VENEDIG 2022

Skribent

MovieZine

1 oktober 2022 | 15:00

Sigourney Weaver om "Avatar: The Way of Water"

"Ett fantastiskt fint och övertygande manus", säger stjärnan som kommer tillbaka i James Camerons uppföljare i vinter.
Hon satte sitt namn på filmkartan som Ripley i kultfilmen ”Alien” och är härnäst aktuell i James Camerons ”Avatar: The Way of Water”. Jag pratar givetvis om fantastiska Sigourney Weaver.
 
Weaver besökte nyligen filmfestivalen i Venedig med Paul Schraders ”Master Gardener”. MovieZine fick där en unik möjlighet att prata med en sympatisk och genuin Hollywoodlegend om det som varit och det som härnäst väntar.

I en omröstning om vilken film man helst skulle vilja se på bio igen, så har ”Alien” hamnat på första plats. Hur tror du det kommer sig?
 
- Jag tror att människor älskar sci-fi för att de får en chans att drömma sig bort ifrån verkligheten. Det finns en viss glädje och en nyfikenhet att utforska en framtida värld. Hur den är uppbyggd, samt hur människorna som bor där fungerar. Det briljanta med ”Alien” är att den handlar om vanliga personer. Det förvånar mig inte att filmen håller än idag, då den är gjord på ett sånt skickligt sätt.
 
Vad kan du berätta om "Avatar 2"?
 
- Jag har inte sett något av filmen ännu, bara den underbara trailern. Men jag spelar en 14-årig Na’vi-flicka, som man kan skymta i trailern. Hon simmar under vattnet och får plötsligt syn på något och brister ut i ett stort leende, det är min karaktär!
 
 
Det har gått 13 år sedan James Cameron släppte ”Avatar” och snart får alltså ”Avatar: The Way of Water” sin efterlängtade premiär. Det är alltså en helt ny generation som ska få ta del av Pandora, hur tror du det kommer gå?
 
- Första ”Avatar” går nu upp på bio igen, och James Cameron har gjort sitt yttersta för att få den att kännas ännu mer interaktiv. Så den nya generationen får en chans att introduceras till Pandora redan via den. Den första filmen lägger grunden till ”Avatar: The Way of Water”, som handlar om vad som sedan händer med familjen. Det är ett fantastiskt fint och övertygande manus, som jag tror publiken kommer uppskatta.
 
Du har spelat otroligt många starka och minnesvärda karaktärer under din karriär. Hur väljer du dina roller?

- Det handlar alltid om manuset och där är jag väldigt ”old fashion”. Jag gillar en historia med en början, ett mitt och ett slut. Rollen är såklart viktig, men det jag kollar på särskilt är manuset. Jag skulle aldrig göra en film bara för att rollen är bra om manuset suger. För jag vill helt enkelt inte bära hela filmen. Jag gillar att arbeta på det här sättet, för då slutar det med att jag gör filmer som jag faktiskt själv vill se.
 
Vilka regissörer, som du inte arbetat med hittills, skulle du helst vilja jobba med framöver?

- Det finns en ung regissör som jag jobbar med just nu, som tidigare endast arbetat med teater. Hon ska regissera en film med ett fantastiskt manus som handlar om tre kvinnor i Colorado. Sen arbetar jag med ett annat projekt tillsammans med producenten för ”The Good House” (2021), som jag spelar i, och fullkomligen älskar. Så jag ser verkligen fram emot dessa nya och spännande samarbeten.
 

Vad betyder film för dig?
 
- Jag är så otroligt glad över att få vara här i Venedig under filmfestivalen. Det finns en enorm kärlek till film, och en tro på filmskapande som en konstform här. Även om jag inte hunnit se någon film så är det väldigt stimulerande att få vara en del av festivalen och ha så många fantastiska filmpersonligheter runt sig. Jag är otroligt tacksam över det, men även över att bli uppmärksammad av en filmskapare som Paul Schrader.
 
Har du någon speciell filmupplevelse du kan dela med dig av?
 
- När jag såg ”Alien” för första gången blev jag vettskrämd, mest på grund av ljudet. Jag minns att jag försökte gömma mig bakom mina händer, men det hjälpte såklart inte, haha. Jag älskar verkligen film på bio!
 
Erik Dalström
 
"Avatar: The Way of Water" får svensk biopremiär 14 december.
| 1 oktober 2022 15:00 |