Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

14 juli 2019 | 19:30

"Stranger Things"-skådisen berättar om sin favoritscen i nya säsongen

MovieZine åkte i samband med "Stranger Things"-premiären ned till Paris för att ta ett snack med några av den tredje säsongens skådespelare.
Förra helgen publicerade vi vår underhållande intervju med Finn Wolfhard och Joe Keery, från "Stranger Things"-premiären i Paris. Under samma resa passade vi även på att prata med den tredje säsongens grymma privatdetektiv Nancy - spelad av Natalia Dyer.
 
Under den dryga veckan som har gått sedan premiären av den tredje säsongen har "Stranger Things" hunnit slå Netflix tittarrekord, med över 40 miljoner påbörjade tittningar redan under den första helgen. Det känns därför väldigt hoppfullt kring möjligheterna för en fjärde säsong att få grönt ljus. 
 
Under vårt supertrevliga samtal med Dyer hinner vi bland annat prata om vad som faktiskt lockar alla dessa tittare till just "Stranger Things", de grymma sjukhusscenerna, Barb-saknaden och Kitty-mobbingen - och mycket mer. Om du mot förmodan inte har sett klart den senaste säsongen av "Stranger Things", får du läsa vidare på egen risk!
 
Natalia Dyer, Finn Wolfhard och Joe Keery på röda mattan i Paris.
 
"Stranger Things" är en av världens mest populära tv-serier, vilken typ av fans hör av sig mest?
 
- Tonåringarna är utan tvekan de mest högljudda fansen, framför allt på sociala medier. Men många äldre kommer också fram och berättar hur de minns tillbaka till när de levde under 80-talet, att vi har lyckats fånga mycket av det på ett väldigt nostalgiskt sätt.
 
- Det är roligt att få höra båda delarna, att få vara en del av något som så många faktiskt verkar gilla är helt otroligt. Även om jag själv som person egentligen är ganska blyg och inte alltid är helt bekväm med att bli igenkänd överallt... det kan nästan kännas lite klaustrofobiskt. Samtidigt är det helt fantastiskt hur mycket kärlek som seriens fans delar med sig av.
 
Vad tror du lockar mest för de yngre tittarna? De levde ju inte själva under 80-talet så det kan väl inte vara "nostalgin" som lockar i det fallet?
 
- Nej, precis. Jag är själv född på 90-talet så jag kan ju använda mig själv som exempel. Det finns en hel del referenser till många klassiska filmer från 80-talet, vilket nog är en lite men rolig del av det. Framför allt tror jag att det har att göra med att vi idag är så knutna till våra mobiltelefoner, sociala medier och att alltid kunna hitta svar på våra frågor på internet.
 
- 80-talet är en tid som fortfarande ligger väldigt nära oss, men som ändå känns helt annorlunda på många sätt. Bara en sån sak att man var tvungen att slå upp någons telefonnummer i en telefonbok, eller kunde råka höra bitar av någon annans walkie-talkie-samtal... det fanns helt enkelt mycket mer utrymme för äventyr och mysterier då. Något som vi, som är födda rakt in i internet-världen, på sätt och vis "missade". Men nu får chansen att uppleva på ett annat sätt, genom "Stranger Things".
 
 
Det ligger nog väldigt mycket i det du säger. Om vi fokuserar lite mer specifikt på din egen karaktär Nancy, så blir hon mobbad av sina äldre manliga kollegor. Exempelvis genom att de kallar henne för Nancy Drew [vilket är vad Kitty från Kitty-böckerna heter i USA] - men tycker du verkligen att det är dåligt att jämföras med henne?
 
- Haha, nej generellt sett så tycker jag väl inte det. Nancy Drew är en cool karaktär. Om sanningen ska fram finns det ju också en hel del liknelser mellan min karaktär i serien och henne. Fast när något sägs på ett nedvärderande sätt, med en ton som är uppenbart menad att såra, kan nästan vad som helst upplevas som elakt. Nancy vill ju verkligen bli tagen på allvar och när hon istället blir jämförd med en karaktär från en serie ungdomsböcker, känns det väl kanske inte så kul.
 
Finns det någon favoritscen eller del av säsongen som du har väntat extra mycket på att få visa upp?
 
- Typ allt, haha! Actionscenerna på sjukhuset var verkligen roliga att spela in och dem har jag längtat efter att få se den färdiga versionen av själv också - så om jag måste välja en sak så säger jag det.
 
Se hela sjukhusdelen ur den tredje säsongen i klippet ovan, med kommentarer från skådespelarna.
 
Sjukhusscenerna var riktigt spännande! Gjorde du dina egna stunts?
 
- Jag gjorde så mycket som möjligt, allt som Netflix lät mig göra utan att vara oroliga för större skador. Allt är såklart filmat och förberett på ett sätt som gör det så säkert som möjligt och jag ville verkligen passa på att göra allt jag fick. Men vid några få tillfällen är det faktiskt en grym stuntkvinna, som fick gå in och ta de tyngsta smällarna.
 
- En annan sak som alltid är lika kul efter att en säsong har släppts, är hur man märker att de som tittar ibland kan fastna för något man inte alls hade förväntat sig innan. Som efter den första säsongen när alla pratade om Barb, i efterhand förstår jag det ju såklart. Men det var aldrig tanken från början, så där fick ju min karaktär helt plötsligt knyta ihop Barb-trådarna under den andra säsongen - haha! Det ska bli spännande att se vad som blir den här nya säsongens "Barb"-grej.
 
 
Hur mycket vet ni skådespelare om säsongen som helhet under inspelningarna? Får ni alla manus på en gång och läser igenom allt direkt för att se om ni överlever fram till sista avsnittet?
 
- Haha, vi vet faktiskt väldigt lite om hela säsongen när det första avsnittet börjar spelas in. I regel får vi bara manuset för ett avsnitt i taget och lär oss det, spelar in och går sedan vidare till nästa. Men vi är ju, som "Game of Thrones", också lite kända för att faktiskt ha ihjäl större karaktärer under säsongerna - men då är jag ganska säker på att Dufferbröderna berättar det för en innan manuset för det avsnittet delas ut.
 
En mycket viktig fråga åt "Stranger Things"-fansen... fick Barb ett sånt samtal?
 
- Haha! Jadu, det var en bra fråga. Men jag är ganska säker på att Shannon [Purser, som spelar Barb] hade koll på vad det var för roll hon hade fått från början. Det går nog ingen större nöd på henne heller, hon har ju fått så mycket kärlek från fansen!
 
 
Om du hade Elevens krafter i verkligheten, vem hade du velat tjuvtitta/lyssna på?
 
- Oh wow, menar du typ på ett creep-aktigt sätt?
 
Haha, du får bestämma själv!
 
- Det finns så många! Haha oj... det där måste låta super creepigt. Men nej, jag tror det är en alldeles för stor kraft att ha... och för lätt att missbruka. För mycket näsblod! Jag skulle däremot inte ha något emot att kunna flytta på saker med tankekraft och lite handviftande - både coolt och användbart!
 
Avslutningsvis. Det finns inget officellt klart om en fjärde säsong ännu, men med tanke på scenen i eftertexterna så känns det väl ändå ganska troligt. Vad hoppas du få göra med din karaktär under nästa säsong.
 
- Om Duffer-bröderna bara kunde svara på alla mina SMS om huruvida det blir en fortsättning eller inte, haha! Men, om vi nu utgår ifrån att det blir mer... hoppas jag att min karaktär får fortsätta åt det här lite mer privatdetektiv-aktiga hållet. Det var väldigt roligt att få göra det under den här säsongen. Mer action än jag hade förväntat mig! Det hade också varit kul att få göra mer med Murray [Brett Gelman], våra karaktärer har en förmåga att verkligen reta upp varandra, på ett väldigt underhållande sätt. Oavsett vilket så litar jag helt på Dufferbrödernas vision!
 
 

Läs också: Skådespelarna avslöjar hur man undvek att spoila nya "Stranger Things"

 
Vad tyckte du om den tredje säsongen av "Stranger Things" - hoppas du på att vi får en fortsättning? Kommentera gärna nedan!
| 14 juli 2019 19:30 |