Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

10 maj 2020 | 18:30

Sarah Chalke: "Nu släpps de bästa "Rick and Morty"-avsnitten hittills"

"Scrubs"-stjärnan Sarah Chalke berättar för MovieZine om sorgen efter Sam Lloyds bortgång och peppen inför de nya "Rick and Morty"-avsnitten.
Du kanske inte automatiskt kopplar namnet Sarah Chalke till hennes många tv-roller genom åren. Men om jag istället säger Elliot Reid från "Scrubs" så vet du troligtvis exakt vem jag menar.
 
Hon har även dykt upp framför kameran i betydande roller i serier som "How I Met Your Mother", "Roseanne" och "Speechless". Men under de senaste åren är de framför allt som röstskådis som Chalke har fortsatt att imponera, med rollerna som mamman Beth i "Rick and Morty" och Gina i "Paradise PD".
 
Under vårt samtal tillsammans hinner vi bland annat prata om"Scrubs"-skådespelaren Sam Lloyds bortgång, hur det går till när de spelar in "Rick and Morty" och hon hinner till och med lova att vi kommer att få ta del av några av seriens allra bästa avsnitt hittills under de kommande veckorna.
 
Sarah Chalke, Zach Braff och Donald Faison i "Scrubs".
 
Jag måste givetvis börja med att beklaga sorgen. Vad har du för minnen av Sam Lloyd från er tid tillsammans under inspelningarna av "Scrubs"?
 
- Ja, det är verkligen så himla tråkigt. Han var en så otroligt snäll man. Du har säkert, som jag själv, läst en hel del hyllningar från folk som kände honom - och det absolut vanligaste som alla vill lyfta fram är hur genuint vänlig och omtänksam han var som människa. Han hade alltid ett leende på läpparna... och verkade exempelvis alltid intresserad av att veta vad man hade gjort under helgen, när man träffades på måndagen på jobbet. Han såg till att alla blev sedda och älskade verkligen människor.
 
- Sen var han så otroligt begåvad också. Hans a capella-band "The Blanks" fanns redan innan "Scrubs"-tiden och när han fick rollen som Ted så valde seriens skapare att skriva in hela bandet i serien, eftersom de var så duktiga. De brukade också uppträda på alla våra fester när vi firade att vi var klara med säsongens inspelningar... då kunde man höra dem öva ute i hallen innan. Jag har så många fina minnen av honom.
 
 
Det verkar vara många som har väldigt fina minnen av honom och det känns upplyftande att veta att det fortfarande existerar människor som verkar vara så genuint goda - men otroligt sorgligt att han och hans familj drabbats av detta. Om vi skiftar fokus från "Scrubs" till "Rick and Morty", som är en av världens mest populära animerade serier just nu. Hur ser själva produktionen av ett avsnitt ut - och föredrar du, som har erfarenheter av båda, att arbeta inom animering eller live action? 
 
- I vanliga fall, innan pandemin, så brukade vi spela in allas röster var för sig i en studio - med Justin [Roiland, medskapare av serien] och Dan [Harmon, medskapare av serien] på andra sidan av en glasvägg. Det är inte förrän avsnitten väl sänds som vi får se och höra de andras insatser. För att inte tala om animeringen som är så extremt detaljerad och galen i "Rick and Morty". Sen blir jag också alltid lika imponerad av att höra Justin växla mellan Rick och Mortys röster. Jag älskar verkligen friheten inom animering i jämförelse med live action. 
 
- Om du som skådespelare själv inte är helt nöjd med en viss tagning under en vanlig inspelning, så kan det handla om att dussintals andra människor måste göra allt igen för att du vill testa något annat. När det kommer till animering och du vill testa att köra dina repliker på ett annat sätt, så är det bara du i det där båset och möjligtvis någon stackare på andra sidan glasrutan som drabbas - och efter 30 sekunder har man hunnit testa igenom allt på tio olika sätt. 
 

Ett tvåhövdat testikelmonster eller en utomjordisk pruttmolnsvarelse?

 
"Rick and Morty"-skaparen Justin Roiland gör rösterna för både Rick och Morty.
 
Får ni se hela manuset på en gång, eller bara delarna ni själva ska spela in? För jag kan tänka mig att det är praktiskt taget omöjligt att föreställa sig hur avsnitten faktiskt kommer att se ut när all animering läggs till i efterhand.
 
- Haha, nej det går verkligen inte! Så ja, vi får se manuset för hela avsnittet på en gång. Inte bara vad man själv ska spela in rösten för. Det är däremot, precis som du säger, helt omöjligt att föreställa sig hur allt faktiskt kommer att se ut när animeringen väl är klar. Oavsett hur man föreställer sig en stor actionscen på en annan planet, ett tvåhövdat testikelmonster eller en utomjordisk pruttmolnsvarelse... så har min fantasi aldrig ens kommit närheten av det färdiga avsnittet. 
 
Med tanke på att "Rick and Morty" fick en gigantisk beställning på 70 nya avsnitt inför den här säsongen, har du pratat något med Dan och Justin om vad de har för långsiktiga planer för serien?
 
- Det där känns fortfarande så himla overkligt, sånt händer ju liksom inte? I vanliga fall gör man en säsong och sitter som på nålar medan man väntar på att få besked, om man kommer att få göra en säsong till eller inte. Så beställer man 70 avsnitt! Jag kan inte ens föreställa mig hur tacksamt det måste ha varit som skapare för Dan och Justin, men jag har faktiskt ingen som helst aning om vad de har för långsiktiga planer kring alla dessa avsnitt. För oss andra i produktionen så får man reda på allt i realtid, "nu finns ett nytt manus" och då kastar sig alla över det och arbetet drar igång. Längre fram än så är det bara Dan och Justin som vet.
 
Sarah röstskådespelar även som Gina Jabowski i "Paradise PD".
 
Du har ju även lånat ut din röst till Netflix-serien "Paradise PD" och en rad andra animerade tv-serier, är det någon större skillnad mellan hur produktionen av de animerade serierna ser ut eller påminner dem ganska mycket av varandra?
 
- Ja, själva produktionen i sig påminner faktiskt väldigt mycket av de andra animerade serierna jag har lånat ut min röst till. Man står där i sitt lilla ljudbås och får instruktioner kring hur man ska låta när man säger sina repliker...
 
... förutom att här får du instruktioner om hur du ska låta när du jagas av ett tvåhövdat testikelmonster då, vilket jag gissar inte händer riktigt lika ofta i dina andra animerade serier? 
 
- Hahahaha! Nej, precis, det har du helt rätt i! Men i övrigt så är det helt klart det absolut vanligaste sättet att spela in den här typen av serier... förutom när en pandemi slår till och man försöker bygga ett eget ljudbås hemma med soffkuddar och lakan.
 

"Vi får några av "Rick and Mortys" bästa avsnitt hittills"

 
Sarahs karaktär Beth i ett av seriens mest hyllade avsnitt "Total Rickall".

Haha, låter ganska mysigt ändå! I "Rick and Morty" har ju din karaktär ett minst sagt komplicerat förhållande till sin pappa och det känns som att vi har börjat få veta lite mer om Beth på sistone. Finns det någon särskild story du skulle vilja få utforska med henne under de kommande avsnitten?
 
- Allt eftersom serien har fördjupat sig kring de olika karaktärerna så har vi ju fått veta att Beth är mer som sin pappa än vad vi fått veta tidigare. I början visste man egentligen inte så mycket om henne och varför hon hela tiden verkar söka sin pappas godkännande.
 
- Vi kommer faktiskt få se ännu mer kring det nu under den andra halvan av den fjärde säsongen, där jag personligen tycker att vi nu får några av "Rick and Mortys" bästa avsnitt hittills. I vilka vi får veta ännu mer kring Beth och hennes pappas förhållande. När det kommer till vad som händer efter den här säsongen är slut, vet du precis lika mycket som jag däremot - nämligen absolut ingenting alls!
 
 
Det går redan att se de tre första säsongerna och den halva fjärde säsongen hos HBO Nordic, från och med måndagen den 11 maj kommer vi även kunna ta del av den andra halvan av den fjärde säsongen - dock med en veckas förskjutning jämfört med när avsnitten släpps i USA.
 

Läs också: Viktiga "Scrubs"-klippet får viral spridning i nya Corona-tider

 
Vad tycker du om den senaste säsongen av "Rick and Morty"? Kommentera gärna nedan!
| 10 maj 2020 18:30 |