Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

5 juni 2016 | 21:00

Kan "Outcast" bli lika stor som "The Walking Dead"?

MovieZine möter Philip Glenister, aktuell som pastor/exorcist i Robert Kirkmans nya skräckserie.
I veckan har "Outcast" premiär på svenska FOX. Patrick Fugit ("Almost Famous") spelar Kyle Barnes, en småstadskille som hemsökts av demoner under större delen av sitt liv. Kan stadens präst vara till hjälp? Vi träffade skådespelaren Philip Glenister i London för att prata om den nya skräckserien, vikten av humor på inspelningen, och jämförelsen med "The Walking Dead".

- Min karaktär är pastor Anderson. Han är lite av en ensamvarg. Han dricker, röker och spelar gärna kort med polischefen och borgmästaren. Ja, han är lite av en stor fisk i en liten damm. Men ju längre serien går ser vi mer av hur komplex han är. Det kan jag naturligtvis inte säga mer om, men det är en komplex resa som han är med på. Vi inser så småningom att han och Kyle Barnes behöver varandra, de är inte alls lika starka på egen hand, berättar Glenister.

Har pastorn några krafter? Kan han utföra exorcism?

- Han tror det, haha. Mer kan jag inte säga.

Var det en tuff inspelning? 

- Vi spelar in ett avsnitt på nio dagar. Fuktigheten i South Carolina i augusti är påfrestande. Men det var också roligt. Jag gillade det, tiden gick fort och man hann inte inse hur intensivt det var. Det var gott om humor på inspelningen, och när man är borta så länge och filmar så blir skådespelarna och teamet som ens familj.


Philip Glenister som pastor Anderson.

Vi har bara fått se ett avsnitt, men berätta hur serien går vidare. 

- En bra fråga. Jag får bara prata om piloten, men… Det blir mer invecklat. Många intressanta karaktärer kommer in. Jag vet faktiskt inte hur det slutar, jag vill gärna hålla mig själv i mörkret. Jag har precis läst avsnitt åtta och det börjar verkligen hända saker.

Läste du serietidningarna?

- Jag läste bara första ”Outcast”, den som piloten bygger på. Och jag tycker att de håller sig nära förlagan. Men som sagt, jag vill helst inte veta allt. Det händer så mycket med Anderson under seriens gång, så det är kul att inte veta vad som ska hända härnäst. 

Ni slåss med ett besatt barn i första avsnittet. Hur var den scenen att spela in?

- Scenen ni ser i piloten tog 2,5 dagar att spela in. Varje tagning fanns med i en noggrann storyboard. När man gör specialeffekter är det, för en skådespelare, riktigt tråkigt. Mycket väntan. Men som jag brukar säga: "Vi får betalt för att vänta, skådespeleriet är gratis".


Gabriel Bateman står för obehagliga scener i "Outcast".

- Gabriel är en otroligt smart kille. Han och Patrick fick en fantastisk relation på inspelningen, de skojade hela tiden. När vi skulle spela in det här var han cool med det. Han hade en kvinnlig stunt double, såklart. Det var inte i närheten lika hemskt att filma som det ser ut på skärmen. Men ja, det är en mörk serie. Jag såg avsnittet för tredje gången och jag reagerar fortfarande på samma sätt.

Hur är det att spela in skräck egentligen. Känner man av spänningen och stämningen på en inspelningsplats?

- Mycket handlar ju om visuella effekter och ljudeffekter. Någon hänger i en sele, en snubbe kommer in med en stor silverboll, som en jättestor godisklubba, som tydligen ska bli en effekt efteråt. Det är först efteråt som man ser hur resultatet blir. Vi försöker hålla det lättsamt och humoristiskt mellan tagningar. Jag gillar iallafall att ha kul när jag filmar.

Vem är din stuntman?

- Han heter Daniel Craig, och det går visst rätt bra för honom… (skratt) Nä, jag har en amerikansk stuntkille som får ta över när jag flyger in i väggen och sådana saker. Jag gillar att göra vissa stunts om det inte bryter några ben. Det värsta jag behövde göra? Röka. Men jag har lärt mig ett litet trick. När jag behöver röka i en scen, så ber jag om att bara få ett par bloss och fimpa ciggen. Jag försöker att inte röka för mycket på tv, så jag vill mest släcka den så fort de säger ”Action!”. 

Vad var din första tanke när du fick manuset?

- ”Shit!” Varför vill de ha mig? Det var en blandning av rädsla, ångest, förtjusning. Jag insåg att det skulle bli en utmaning. Jag har aldrig spelat en liknande roll, men om de litar på mig så gör jag ett försök. Funkar det så funkar det.


Patrick Fugit med Philip Glenister.

Vad tycker du själv om temat, besatthet och exorcismer?

- Det är inget jag tänker på alltför ofta. Jag är inte religiös. Jag respekterar de som är troende. Under seriens gång börjar pastorn att ifrågasätta sin tro, och det kan jag relatera till. Allt annat kallas skådespeleri… sägs det.

Är det annorlunda att jobba i USA mot England? Det här är din första stora amerikanska tv-serie. Vilka är skillnaderna?

- Många saker är annorlunda. Timmarna är längre… Och det här är en kabelserie så vi har en större konstnärlig frihet. Mer tid att lägga ner på arbetet. Det är mer av ett kreativt samarbete med showrunnern. Robert Kirkman kommer från serietidningarnas värld, det är hans specialitet, och han litar på sina regissörer. Det handlar om tillit. I England kan det hända att alla vill vara inblandade i varje kreativ process, och det kan bli en enda röra. Jag tror starkt på att rätt personer ska få friheten att göra rätt saker på sitt sätt. Det gör mitt jobb definitivt lättare.

Tror du att serien kan bli lika stor som ”The Walking Dead”?

- Skillnaden är att ”The Walking Dead” är mer serietidningslik, med sitt zombietema. ”Outcast” skiljer sig så att man förhoppningsvis kan tror att det här är verkliga människor, och att det här verkligen kan hända i en småstad. Det gör vår serie kanske lite mer realistisk. Men om vi visste på förhand vad som skulle bli en succé, skulle vi väl skratta hela vägen till banken?

Vad gör ”Outcast” unik, enligt dig?

- Jag tror verkligen inte att det finns något liknande där ute just nu. Inte vad jag vet iallafall. Ja, den är mörk men karaktärerna är trovärdiga, medan andra serier är placerade i en overklig värld med zombies, till exempel.


Läs också: Sommarens 5 hetaste tv-seriepremiärer


”Outcast” får sin svenska tv-premiär måndag 6 juni 21.55 på FOX, tre dagar efter den amerikanska premiären. En andra säsong är redan beställd.
| 5 juni 2016 21:00 |