EXKLUSIVT

Skribent

Hannes Kinnunen

29 maj 2015 | 18:00

RZA: ”Det finns inte tillräckligt med svarta superhjältar”

Vi pratar kampsportsinfluenser med RZA, aktuell i "The Man With The Iron Fists 2".
RZA, ledare och en av grundarna bakom hip hop gruppen Wu-Tang Clan är aktuell med kampsportsrullen ”The Man With the Iron Fists 2” och pratar ut om kampsportsinfluenser, superhjältefilmer och vänskapen med Jim Jarmusch.

Redan under Wu-Tang-eran präglades dina projekt med influenser från Asien och martial arts-filmer, hur startade allt det här? Fanns det någon speciell film som verkligen satte igång allt? 

- Absolut, martial arts har spelat en stor roll i mitt konstnärliga uttryck under åren. Redan när vi producerade vårt första Wu-Tang-album ”36 Chambers” så hade vi en stark baktanke med martial arts som tema. Jag har lärt mig mycket från denna typ av filmgenre och från den asiatiska kulturen överlag. Grejen med martial arts-filmer och om kampsport är att de handlar mycket om viktiga teman som lojalitet, brödraskap och kamp mot förtryck, och jag vill utrycka dessa teman i min konst. Jag började kolla på martial arts-filmer när jag var nio år gammal, speciellt filmer som ”The 36 Chambers of Shaolin” och det var den filmen som verkligen öppnade upp mig till hela den filosofin och vikten i olika kulturer, så det var speciellt den filmen som fick mig att öppna ögonen. 

Inför produktionen av en martial arts-film som ”The Man With the Iron Fists 2” så förstår jag att det krävs väldigt mycket hård träning och disciplin i förberedelse inför filmen, hur var hela den processen? Hade du en egen Mr. Miyagi som hjälpte dig på vägen?

- Först av allt försöker jag bara hålla min kropp i form dag ut och dag in, men under inspelningen av filmen så hade jag en personlig kampsportstränare som specialliserar sig på en specifik kampsport kallad Tiger Style Kung-Fu. Det är den kampsportsstilen som vi använder oss av i ”The Man With the Iron Fists”.

Du regisserade den första filmen, men nu lämnade du över regiansvaret till Roel Reiné. Hur var det att ha en annan regissör regissera dig i en karaktär du själv skapat? 

- Vad Roel gjorde var att ge mig tid att istället fokusera på min karaktärs identitet, det gjorde mig mer bekväm. ”The Man With the Iron Fists 2” utspelar sig fem år efter första filmen och min karaktär har genomgått en lång resa under den tiden, så det var skönt att slippa oroa sig över de tekniska bitarna.  

Jag kände också att det fanns inslag av westerngenren i filmen. Lite av en gammal Clint Eastwood film där den mysteriska antihjälten vandrar in i en olycksdrabbad by och ska rädda invånarna från berättelsens skurk. Ligger det något i det jag säger?

- Verkligen, martial arts-filmer är inte den enda inspirationskällan utan jag är också ett väldigt stort fan av filmer inom spaghettiwestern, så när vi skrev manuset så tittade vi även tillbaka på dessa typer av filmer. En favorit där är ”Shane” som jag tog väldigt mycket inspiration ifrån. Shane är en sådan karaktär som vandrade in i en stad och folk visste inte var han kom ifrån eller vad hans mål var, så det ligger definitivt något i det du säger. 

Med tanke på filmens slut, kommer vi kanske få se dig återvända för en tredje film? 

- Jag tror min karaktär Thaddeus resa kommer att fortsätta, han är en sådan unik karaktär som jag vill fortsätta att utforska. Grejen är att hur mycket han än vill lämna rollen som hjälten bakom sig och slippa behöva slåss så har han fortfarande sina järnhandskar som kommer att börja rosta om han slutar använda dem, och han vill nog inte riktigt att de ska rosta så han kommer nog fortsätta att försöka göra sig nytta av dem. Nu har du gjort två ”The Man With the Iron Fists”-filmer fyllda med ikoniska karaktärer med övermänskliga krafter. Och speciellt med din karaktär Thaddeus så känner jag att det finns en känsla av superhjälte i honom och i berättandet. Speciellt nu i tider som dessa med superhjältefilmer så det finns och blir över, skulle du vara intresserad av att spela en serietidningskaraktär på vita duken? 

- Definitivt, ”The Man With the Iron Fists” är egentligen en blandning av martial arts-genren och superhjältefilm. Jag hade i åtanke att försöka förmedla det unika som finns i serietidningskaraktärer, hur de sticker ut och har sin egen nisch. Kolla bara på Russel Crowes karaktär från första filmen – Jack Knife – hur han har sin unika kniv och agenda, och det var faktiskt på grund av kniven och hur jag utvecklade hans karaktär som han tackade ja. Sedan om jag fick välja en superhjälte att spela så har jag alltid velat spela Marvels karaktär Luke Cage, men problemet är egentligen att det inte finns tillräckligt med svarta superhjältar vilket är synd. Men ringer Marvel så hoppar jag på första och bästa flyg vart de än vill ha mig. 

Det kommer en N.W.A biografi snart; ”Straight Outta Compton” , och det var snack om en Ol' Dirty Bastard biografi med Michael K. Williams i huvudrollen. Vad hände med det projektet och är en Wu-Tang-film något du fortfarande är intresserad av att göra? 

- Jag ser väldigt mycket fram emot ”Straight Outta Compton”, kan inte vänta på att få se den. Det var snack om en Wu-Tang-film där Michael K. Williams skulle spela ODB och den håller fortfarande på att utvecklas, jag vet inte riktigt vart den ligger i tiden, men det finns en chans att vi får se den inom några år. 

Det var snack om att du och de andra medlemmarna i Wu-Tang skulle spela er själva, är du fortfarande på att spela dig själv i filmen?

- Ja det var tanken i manuset, Jag tycker att det är ett intressant koncept så det är väldigt möjligt. 

När jag var elva år så blev jag utkastad ur klassrummet för att jag bar en amerikansk fotbollströja med Wu-Tang tryck, tydligen pågick ett förbud på skolan mot ”gangster” kläder som de kallade det. Vad har du att säga till min lärare?

- Haha! Wu-Tang Clan Ain’t Nothing to Fuck with! 


GZA, RZA och Bill Murray i Jim Jarmusch film “Coffee and Cigarettes" från 2003

Jag måste fråga också då jag är ett stort Jim Jarmusch-fan, och jag älskade dig och GZA i “Coffee and Cigarettes”. Har du någon kontakt med Jarmusch? och finns det någon chans att se er samarbeta på något projekt i framtiden? 

- Jarmusch är en polare, vi snackade sist för ungefär två månader sedan. Han är en väldigt schysst kille, vi snackade om ”Ghost Dog” som han lät mig komponera musiken till. Han var egentligen den första som gav mig en chans att jobba inom film så jag försöker alltid att hålla kontakten med honom. Vi har dock ingenting planerat just nu. 

Och du kommer till Sverige i sommar med Wu-Tang, vad kan de svenska fansen förvänta sig? 

- Haha, det är Wu-Tang vi pratar om, det kommer bli en jävla fest! Hoppas vi ses där!

”The Man With the Iron Fists 2” släpps på DVD och Blu-Ray i Sverige 1 juni. 
| 29 maj 2015 18:00 |