Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

1 mars 2021 | 15:00

"The Prom"-gänget förklarar varför vi behöver musikaler just nu

Kerry Washington, Keegan-Michael Key och musikalfenomenet Ariana DeBose upplyser MovieZine om varför vi behöver musikaler extra mycket just nu.
Säga vad man vill om Golden Globe-galan, men de har genom kategorin "Bästa film - musikal eller komedi" lyft fram ett gäng bra musikalfilmer genom åren. Även fast kategorin även fått en hel del skit när filmer som "The Martian" kunnat kalla sig själv för en komedifilm och sedan plockat hem en Golden Globe för bästa film...
 
Inför årets gala stod Lin Manuel Mirandas "Hamilton" och Ryan Murphys glittriga "The Prom" nominerade, de fick visserligen båda se sig slagna av den nya "Borat"-filmen. Det hindrar däremot inte skådespelarna, från de båda musikalfilmerna, att berätta för MovieZine om varför vi behöver få fortsätta njuta av välgjorda musikaler.
 
Kerry Washington är kanske framför allt känd för sin huvudroll i tv-serien "Scandal", men har dykt upp i mängder av starka roller genom åren i filmer som "Ray", "The Last King of Scotland"; "Save the Last Dance", "Django Unchained" och miniserien "Little Fires Everywhere". I manusförfattaren, tv-skaparen och regissören Ryan Murphys adaption av musikalen "The Prom" så spelar Washington en homofobisk och konservativ mamma, med en hemligt homosexuell dotter. 
 
Ariana DeBose som karaktären The Bullet i "Hamilton". 
 
För den som inte känner till Ariana DeBose sedan tidigare så är det åtminstone ett namn som musikal-älskare bör lägga på minnet. DeBose spelade rollen som nyckelkaraktären The Bullet i "Hamilton" och kommer även dyka upp i en av huvudrollerna i Steven Spielbergs kommande musikalfilm "West Side Story". I "The Prom" spelar hon Alyssa Green, den hemligt homosexuella dottern till Washingtons karaktär.
 
Skådespelaren och komikern Keegan-Michael Key ("Friends from College") har genom sina sketcher tillsammans med Jordan Peele i "Key and Peele" underhållit oss i över ett decennium. Men får genom sin roll i "The Prom" chansen att spela mot Meryl Streep, samtidigt som han får sjunga ut sin sanna Broadway-kärlek.
 
I samband med premiären av "The Prom" släppte vi även en intervju med huvudrollsinnehavarna James Cordon och Jo Ellen Pellman. Den här gången har det däremot blivit dags att höra vad Ariana DeBose, Keegan-Michael Key och Kerry Washington har att säga om varför musikaler är så pass viktiga för oss.
 
Ryan Murphy (i mitten längst ned) tillsammans med skådespelarna i "The Prom". 
 
Det känns som att musikalfilmen har fått ett uppsving på sistone, även fast genren såklart aldrig har legat helt på latsidan heller. Ariana, du är själv med i "The Prom", "Hamilton" och kommande "West Side Story", vad tror du det är som gör folk extra sugna på musikaler just nu?
 
Ariana: Jag tror att man ser musikalers växande populäritet eftersom vi behöver... lycka. Vi lever under en tid i en period av väldigt splittrande retorik. Där jag upplever att musikaler har en helande förmåga genom sin möjlighet att kunna sprida lycka. Samtidigt som de kan förmedla tuffare och mer seriösa teman, som många kanske inte skulle orka ta till sig annars. Men att det fungerar annorlunda kring just musik, konst och dans, där musikalfilmerna har allt av detta i sig. Det tror jag är en stor anledning till varför folk verkar uppskatta den här typen av filmer extra mycket just nu.
 

"Se alla dessa legendarer ge sitt allt"

 
Andrew Rannells, Meryl Streep, James Corden, Keegan-Michael Key och Nicole Kidman i "The Prom".
 
Det är väl kanske inte varje dag man spelar in en musikalfilm tillsammans med skådespelare som Meryl Streep och Nicole Kidman heller...
 
Keegan-Michael: Det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse. En dröm om att få arbeta tillsammans med verkliga titaner, de allra bästa i vår bransch. Men inte bara det, utan bara lyckan över att få se på, medan dem arbetar - och att få se hur mycket arbete som ligger bakom deras prestationer. Det är så otroligt imponerande och värmande på något sätt.
 
Ariana: Det som var häftigt för mig, eftersom jag är så van vid att befinna mig i den här typen av miljöer. För att det är vad jag har arbetat med under de senaste tio åren. Det som var annorlunda nu var att gå in där vi repeterade vår koreografi och se alla dessa legendarer ge sitt allt, för att bli så bra som möjligt. Jag möttes av en slags arbetsmoral och dedikation jag aldrig sett förut. För någon som mig, så är det såklart lite nervigt att öva på samma scen som Meryl Streep, Kerry Washington och Nicole Kidman... men det var samtidigt en så otroligt fin upplevelse att få vara en del av den gemenskapen som uppstod där under repetitionerna.
 
 
Kerry: Jag måste bara flika in här och tillägga att Ariana var så otroligt hjälpsam under hela den här processen. Hon lever och andas musik och dans, men fanns där genom hela tiden och stöttade och hjälpte oss alla att växa och bli bättre. Jag menar, hon hade precis spelat in "West Side Story" för Steven Spielberg och varit en del av av "Hamilton"-gänget innan vi drog igång repetitionerna inför "The Prom".
 
- Scenen jag skulle lära mig hade hon kunnat göra i sömnen med en ögonbindel på... hon har så galet mycket talang, men var fortfarande så tålmodig och hjälpsam med mig och oss andra när vi skulle lära oss våra delar. Det var så tryggt att kunna fråga henne om tips och råd om allt, eftersom det trots allt var första gången jag skulle sjunga på film.
 
Ariana: Haha, vad fin du är! Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi ha trott att någon som Kerry skulle vända sig till mig och fråga "ser det här bra ut?" - och verkligen bry sig om mitt svar. Det var en väldigt surrealistisk känsla i början!
 

"Det kändes väldigt personligt för mig"

 
Large a752b7f69f9e46a9efe65590f3253081 tp 07967rc 20 1
Keegan-Michael Key som rektor Tom Hawkins i "The Prom". 
 
Utöver att få dela skärmen med Meryl Streep mestadels av tiden, så är karaktären Tom Hawkins en sann älskare av Broadway. Är det en kärlek du delar med honom eller var du tvungen att fejka något där?
 
Keegan-Michael: Jag är ett gigantiskt Broadway-fan! Jag försöker se så många uppsättningar jag kan varje år, vilket givetvis har fått pausas nu under pandemin... men jag längtar tillbaka. Jag fördrar musikaler, eftersom jag brukar känna störst variation av känslor då, men jag gillar vanliga teateruppsättningar också.
 
- När jag fick sjunga den sången om min karaktärs kärlek för Broadway, så kändes det väldigt personligt för mig. Jag kunde verkligen relatera till den. Eftersom jag bor i New York så är det väl som en del av mitt DNA - jag älskar Broadway! Det vore trevligt om Broadway, när det blir säkert igen, kunde få öppna upp någon gång under 2021. Så man kan få tillbaka den där speciella publik/skådespelare-interaktionen igen. Men tills dess får vi fortsätta att hämta lycka och glädje från det närmsta vi kan komma, på film!
 

"Jag har alltid älskat att sjunga"

 
Large a752b7f69f9e46a9efe65590f3253081 tp 21123rc 20 1
Riana DeBose och Kerry Washington i "The Prom". 
 
Kerry, du tillhör en av de mer rutinerade skådespelarna i "The Prom"-gänget, fast har aldrig sjungit på film tidigare. Du nämnde tidigare att Ariana hjälpte dig mycket när du väl var på plats, men fanns det någon rädsla kring det innan du tackade ja till rollen?
 
Kerry: Jag har alltid älskat att sjunga, även om jag aldrig har gjort det på film förut. Ryan [Murphy] ville att Green-familjen skulle vara en svart familj, att vi kunde utvidga vår syn på hur en stereotypiskt konservativ familj i USA kan se ut. För att kunna utmana alla, oavsett hur vi ser ut, att verkligen acceptera och älska våra barn villkorslöst.
 
- Han pratade med mig en hel del om hur han verkligen ville undvika allt som kunde få Mrs. Green att framstå som någon form av stereotypisk karaktär... och att hon inte heller fick vara en tydlig "fiende/skurk" i vår berättelse. Mrs. Green har en trångsynt uppfattning om en väldigt specifik sak, sin homofobi, men att hon utöver det har väldigt mycket gott i sig också. Homofobin gör däremot inledningsvis att hon inte klarar av att älska sin egen dotter villkorslöst, för den hon verkligen är. Så faktumet att det här var en så tredimensionell karaktär, med ett viktigt budskap, gjorde att jag kände mig otroligt glad över att ha blivit tillfrågad om den här rollen... så, det fanns aldrig någon tvekan!
 

"Jag gillar att spela karaktärer som är annorlunda från mig själv"

 
Kerry Washington i "Scandal". 
 
Det är inte första gången du spelar en roll som troligtvis känns ganska utmanande på pappret heller, är det här en typ av roll du själv gärna söker dig till?
 
Kerry: Ja, jag gillar att spela karaktärer som är annorlunda från mig själv. Innan "Scandal"-åren, som jag givetvis är väldigt tacksam för, så har jag för det mesta varit en karaktärsskådespelare. De flesta har inte kopplat ihop att kvinnan från "The Last King of Scotland" var spelad av samma skådespelerska som var med i "Save the Last Dance" eller "Ray". Jag älskar verkligen att få försvinna in i komplicerade karaktärer på det sättet, så det här var verkligen en roll som passade in i den kategorin av karaktärer som är väldigt annorlunda från mig själv som människa.
 
- En av dem finaste uppgifterna vi har som skådespelare är att få försöka gå i någon annans skor, vilket gör att empati och medkänsla nästan är ett krav för att klara av att göra vad vi gör. Det gör också att man låter sig sätta sig in i andras sätt att känna och se på världen, för att man ska kunna knyta an och få någon slags förståelse. Det är något jag tror fler skulle behöva göra idag, sätta sig in i andras sätt att tänka.
 
 
"The Prom" finns att se hos Netflix och "Hamilton" går att se hos Disney+, men det återstår fortfarande att se om pandemi-restriktionerna kommer att tillåta oss ta del av Steven Spielbergs adaption av "West Side Story" redan i slutet av 2021. 
 

Läs också: James Corden berättar för MovieZine om inspelningarna av "The Prom"

 
Har du hunnit ta del av "The Prom" och "Hamilton" ännu? Kommentera gärna nedan vad du tyckte!
| 1 mars 2021 15:00 |