Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

4 september 2022 | 15:00

"Det är okej att lägga till vissa grejer som Tolkien inte kunde göra själv"

MovieZine snackar med "Maktens ringar"-regissören J.A. Bayona om hur Tolkien var en riktigt filmisk författare, som däremot enbart hade böckernas sidor till sitt förfogande.
Vi har tidigare även fått till en lång pratstund med den svenska regissören Charlotte Brändström, som regisserat två av "Maktens ringar"-avsnitten i slutet av säsongen. Men J.A. Bayona ("Jurassic World: Fallen Kingdom") är regissören som fick ansvaret att axla den påkostade tv-seriens två första avsnitt och introducera Prime Videos version av "Sagan om ringen: Maktens ringar" för alla tittarna. MovieZine har givetvis tagit ett snack även med honom, vars två avsnitt nu äntligen finns att se för alla. 
 
Under vårt samtal berättar Bayona om hur det aldrig var någon tvekan kring att hoppa ombord projektet, i alla fall inte efter att han hade fått läsa tv-skaparnas manus. Han är även tydlig med att han tycker att det känns okej att lägga till vissa saker i berättandet av Tolkiens världar, eftersom det rör sig om olika slags berättande för en författare som bara har sidorna i sin bok till sitt förfogande - i jämförelse med hur en regissör som har allt från musiken, kostymerna, fotot, kameravinklarna och skådespelarna till sitt förfogande när man berättar sin version av berättelsen.
 
JD Payne, J.A. Bayona och Patrick McKay under inspelningarna av det andra avsnittet av "Sagan om ringen: Maktens ringar". 
 
Hur börjar man ta sig an ett projekt av den här storleken och var det en självklarhet att tacka ja när möjligheten dök upp?
 
- Vi började med det som fanns i Tolkiens berättelser. Om man tänker på alla olika grejer som finns ute nu, som "Game of Thrones", Harry Potter eller Star Wars... nu har vi till och med väldigt mycket Star Wars på just tv. Men det mesta av grunden till alla dessa världar hade redan byggts av andra.
 
- Och i vårt fall var det ju Tolkien som redan hade gjort det hårda jobbet åt oss... jag hade bara lyxen att få arbeta med det grundmaterialet. Det gav mig ett gott självförtroende redan från starten, för jag visste att grundmaterialet var så välgjort och genomtänkt i grunden för vår berättelse i tv-serien. Det var något som redan existerade inom Tolkiens verk. 
 
- Sedan faktumet att Patrick McKay och JD Payne [seriens två showrunners och skapare] hade så bra koll på Tolkien, vilket man märker direkt när man pratar med dem. Det gjorde att när jag sedan fick läsa manuset, så tackade jag ja på en gång. Jag visste direkt att det här var något jag ville vara en del av.
 

"Alla förstår att ribban har lagts väldigt högt"

 
Ismael Cruz Cordova som Arondir i första avsnittet av "Sagan om ringen: Maktens ringar".
 
Serien har mer eller mindre från dag ett kallats för den mest påkostade tv-serien någonsin - och Amazon hade uttryckligen sagt att man var ute efter nästa "Game of Thrones"-succé. Var det alltid självklart att tänka gigantiskt och med en plan för fem säsonger på en gång? 
 
- Jag menar, om du kollar in böckerna så är det riktigt episka berättelser. Grunden till Tolkiens sätt att berätta om alla dessa händelser hänger på hans förmåga att skapa hela världar som slår oss alla som får uppleva dem med häpnad. Med det i åtanke så går det bara att ta sig an Tolkiens världar med något minst lika ambitiöst. 
 
- Jag är glad över att alla jag har fått träffat hos Amazon, samt Patrick och JD, verkar dela den där extra höga nivån av ambition. Alla förstår att ribban har lagts väldigt högt, vilket var det enda sättet att göra det här med både böckerna och givetvis även de framgångsrika långfilmerna i åtanke.
 

"Det är okej att lägga till vissa grejer som Tolkien inte kunde göra själv"

 
J.A. Bayona under inspelningarna av det andra avsnittet av "Sagan om ringen: Maktens ringar".
 
Eftersom "Sagan om ringen: Maktens ringar" utspelar sig långt före händelserna som vi har sett i långfilmerna, så är det ju en helt annan berättelse vi kommer att få följa nu. Men hur var det att kliva in i en värld som redan tolkats och adapterats väldigt framgångsrikt av Peter Jackson? 
 
- Jag tror att det Peter Jackson och jag har gemensamt är att vi båda har haft samma grundmaterial att luta oss tillbaka mot, vi har båda fått kliva in i Tolkiens värld. Och faktumet är att Tolkien faktiskt var en väldigt filmisk författare. Sättet han använder olika miljöer och landskap för att beskriva karaktärers känslor... det är liksom samma sak som filmskapare vill göra det på. 
 
- Med det i åtanke så tänker jag att både jag och Peter Jackson har dragit samma slutsats. Vilket är att det är okej att lägga till vissa grejer som Tolkien inte kunde göra själv, eftersom han bara hade sidorna i böckerna till sitt förfogande. Det är två olika slags medier. Det som gör en film riktigt bra, är summan av alla olika kreativa delar av den. Allt från fotot, färgerna, karaktärerna och musiken... eller sättet kameran rör sig på. 
 
- För mig kändes det aldrig något annorlunda från när jag har spelat in andra långfilmer för bioduken. Utan när jag väl tycker mig förstå en scen, så finns det bara ett givet sätt för hur den bör spelas in på bästa möjliga sätt för mig. Det finns ett specifikt ställe jag kommer vilja placera kameran på och sättet jag vill att den ska röra sig på medan vi spelar in något. Och det språk som Tolkien använder beskriver allt väldigt filmiskt redan.
 

"Jag kände verkligen att jag hade väldigt mycket frihet"

 
Galadriel möter ett troll redan i det första avsnittet av "Sagan om ringen: Maktens ringar".
 
Samtidigt misstänker jag att man inte får ett jobb att regissera något av den här storleken om man inte själv kommer in med en tydlig och egen vision, åtminstone till en början. Har det varit möjligt för dig att bevara den vision du själv hade efter att du läste manuset, eller hur detaljstyrd blir man som regissör från exempelvis sina showrunners eller andra producenter?
 
- Det är en bra poäng. Och ja, jag sätter ju min egen förmåga i första hand. Jag behöver ju givetvis se till att jag håller mig inom linjerna för vad våra showrunners har för övergripande planer. Men om jag ska vara en del av något så är jag ju det för att försöka tjäna berättelsen på bästa möjliga sätt - och förbättra de delar av den som går med min egen vision. Vi var alla på samma sida här. Men jag vill vara tydlig med att jag kände verkligen att jag hade väldigt mycket frihet. Förhoppningsvis kommer folk även att känna igen sig och kunna koppla ihop vissa grejer med andra saker jag gjort tidigare.
 
- Jag kom faktiskt till det här projektet från att ha spelat in "Jurassic World: Fallen Kingdom", som troligtvis känns som den minst Jurassic World-aktiga filmen av dem alla... eftersom den i princip utspelar sig på en hemsökt herrgård. Fast det är dinosaurier som springer omkring i korridorerna, du vet. Så även där kände jag mig väldigt välkommen att göra min egen grej. 
 
- Och det var på samma sätt med "Sagan om ringen: Maktens ringar", där jag försökte lägga in de bästa delarna av vad just jag gillar och brukar göra för att berika berättelsen. 
 

"Men sedan lät jag de andra regissörerna göra sin grej"

 
Morfydd Clark som Galadriel och Charlie Vickers som Halbrand i det andra avsnittet av "Sagan om ringen: Maktens ringar".
 
Du regisserar de två första avsnitten och sedan tar Wayne Yip och Charlotte Brändström över regin. Det här är inte ovanligt när det kommer till tv-serier, men hur har ni sett till att det finns en övergripande ton som fungerar genom hela säsongen och som fungerar som en helhet?
 
- Eftersom jag själv har blivit producerad av andra regissörer, som Guillermo del Toro och Steven Spielberg. Och jag har alltid uppskattat hur de visste precis vad jag gick igenom och hur respektfulla man var för den processen. De vet ju precis vilka utmaningar man ställs inför varje gång man försöker skapa något som ska kunna visas upp på en bioduk.
 
- Och som i rollen som både regissör och producent av den här första säsongen, så gjorde jag samma sak. Jag lät de andra regissörerna komma in i klipprummet av mina avsnitt, jag visade upp mina storyboards och vi pratade i många timmar med varandra. Men sedan lät jag de andra regissörerna göra sin grej. Det handlade ju alltid om vad de hade att bidra med till berättelsen och varför de var bäst lämpade att göra det. 
 

"Man vet att förväntningarna kommer att vara enorma"

 
Owain Arthur som prins Durin IV i det andra avsnittet av "Sagan om ringen: Maktens ringar".
 
"Världens dyraste tv-serie någonsin", Tolkiens enorma grundmaterial och alla förväntningar som kommer på köpet med det. Var du förberedd på hur mycket åsikter och förväntningar folk skulle ha om den här serien inför premiären?
 
- Från samma sekund som man bestämmer sig för att hoppa ombord ett projekt av den här storleken, så vet man att förväntningarna kommer att vara enorma. I slutändan handlar det däremot bara om vilken kvalitet jag kan leverera. Inte nödvändigtvis att jag ska kunna leverera exakt det som andra förväntar sig av mig, men på en nivå av kvalitet som jag förväntar mig av mig själv. 
 
- När man har en sådan rik och omfattande värld som den Tolkien skapat, så vill man givetvis både vara trogen och respektera det han gjorde. Men den största pressen är alltid kvaliteten på det färdiga verket, inte vad annat folk i slutändan kommer att tycka och tänka om det. Det är något som är så långt bortom ens egen kontroll. 
 
 
De två första avsnitten av "Sagan om ringen: Maktens ringar" finns nu tillgängliga hos Prime Video. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt, där ett nytt avsnitt släpps varje fredag.
 

Läs också: "Somliga tror att Tolkien bara är det som Peter Jackson gjorde i sina filmer"

 
Vad tyckte du om de två första avsnitten av "Maktens ringar", som J.A. Bayona regisserade? Levde avsnitten upp till din förväntan? Kommentera gärna nedan!
| 4 september 2022 15:00 |