Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

22 april 2019 | 17:30

Robert Gustafsson: "Det måste vara spännande på riktigt"

MovieZine besöker inspelningarna av nya äventyrs-serien "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet", för ett exklusivt snack med Robert Gustafsson som spelar seriens huvudroll.
Under påskhelgen har stora delar av landet kunnat njuta av både sol och efterlängtad försommarvärme. För några veckor sedan var det nog många, likt jag själv, som både hängde undan vinterkläderna och städade på sina uteplatser - eftersom våren tycktes vara här för att stanna.
 
Men när jag någon vecka senare fick besöka inspelningarna av den nya tv-serien "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" i Norrköping, var det plötsligt så kallt att producenten Helena Larand berättade för oss journalister på plats att "om skådespelarna käkar is och sänker temperaturen i munnen, så behöver man inte oroa sig för utandningsmolnen" i alla fall. De kommande kvällsscenerna var med andra ord inte tänkta att spelas in i minusgrader.
 
Robert Gustafsson som Ture Sventon. Foto: Jonatan Blomberg
 
Vi fick på förhand lova att inte avslöja namnen på skådespelarna vid inspelningen, ännu ett producent-knep, för att behålla intresset vid liv hela vägen fram tills premiären som är satt till någon gång i slutet av året. Plötsligt satt jag i alla fall bredvid en flerfaldigt Guldbaggevinnande skådespelerska/skådespelare, i en roll som känns lika klippt och skuren som Robert Gustafssons (den ende skådespelaren officiellt knuten till produktionen) Ture Sventon, i väntan på att nästa scen skulle börja spelas in.
 
Inspelningarna må vara färdiga redan den 26 april, men ambitionerna är höga och postproduktionen väntas bli lång på grund av arbetet med effekterna (jag såg exempelvis den "flygande mattan" liggandes på gräset vid inspelningsplatsen). Förhoppningen är att göra en äventyrsserie för hela familjen, med inspiration från filmer som "Indiana Jones", "Tillbaka till framtiden" och "Tintin".
 
 
När peppen kring en ny version av den semla-slukande privatdetektiven Ture Sventon började växa sig som starkast för oss som stod där och väntade, kom en lekglad Robert Gustafsson plötsligt gåendes iförd full Ture Sventon-mundering. Det första jag hör honom säga är "vilken fin vit björk, där borta måste vi ta några bilder" till Elias Giertz, pressansvarig för dramaserier hos TV4 och C More.
 
Sedan sprang han iväg till inspelningsplatsen och poserade, först lite för nära de andra skådespelarna tyckte Larand [producenten] och Giertz [pressansvarige], sedan på en flakmoppe, sen kollade han sig omkring och kom ihåg det fina trädet. "Nu har nog alla fått sina bilder" försökte Giertz, men Gustafsson hittade en skylt där det stod "filminspelning" på och sprang iväg med den. Spexandet fortsatte ett bra tag till.
 
Hade jag varit en "riktigt" fotograf så hade jag varit överlycklig, vilket jag också var där och då - men väl hemma märkte jag att mer än hälften av bilderna hade helt fel fokus. Men kul var det! Den positiva stämningen genomsyrade i alla fall även resten av vårt besök, när det sedan blev dags för lite snack på tu man hand.
 
 
Du ser verkligen superstilig ut i din Ture Sventon-kostym, din skådespelarkollega [som jag i nuläget inte får avslöja namnet på] likaså. Men ni ser båda ut att komma från en lite annan tid - när utspelar sig "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" egentligen?
 
- Haha, tack! Serien utspelar sig i nutid, men vi har att göra med en excentriker. Vi har tagit Ture från dåtid till nutid, genom att rycka honom ur sin dvala, på grund av att Vessla planerar att begå det perfekta brottet - och det finns ingen annan än Ture som förstår vad han tänker göra och som kan stoppa det i tid. Det handlar inte om något småbrott längre utan nu är det hela världen som är hotad. Det är mycket mer "James Bond" än vad det är "den mystiskt försvunnen diamanten" så att säga.
 
Jag hörde att producenten nämnde "Indiana Jones", "Tillbaka till framtiden" och "Tintin" som inspirationer.
 
- Exakt, mycket mer åt äventyrshållet! Det ska vara riktigt otäckt när det är otäckt, obehagliga miljöer, kulvertar och grottor, höga höjder och dragna pistoler, stora starka otäcka banditer och poliser och allt möjligt som man som barn tycker är spännande också. Det måste vara spännande på riktigt, kännas både otäckt och obehagligt, men sen är det inbyggt mycket humor i och med att Ture är så avstängd, och en sådan bakåtsträvare som många äldre kan vara.
 
 
- Han har exempelvis ingen mobil... för vill han ringa någon kan han väl alltid låna en telefon? Ibland ger däremot hans bakåtsträvande sätt att se på saker honom rätt, en googling kanske inte alltid är lika tillförlitlig som ett besök till Kungliga bibilioteket. Men sen visar det sig väl också att saker som GPS kan vara väldigt praktiskt om man jagar efter någon, vilket är något barnen i serien får hjälpa honom med.
 
Vi kan med andra ord se fram emot en GPS-utrustad, flygande matta den här gången?
 
- Haha, kanske det! Det blir i alla fall en lyckad kollision mellan barnens verklighet och hans gamla sätt. Men samtidigt är han en social katastrof på alla sätt och vis. Han är pedantiskt noga med hur han ser ut, fåfäng och väldigt proper. Men skulle en psykolog börja ställa lite obehagliga frågor kring hans drömmar i livet, eller något om kärlek och ensamhet, så skulle han nog antingen bryta ihop eller springa därifrån. Han vill hellre ha ett konkret fall, lösa ett mysterium, äta semlor och han identifierar sig helt med sitt arbete. Vissa människor blir sina arbeten och Ture Sventon är praktexempel på det.
 
 
Vad skiljer den här nya Ture Sventon från de tidigare versionerna och böckerna om honom?
 
- Vi har skapat vår egen historia och är helt fria från både böckerna och de andra filmade versionerna av honom. Det jag har försökt bygga på mer av är hur han kan göra om sig till den milda grad att folk inte känner igen honom. Att han till och med själv glömmer bort vem han egentligen är och att han blir sin karaktär så pass mycket, att han ibland inte kommer tillbaka till sig själv utan fastnar i sin roll. Det kanske låter lite schizofrent, men jag tycker det är väldigt roligt med en sådan roll.
 
Vad var det som gjorde att du kände att det här var ett projekt du ville satsa på just nu?
 
- Jag började med "Björnes magasin" på 80-talet och kände framför allt att det var så oerhört länge sedan som jag gjorde något som riktade sig till barn och familjer. Ända sedan man lade ner gamla Bolibompa och det blev Barnkanalen, så har man segregerat de vuxna från barnen och tvärt om - vilket jag tycker är väldigt tråkigt. Nu hoppas jag däremot att vi går i bräschen för en ny trend inom familjeunderhållning, och kan samla alla tillsammans framför tvn igen.
 
Robert Gustafsson som Peter Wendel i "Det som göms i snö".
 
Jag måste såklart även passa på att fråga lite kort om "Det som göms i snö", en avsevärt vuxnare serie som blev väldigt hyllad av både tittare och kritiker efter sin första säsong. Vet du om det finns några tankar eller planer på en möjlig fortsättning?
 
- Ja! Det gör det! GW vill väldigt gärna få till en ny säsong, med något annat kallt olöst fall som gått snett. Han håller på att välja mellan tre olika kriminalhistorier, som på något sätt är baserade på verkliga händelser. Jag tror att tanken är att det ska börja skrivas på en av dem nu här i maj, men sen om det faktiskt blir av i slutändan beror såklart också på många andra saker... finansiering, tid och om producenterna gillar hans idé och så vidare.  
 
 
Det återstår alltså att se om "Det som göms i snö" får en andra säsong, men mycket verkar luta åt det. "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" kommer att få premiär någon gång i slutet av året hos C More, för att sedan även visas på TV4.
 
Kommer du att ge "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" en chans när det blir dags? Kommentera gärna nedan!
| 22 april 2019 17:30 |