CANNES 2015

Skribent

Alexander Dunerfors

19 maj 2015 | 17:00

"Sicario" kunde ha fått en manlig huvudroll

Applåder när Denis Villeneuve och Emily Blunt premiärvisade sin nya thriller i Cannes.
”Sicario” är något så ovanligt som en tät knarkthriller med en kvinnlig huvudroll. Emily Blunt spelar FBI-agenten på jakt efter en mexikansk drogkung i filmen som just haft sin bejublade premiärvisning i Cannes. Men det var nära att rollen skrevs för en man, berättar regissören Denis Villeneuve på den följande presskonferensen.

- Manuset skrevs för några år sedan och folk blev rädda när de insåg att huvudrollen är en kvinna. Jag vet att de pressade manusförfattaren flera gånger till att skriva om rollen. När jag kom ombord såg manuset ut som det gör, och jag gillade det. Det gjorde mina producenter också, de hade modet att behålla det som det var. 

Emily Blunt är den enda kvinnan i en film full av män - mycket likt Hollywood i övrigt, meddelar hon. Men skådespelerskan vill inte höra den utslitna frasen ”stark kvinnlig roll” när den kommer på tal:

- Jag blir erbjuden många sådana roller, men jag ser dem inte som ”tuffa”. Man kan inte dela in starka kvinnor på det viset, de är mycket mer komplexa. Den här karaktären är sårad och sårbar, och hon kämpar med de moraliskt tveksamma saker som hon går igenom.

Rollen krävde en del research och träning, där hon bland annat insåg att hon inte behöver ”göra sig maskulin” för att spela FBI-agent.

- Agenterna som jag talade med, de lät precis som jag. De pratar som tjejer gör, och de går hem och tittar på ”Gosford Park” och ”Downton Abbey”. De är tjejer jag definitivt skulle kunna gå ut och ta en öl med. Jag tyckte att det var intressant att krypa in under skinnet på en kvinnlig polis: och se vad priset är, hur det påverkar ens äktenskap, och hur man hanterar männen man jobbar med.Bakom kameran står Roger Deakins, fotografveteranen som jobbat med ”Nyckeln till frihet”, ”Skyfall” och många av bröderna Coens filmer. Han får frågan om den visuella stilen i ”Sicario” och var han fann sin inspiration.

- Vi tittade på en del actionfilmer, men mest för att se vad vi inte ville göra. Den jag hade i åtanke var Jean-Pierre Melville, och det säger jag inte bara för att jag är i Frankrike. Han har alltid varit lite av min hjälte som filmmakare. Jag vet att han gör andra filmer, gangsterfilmer, men det handlade mer om att sätta miljön och stämningen. Hur han filmar action. Vi spelade in all action med single-camera. Vi hade en del storyboards, men väl på plats får man reagera på det som händer och det skådespelarna vill göra. 

- På inspelningsdagen kunde vi bara slänga manuset och improvisera, tillägger Denis Villeneuve.

Regissören kommer från en hyllad trio filmer som är ”Nawals hemlighet”, ”Enemy” och ”Prisoners”. Trots det kallar han ”Sicario” för sin bästa och mest personliga film. 

- Vi alla vet hur mycket våld som finns vid mexikanska gränsen. Som nordamerikan är det delvis mitt ansvar. Våldet täcks av tystnad, vilket gör det bara hemskare. Jag kände att jag måste visa upp den här verkligheten. Det kommer bra filmer från Mexiko som ”Heli” häromåret. Men vi måste göra fler filmer om det, folket där är väldigt, väldigt rädda.

- Den kommer från hjärtat och det här var filmen jag ville göra. 

”Sicario” får svensk biopremiär 9 oktober.
| 19 maj 2015 17:00 |