Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

30 augusti 2022 | 16:30

"Somliga tror att Tolkien bara är det som Peter Jackson gjorde i sina filmer"

MovieZine tar ett långt och intressant snack med den svenska regissören Charlotte Brändström om inspelningarna av "Sagan om ringen: Maktens ringar", irriterade woke-kritiker, huruvida vi bör förvänta oss sexscener i stil med "Game of Thrones" och mycket mer.
Charlotte Brändström är utan tvekan en av tv-världens bästa och flitigast använda regissörer, särskilt när det vankas något riktigt storslaget och avancerat. Med titlar som "The Witcher", "Counterpart", "Away", "Outlander", "Den osannolika mördaren" och "Jupiter's Legacy" i bagaget, så står nu världens största tv-produktion någonsin och väntar bakom hörnet. Med sina två sammanhängande avsnitt i "Sagan om ringen: Maktens ringar" får hon inom kort nämligen chansen att ta oss tittare rakt in i Tolkiens påkostade värld hos Prime Video. 
 
MovieZine är därför givetvis väldigt glada över att ha fått till ett långt snack med den svenska regissören, där vi går igenom allt från hur hela den här "Maktens ringar"-karusellen faktiskt drog igång, faktumet att hennes två avsnitt hänger ihop och tycks inkludera en av säsongens största actionsekvenser, missförståndet om användandet av en intimitetskoordinator under inspelningen och en massa jämförelser och förtydliganden kring var "Maktens ringar" faktiskt står i relation till Peter Jacksons filmer samt "Game of Thrones".
 
Charlotte Brändström på ett berg under inspelningarna av "Sagan om ringen: Maktens ringar" i Nya Zeeland.
 
Nu har vi nog inte snackat såhär officiellt sedan det vankades "The Witcher"-premiär av den första säsongen. Mycket har hänt sedan dess. Världens största tv-produktion genom tiderna är snart här och du har regisserat två av avsnitten. Om vi backar bandet lite, hur landade det här projektet i ditt knä?
 
- Jag satt i Toronto och höll på med ett annat projekt, det här var redan 2019. Och jag fick genom min agent en intervju med en av producenterna, Lindsey Weber. Så jag snackade med henne och vi kom bra överens, vilket gjorde att jag fick ett manus av henne att läsa. Det första manuset, som ju var helt otroligt att läsa. Via någon länk som fungerade i max 24 timmar och sedan...
 
Sedan sprängs datorn?
 
- Haha ja, precis. Lite "Mission: Impossible" sådär du vet. Men jag hann läsa igenom det i alla fall och fick träffa seriens showrunners, där jag fick säga lite vad jag tyckte och tänkte om det hela. Och det kändes ju ganska okej redan då, men man vet aldrig riktigt hur det har gått. Sedan fick jag veta några veckor senare, att man ville erbjuda mig två avsnitt.
 
- Först hade man tänkt ge mig de två sista avsnitten, men sedan ändrades det till avsnitt sex och sju - för att man sade att det var två avsnitt som sitter ihop på ett visst sätt. Och det gör de verkligen. För sexan är full med action och har en riktigt stor händelse i slutet, en händelse som man ser hela konsekvensen av sedan under avsnitt sju. Nu får jag ju tyvärr inte gå in mer i detalj än så i nuläget - men vi får väl snacka igen efter det har sänts kanske, haha.
 

"På måndagen efteråt satt jag på ett flygplan till Nya Zeeland"

 
Dvärgprinsessan Disa i centrum i "Maktens ringar".
 
Det får vi verkligen göra! Men då blev det nästan som att du fick spela in en hel "Sagan om ringen"-film helt plötsligt då? Om avsnitten sitter ihop på ett så naturligt sätt. 
 
- För min del kändes det ju nästan som en lång, långfilm när vi spelade in det. Vilket var väldigt spännande att få vara med om. På grund av pandemin fick vi ju vänta ganska länge på att dra igång inspelningarna däremot. Jag fick inga egentliga datum under en ganska lång tid faktiskt, så jag tackade ja till att göra "Den osannolika mördaren". Och när jag satt i Stockholm i november, så ringde man mig från Nya Zeeland och undrade om jag kunde komma dit då på direkten.
 
- Vilket jag ju inte kunde, utan jag fick helt enkelt säga att jag hade börjat filma en annan grej i Stockholm då. Men jag lovade att komma i januari... så jag slutade med "Den osannolika mördaren" på en fredagkväll och på måndagen efteråt satt jag på ett flygplan till Nya Zeeland. Det var en ganska tokig känsla, men "lyckligtvis" tvingades jag ju sitta i karantän i två veckor där nere. Jag fick alltså lite tid att vila upp mig på, samtidigt som jag kunde komma igång med att läsa in mig på manuset och planera inspelningen.
 

"Det ser visuellt väldigt annorlunda ut från resten av säsongen."

 
Bild ur den första säsongen av "Maktens ringar" hos Prime Video.
 
I vanliga fall när man hoppar in som regissör på några avsnitt här och där i en tv-serie, så finns det ju mycket som redan är uppe och rullar. Jag har förstått att korta startsträckor är ganska vanligt. Men hur var det egentligen att kliva in från ett svenskt projekt fredagen två veckor tidigare i Stockholm, till att plötsligt spela in "en lång långfilm" inom världens största tv-produktion någonsin. I en produktion som dessutom redan rullat på ett bra tag innan du ens kom dit. Var det lite av en chock eller?
 
- Ja, det var ganska tokigt faktiskt. Precis som jag sade, så hade jag ju lyckligtvis den här karantäntiden där jag hann ställa om ganska mycket. Jag hann också snacka och lära känna alla skådespelare som jag skulle arbeta med över Zoom, såhär som du och jag pratar nu. Min del i serien står däremot ut lite, det händer något där och det är som en helt ny värld i världen - som behövde skapas också. Jag var där nere i sju månader för att spela in de här två avsnitten. Och har somliga saker som ser väldigt annorlunda ut i mina avsnitt, särskilt i det sjunde. Det ser visuellt väldigt annorlunda ut från resten av säsongen. 
 
- Samma morgon som karantänen tog slut så fick jag flytta in i mitt hus och sedan tog man mig direkt till studion, där jag fick träffa seriens showrunners som berättade att vi skulle börja spela in mina första scener redan om två veckor. "Två veckor!?" utbrast jag som svar. Men det var för att man ville ha med en viss miljö och att den var uppe i bergen och gick bara att ta sig till med helikopter. Så på grund av vädret var vi tvungna att dra igång redan inom två veckor.
 
- Men det var faktiskt ganska skönt, för vi kunde bara ta med oss 30 personer med helikopter dit upp. Nästan som ett svenskt team brukar vara i storlek, så det blev en ganska intim och nära känsla där i gruppen när vi väl drog igång under dagarna vi var där uppe. Det blev en bra start trots allt.
 

"Berättelsen går mer och mer åt det mörkare hållet."

 
Cynthia Addai-Robinson i centrum som Queen Regent Míriel i "Maktens ringar".
 
Jag har ju redan fått tjuvkika på J.A. Bayonas två avsnitt och har förstått att han har haft extra mycket att säga till om, med tanke på att han kom ombord tidigt och regisserar inledningen på säsongen. Så jag antar att han har fått sätta "tonen" lite. Hur mycket får du säga till om själv i dina egna avsnitt som regissör, efter att du har spelat in dina scener? 
 
- Han har definitivt satt tonen för flera saker. Han valde ju exempelvis huvudskådespelarna och sedan finns det ju även några återkommande miljöer i serien, som han bestämde hur de skulle se ut. Det är grejer som behöver bestämmas långt i förväg, eftersom det är massor som behöver byggas och kostymer som ska göras och så vidare.
 
- Men Númenor är ju exempelvis inte med i hans avsnitt och jag har som sagt några andra grejer i mitt eget, så där har ju jag och Wayne Yip [som regisserar fyra avsnitt under säsongen] fått chansen att skapa våra egna miljöer från grunden också. Berättelsen går mer och mer åt det mörkare hållet. Och desto mer dramatiskt blir det också. I sexan blir det mycket mer action, som jag sade tidigare. Så vi förstör ju mycket av det Bayona byggde upp i början med.
 

"Somliga tror att Tolkien bara är det som Peter Jackson gjorde i sina filmer"

 
Nazanin Boniadi, Ismael Cruz Cordova och Tyroe Muhafidin i "Maktens ringar".
 
Jag har pratat en hel del med flera av skådespelarna nu inför premiären också. Där Nazanin Boniadi och Ismael Cruz Cordova [som spelar Bronwyn och Arondir] pratade väldigt varmt om allt det här kring representation, mångfald och hur glada de är över att få vara en del av serien. Så det snacket har jag haft. Men jag skulle vilja veta lite hur det är för er bakom kulisserna att se eller höra klagomål från folk som inte sett en sekund mer än det som synts i olika trailers - men som redan bestämt sig för att "Maktens ringar" är för "woke" och att ni kommer förstöra Tolkiens arv. Det kan ju tyckas vara enkelt att vifta bort, med tanke på att klagomålen kommer från folk som inte har sett något, men är det en jobbig situation att befinna sig i? 
 
- Man försöker att inte läsa allt för mycket av det. Min son sade åt mig att inte läsa något. Men precis som du säger, så kritiserar man i regel något man inte sett en enda färdig bild av ännu. Utöver våra trailers. Och vissa tyckte inte om den första trailern, som kom ut där under Super Bowl... som kanske kändes lite barnslig gentemot Tolkien. Det är svårt att säga om vi borde ha visat mer redan då. Men jag tycker generellt att våra trailers har varit väldigt fina och visat upp mycket av världen i "Maktens ringar". 
 
- Det är ju däremot svårt att veta vad fansen "vill ha". Ibland är det ju somliga som tror att Tolkien bara är det som Peter Jackson gjorde i sina filmer... men han tog sig ju också friheter i sin tolkning av Tolkien. 
 
Exakt. Precis som att tv-serien nu tar sig vissa friheter också, eftersom det handlar om så långa perioder av tid. Man packar ihop vissa av händelserna lite om jag har förstått det rätt? 
 
- Ja, precis. Det är ju tusentals år innan händelserna i filmerna. Sedan var det en hel del fans som blev upprörda över att produktionen skulle lämna Nya Zeeland inför den andra säsongen. Men då glömmer många att Tolkien inte är från Nya Zeeland... utan att han faktiskt utgick från något engelskt. Hans värld var egentligen mycket mer Storbritannien än Nya Zeeland, det bara blev förknippat med den delen av världen på grund av att det råkade bli där som Peter Jackson spelade in sina filmer.
 

"Vissa tycker att alla ska se ut på ett särskilt sätt"

 
Megan Richards som Poppy Proudfellow och Markella Kavenagh som Nori Brandyfoot i "Maktens ringar".
 
Nu är det inte exakt samma värld givetvis, men "Game of Thrones" och "House of the Dragon" har ju trots allt kunnat utgå från Storbritannien som bas med sin fantasyserie. Utan några större klagomål från tittarna.
 
- Exakt. Sedan tycker jag ju ändå att det är positivt att det är mer mångfald i vår cast och att den inte så vit som i Peter Jackson-filmerna. Har man vant sig vid att det ska vara så, har man väl kanske lite svårt att vänja sig vid något annat nu i början. Jag tror ju personligen ändå att eftersom Tolkien skrev om så många olika världar, som han hittade på alla dessa olika språk till, där folk kom från alla möjliga håll... så, jag tycker inte att någon som kommer från Númenor måste se exakt likadan ut som någon från Southlands, eller att det finns ett exakt sätt kring hur en Harfoot ska se ut.
 
- Det har bara blivit något om att vissa tycker att alla ska se ut på ett särskilt sätt, vilket jag tycker är väldigt skönt att vi har kommit bort ifrån med "Maktens ringar". För då kan du ha någon som exempelvis Ismael, som ser ut som Arondir. Han själv kallar sig ju för den första svarta alven, vilket jag tycker är helt fantastiskt. Och jag jobbade mycket med honom i det sjätte avsnittet... han är otroligt atletisk och riktigt härlig att arbeta med.
 

"Då började mängder av fans att spekulera kring huruvida vi skulle ha en massa sexscener"

 
Ismael Cruz Cordova som Arondir i "Maktens ringar".
 
På tal om "House of the Dragon" så snackade jag med skaparen Ryan Condal inför deras premiär. Jag vet att ni arbetade ihop på "Colony" för några år sedan. Har ni hållit uppe kontakten och snackat något om era väldigt olika fantasyserier, som råkar släppas mer eller mindre samtidigt nu?
 
- Jag har faktiskt inte sett det första "House of the Dragon"-avsnittet än, men ska se det nu under helgen! Men han är ju verkligen en helt fantastisk manusförfattare. Han är så himla bra och jag jobbade med honom under två olika vändor på "Colony". Sedan höll vi kontakten ett bra tag, men nu var det faktiskt länge sedan vi pratade med varandra senast. Jag hörde att det första avsnittet var väldigt våldsamt, alltså grafiskt våldsamt och därför verkar kännas väldigt annorlunda från vår serie. Precis som "Game of Thrones", som ju var känd för att vara både våldsam och sexig... med många sexscener.
 
- För vår del så kommer jag ihåg att jag läste någonstans, att några fans trodde att man skulle få samma sak hos oss nu. För att vi hade en intimitetskoordinator på plats. Men man har ju sådana på plats så fort någon behöver peta på någon annan, eller bara för att ge någon en puss eller så nu för tiden. För säkerhets skull så måste man ha det. Och vi hade det en dag.
 
- Vilket någon på nätet alltså fick nys om och då började mängder av fans att spekulera kring huruvida vi skulle ha en massa sexscener också. Men jag hade alltså bara en hustru och hennes make, som skulle säga farväl till varandra. Du vet, Tolkien har ju inga sexscener eller något sådant i det han skrev, vilket också är väldigt annorlunda i jämförelse med "Game of Thrones" och "House of the Dragon".
 

"Vi har orcher som är både läskiga och våldsamma."

 
En av många orchs under den första säsongen av "Maktens ringar".
 
Fick ni någon särskild instruktion från skaparna bakom "Sagan om ringen: Maktens ringar" att inte använda naket eller grafiskt våld under era inspelningar?
 
- Nej, inte vad jag vet. Jag har inte hört någon uttrycklig instruktion på det sättet. Men det är definitivt så att vi hela tiden har velat att det ska kännas rätt gentemot Tolkien. Och det hade inte gjort det. Jag har ju visserligen våld i mitt avsnitt... det är action och folk som dör och så vidare. Vi har orcher som är både läskiga och våldsamma. Men det är ändå på ett annorlunda, nästan åt ett lite poetiskt håll snarare än hur det ofta brukade vara grafiskt våldsamt i "Game of Thrones". Jag tror absolut att det finns gott om plats för båda serierna. 
 
- Nu vet jag ju att du i alla fall har sett de två första avsnitten av "Maktens ringar"... och visst kan du väl hålla med om att det inte är alls samma känsla? Även fast det finns några läskigare moment, nästan åt skräckhållet, i det andra avsnittet. Men det är ju ändå inte något "grafiskt våld" på det sättet som man fått se i "Game of Thrones".
 
Nej, precis. Jag håller helt med dig här - och det finns definitivt rum för båda dessa fantasyserier samtidigt. "House of the Dragon" är minst lika våldsamt och naket som "Game of Thrones" brukade vara, vilket du kommer få se nu under helgen då. 
 
- Haha, ja. Men absolut, det kommer ju att finnas skrämmande delar i "Maktens ringar" också. Jag har en väldigt otäck del med Nazanin, scener som både är otäcka och gör ont alltså. Fast det är ändå en annorlunda känsla och framställs på ett annat sätt hos oss. Jag tycker om när action eller våld har en bra anledning att finnas med i handlingen, inte bara att man gör det för att man kan.
 

"Vi filmade nästan allt på japanska"

 
Richard Chamberlain i miniserien "Shogun" från 1980.
 
Jag tror nog många håller med dig där. Nu vet jag att vår tid tyvärr börjar lida mot sitt slut. Men jag måste ju passa på att fråga lite om "Shogun" också... jag gillade ju den gamla miniserien och du har hunnit regissera ett av avsnitten i den nya tv-adaptionen hos FX. Finns det något du kan säga om det projektet?
 
- Ja, jag minns att du skrev det till mig när jag började spela in den! Det ska bli kul att höra vad du tycker sedan. Men det som nog var mest spännande med "Shogun" var att vi filmade nästan allt på japanska. Jag beundrar verkligen den showrunnern, Justin Marks, som jag jobbade med innan på "Counterpart" också. Han fick i alla fall igenom att man skulle hålla språket till japanska, vilket är ganska fantastiskt för att vara en serie som görs för en amerikansk kanal. Själva serien i sig blir ju alltså mer ur det japanska perspektivet och har mycket med kulturkrockar att göra. 
 
- Jag skulle nog säga att åtminstone tre fjärdedelar av mitt avsnitt är på japanska, så vi fick ha med tolkar under hela inspelningen. Sedan försökte man ju även vara så autentiska som möjligt kring att få alla miljöer att se ut som att handlingen faktiskt utspelar sig under 1600-talets Japan. Vi hade däremot väldiga problem med vädret under inspelningarna, det regnade nästan hela tiden och blev en massa översvämningar... så just den biten var ju lite extra jobbig. Men jag hade en svensk fotograf med mig, Aril Wretblad, så det var ju i alla fall roligt.
 
Spännande! Med en förväntat premiär någon gång under 2023? 
 
- Ja, jag skulle tro det. Det är otroligt mycket CGI som ska läggas på nu efteråt, men jag skulle tro att den kommer ut någon gång under 2023.
 
 
De två första avsnitten av "Sagan om ringen: Maktens ringar" släpps på Prime Video den 2 september. Därefter släpps ett nytt avsnitt varje fredag. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt. Brändström kommer under 2023 även att släppa ett regisserat avsnitt av både "Shogun" och den kommande John Wick-prequelserien "The Continental", så håll även utkik efter dessa nästa år.
 

Läs också: Ismael Cruz Cordova: "Det fanns inga alver som såg ut som jag"

 
Kommer du att ge "Sagan om ringen: Maktens ringar" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 30 augusti 2022 16:30 |