Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

27 oktober 2014 | 08:00

Skådespelarna i "Fury" fick inte sova innan inspelning

"Man ville knäcka oss", säger Logan Lerman om det påfrestande arbetet med krigsfilmen.
I bioaktuella "Fury" spelar Logan Lerman killen som kastas in i ett krig, helt oförberedd på vad som komma skall. Det blev en omskakande erfarenhet även för Logan Lerman, som tillsammans med Brad Pitt och Shia LaBeouf utsattes för påfrestande psykisk och fysisk träning innan inspelningen började. Vi träffade den 22-årige skådespelaren under hans snabbvisit i Stockholm i veckan.

Lärde du dig något nytt om Andra världskriget?

- Jag lärde mig massor. Vi spenderade totalt nio månader förra året med arbetet på filmen. Alla vi skådespelare fick en bra utbildning om händelserna i Europa och striderna i Afrika.

Vi har läst galna historier om en boot camp? Berätta.

- Ja, vi jobbade i stridsvagnen dagligen. Och mot slutet var vi på boot camp som var rätt intensivt. Det pågick kanske i sju dagar, så inte alltför länge, men de lät oss inte sova. Det handlade om att göra oss fysiskt utmattade. Att ge oss omöjliga uppdrag för att göra oss frustrerade. De ville knäcka oss, bryta ner oss. Vi, tillsammans med Brad Pitt, Shia LaBeouf och Jon Bernthal kom att förlita oss på varandra, vi kom verkligen nära varann som en familj. Det var en viktig del av förarbetet innan inspelningen. 

Är det sant att Shia LaBeouf skar sig i ansiktet och drog ut en tand…?

- Ja, men det låter konstigare än vad det är. Shia är den mest hängivne skådespelaren, han arbetar hårt och vill göra bra filmer. Han vill gå in helhjärtat i sina karaktärer och skapa något annorlunda. Han är otroligt kreativ och begåvad. 

Du och Brad Pitt delar på rampljuset som filmens huvudskådespelare. Hur är han att jobba med?

- Brad är i en egen liga av kända skådespelare. Men han är verkligen ödmjuk. Som alla vi andra ville han hänge sig åt David Ayers vision och hedra de soldater som deltog i kriget. Ingen fick några fördelar. Vi bodde i stridsvagnen och Brad var den som kom till jobbet först och gick sist av alla. Han är en person som ger mycket och ber om väldigt lite tillbaka.

"Fury" bygger inte på verkliga händelser eller någon bok. Hur gjorde du för att lära känna din karaktär?

- Jag ville lära mig hans historia. Jag talade med många krigsveteraner och lärde mig allt om den perioden. Många veteraner från Andra världskriget delade med sig av sina historier och inspirerade alla oss skådespelarna. Vi jobbade hårt för att skapa äkta karaktärer utan att kompromissa den realistiska känslan i filmen. Vi ville återskapa den hårda och spända atmosfären.Du har agerat större delen av ditt liv, minns du vad som gjorde dig intresserad av yrket från början?

- När jag började skådespelare var jag egentligen inte ens intresserad av det. Jag gillade bara film. Jag var väldigt ung, så jag hade inga kreativa anledningar till att jag ville göra det. Först senare, när jag hade fått in en fot, så blev jag förälskad i att filma. Då blev jag också intresserad av allt som hör till filmskapandet. Inte bara skådespeleriet.

Vad har varit din bästa erfarenhet hittills?

- Den bästa för mig skulle vara den kreativt mest tillfredsställande, inte nödvändigtvis den trevligaste. Så jag skulle säga "Fury". Jag blev som mest utmanad på den här filmen. Jag och resten av skådespelarna gav 100 procent av oss själva. Så det var mitt bästa jobb hittills. Och det svåraste. Inte det skönaste, det är säkert. 

Vet du vad du ska göra härnäst?

- Inte än. Jag försöker hitta en film med en bra regissör, och hitta något som jag brinner för. Jag tror att jag vet vad jag vill göra, men är inte säker än på att det blir av. Så vi får se. 

David Ayer går ju vidare till superhjältefilm åt DC Comics…

- Ja, ja. Men han vill inte säga ett ord om det till mig.

…och för några år sedan gick det rykten om att du skulle bli Spider-Man. Skulle du själv vilja spela superhjälte?

- Jag är inte emot det. Allt handlar om det är en bra filmskapare som gör det.

Du kallar dig för filmnörd, vad ser du själv för filmer?

- Det är svårt att säga en specifik genre. Jag upprepar mig själv, men det är filmskaparnas medium. Jag gillar filmer gjorda av stora regissörer, som har en unik vision och en egen ton. Filmer är en kombination av så mycket. Jag gillar film av många olika anledningar.

Bästa filmen hittills i år?

- Jag har inte sett så många filmer än. Nu kommer säsongen med alla bra filmer. Och det finns många som jag inte hunnit se än, som "Whiplash", "Inherent Vice" och "Foxcatcher". Men utöver det var "Boyhood" riktigt bra, verkligen fantastisk. Jag såg just "Gone Girl" och tyckte om den. Vad kom i våras? Jo, Wes Andersons film, den gillade jag också.

Det har gjorts mycket filmer om Andra världskriget, varför ska man se "Fury"?

- "Fury" har en annan vinkel på Andra världskriget. Den handlar inte om ett välkänt slag. Den är inte för eller emot krig. Den handlar om den effekt som kriget har på de här soldaternas psyken. Vad deras erfarenheter gör med deras hjärtan. Det är en ambitiös film på så sätt. Man ser inte många filmer som handlar om en stridsvagn, de är svåra att filma. Vi hade stora resurser för att leverera något unikt och hitta ett annat tema.

Gå bakom kulisserna på bioaktuella "Fury":

| 27 oktober 2014 08:00 |