Intervju

Skribent

MovieZine

12 april 2015 | 16:00

Nikolaj Coster-Waldau: "Det vore naivt att tro att Jaime överlever"

Skådespelaren bakom Jaime Lannister om "Game of Thrones"-fansen, hur han skulle vilja dö, och den där omdebatterade scenen i säsong fyra.
Efter fyra säsonger är HBO:s "Game of Thrones" inte länge bara en vanlig tv-serie. Det är ett världsomfattande fenomen, med inspelningar på flera kontinent och miljontals fans över hela världen. Ett bevis på det är den turnérande utställningen, där kostymer och rekvisita från fantasyserien drar fler besökare än vad lokala muséer kunde drömma om. 

Inför premiären av den femte säsongen landade både Game of Thrones: The Exhibition och en av seriens stjärnor, Nikolaj Coster-Waldau, i Stockholm. Vi besökte den förstnämnda (titta in på utställningen i vår video!) och träffade den sistnämnda för ett samtal om fankultur, kontroversiella scener och hur ingen någonsin går säker i King's Landing.

Säsong fyra var på många sätt en ny början för dig. Berätta.

- Utmaningen var att hitta Jaimes nya roll. Ironin med att han var en slagskämpe, den bäste soldaten, och blir av med högerhanden… Nu måste han återupptäcka sig själv. Sen har vi förstås relationen till hans syster, som ju är… invecklad. Och hans sons död. Det är det gamla vanliga.

Har du själv blivit bättre på att använda vänsterhanden? 

- Ja… (skratt) 

Du har varit ombord sedan första början. Vad har förändrats i hur ni spelar in serien?

- Serien förändras hela tiden. Vi har flera team som spelar in samtidigt. Det otroliga är att många människor kommer tillbaka år efter år, så man börjar komma ihåg alla namn. Vi är som en stor familj, jag är lyckligt lottad att få jobba med dem. Jag har fått många vänner.

Vem är din bästis? Vi vet att du har många fiender i serien…

- Skådespelarna som spelar mina syskon, Lena (Headey) och Peter (Dinklage) är såklart dem jag umgåtts med mest. Jag spenderar också mycket tid med Gwendolyne (Christie). Hon är väldigt rolig, och en smart dam. I den nya säsongen får jag både nya vänner och fiender.

Och du har fått resa runt en del med inspelningen?

- Ja. Jag saknar inte att sitta i lera. Men som skådespelare är det bra att få utmaningar. När Jaime blev av med handen var det en utmaning. 

Vilken inspelningsplats var din favorit?

- Nordirland är ju en otrolig inspelningsplats. Det är litet och förändras hela tiden. Den här kommande säsongen spenderar vi en del tid i Spanien.

Large 1d256baba9fb08d44504544889659c8c got2

Hur länge löper ditt kontrakt?

- Jag är med i säsong fem… det är det jag vet.

Är du rädd för att bli dödad i serien?

- Tja, nej. Jag skulle ogärna behöva lämna alla härliga människor. Det är en underbar serie. Många karaktärer har dött som man önskade skulle leva vidare, för att man gillar dem, men samtidigt är det vad som gör serien så storslagen. Det skulle vara naivt att tro att min karaktär överlever hela vägen. Det är ett jobb.

Hur skulle du vilja dö i "Game of Thrones"?

- Jag vill se Jaime dö av gammal ålder.

Vad får du för reaktioner från fansen?

- Folk älskar serien. Det överraskande är att det går hem över hela världen. Det förvånar mig alltid. Särskilt när folk kommer fram i duschen, på gymmet. Två gånger har det hänt mig! "Tja, är du här? Får jag ta en bild?" Jag har förstått att de tror att de känner mig.

Kunde ni ana vilken succé serien skulle bli?

- Jodå, vi visste det från början! (skratt) Jag minns när jag berättade för kollegor och vänner att jag hade fått jobb i en HBO-serie. De blev imponerade, vi vill ju alla få fantastiska jobb och HBO gör riktigt bra serier. Jag såg en viss smärta i deras miner. "Är det ett gangsterdrama? Något riktigt mörkt?" Nej, sa jag, det är en fantasyserie med drakar… Då blev de något lättade. Men nej, vi hade ingen aning. Jag hoppades såklart bara på att få gå till jobbet. Här är vi nu och reser världen runt med en utställning…

Vad är hemligheten till den globala succén?

- Jag tror att serien har fantastiska karaktärer. Det är nyckeln till varje framgångsrik serie. Det, och många överraskningar. Att det blivit en global succé kan också bero på att den inte utspelar sig i ett särskilt land. Det kunde vara var som helst. Det kanske gör det lätt att relatera till över hela världen.

Vad kände du när du först läste manuset?

- När jag kom till den sista scenen i första avsnittet tyckte jag att det var verkligen mörkt och intressant. Sen fick jag veta lite mer om Jaime, de berättade hans bakgrund för mig, och jag tyckte han var fascinerande. Det var härligt att få börja med något så twistat, han försöker döda ett oskyldigt barn och ha sex med sin syster. Vilken start.

- Det är vad som är så kul med att göra en tv-serie. Jakten på riktigt bra tv. Vi får berätta historier över 30, 40, 50, 60 timmar och man lär verkligen känna dessa karaktärer. Man kan se hur de förändras. Det bästa exemplet är "Breaking Bad", där serien börjar med en vanlig snubbe som sedan förvandlas till ett kriminellt monster. Det blir logiskt för man har gott om tid på sig. Det skulle bli svårt att göra på två timmar.  

Har du läst böckerna?

- Jag läste alla 28. Det finns 28, va? Jag läste de tre första, sen upptäckte jag sökfunktionen i Kindle. Då kunde jag bara hoppa fram till Jaimes kapitel och se så att han fortfarande lever. Vi ser alla fram emot de kommande böckerna från George R.R. Martin. Men serien lever samtidigt sitt egna liv. Berättelsen är så stor och omfattande men förr eller senare måste den avslutas. Och det kommer bli annorlunda från böckerna. Jag säger inte att det är så, jag gissar bara.Den kontroversiella våldtäktsscenen i fjärde säsongen… Hur upplevde du den?

- Vi såg det aldrig som en våldtäkt. Jag blev rätt förvånad av hela den diskussionen. Jag förstod att det var en kontroversiell scen, men mer på grund av det faktum att de hade sex framför en död pojke. Våra intentioner, från författarens och regissörens sida, var inte att skildra en våldtäkt. Det handlade om två människor som hade haft en komplicerad relation, de hade båda gått igenom en otrolig smärta vilket de uttryckte på ett väldigt fysiskt sätt. Scenen speglar en annan scen i episod 10, då Cersei kommer till Jaime och tvingar sig på honom. De två scenerna är sammankopplade. Men jag tycker inte att ordet "våldtäkt" är passande här. 

- Det där är alltid en överraskning, man kan inte veta hur folk ska tolka saker och ting. I första säsongen hade vi en scen där Ned Stark tvingas döda en direwolf. Kort därefter ser vi en pojke som har blivit slaktad. Vad folk rasade över var inte att ett litet barn hade dödats, utan att de dödade ett påhittat djur. 

Om du inte spelade Jaime, vem är din favoritkaraktär?

- Han är min favoritkaraktär. Men om jag inte spelade Jaime skulle jag vilja spela en drake. Tänk att få vara inuti en stor drake.

Snart syns du i Susanne Biers "En andra chans", som är en annorlunda roll mot "Game of Thrones". Är det ett medvetet val du gör?

- Efter en serie som den här kommer det oundvikligen många snarlika rollerbjudanden. Jag försöker att inte upprepa mig, om inte manuset är fantastiskt. Men ja, jag vill göra olika saker när jag kan. I slutändan handlar det om berättelsen har kvalitet, och vilka som är med i den. Det var underbart att jobba på mitt modersmål, och med en sådan mörk historia. Det jag älskar med vad Susanne Bier gör, hur hon hittar fundamentala dilemman. Hon ifrågasätter vår tro. Det gör mig som skådespelare nyfiken. Varför gör vi det vi gör, vad får oss att gå emot vår egen moral?

Det ryktas om en "Game of Thrones"-film, tror du det kommer hända?

- Jag var i Salt Lake City, när de visade säsongens två sista avsnitt på IMAX-biograf. Jag gick dit med en vän och var nyfiken på hur det skulle se ut på bio, men jag förvånades över att det funkade så bra som det gjorde. Det kändes som en film, inte som en tv-serie. Det fyllde ut duken. Jag tror att "Game of Thrones" skulle funka som film. Men jag tror också att HBO inte vill se en film, eftersom det är deras tv-serie. Men vi kommer se mer av det de kommande åren, det funkade så bra för dem att visa den på bioduk.

Har du någon drömroll?

 - Jag har ingen drömroll. Det förändras alltid. Man får ett manus som är fantastiskt och det blir ens drömroll. Min nästa roll har inte blivit offentliggjord än. Men det blir amerikanskt. 

Nya avsnitt av "Game of Thrones" släpps på HBO Nordic och C More varje måndag.
| 12 april 2015 16:00 |