Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

7 december 2020 | 18:00

James Corden: "Det kändes väldigt tryggt"

MovieZine snackar med talkshowvärden James Corden och den debuterande skådespelerskan Jo Ellen Pellman, om rollerna i Netflix nya musikalfilm "The Prom".
James Corden ("Into the Woods", "Cats", "Ocean's 8") är kanske framför allt känd för sitt arbete som talkshowvärd i "The Late Late Show with James Corden" och "Carpool Karaoke", där han intervjuar och sjunger tillsammans med olika kändisar. Hans båda nuvarande tv-produktioner har dessutom belönats med hela nio Emmys. Han har däremot sedan länge även dykt upp i både film och på tv som skådespelare - och har till och med vunnit en Tony för sitt skådespel i teaterpjäsen "One Man, Two Guvnors".
 
Skådespelerskan Jo Ellen Pellman gör däremot sin filmdebut med "The Prom", ett faktum som Corden lyfter fram som något han är säker på att han kommer att kunna skryta om i framtiden. MovieZine har inför premiären av vinterns feelgood-musikal fått chansen att prata med de båda huvudrollsinnehavarna. 
 
Large d023be69f39a974c0f2464148e9c78f1 james 20corden
James Corden i "The Late Late Show with James Corden". 
 
"The Prom" är baserad på Broadway-musikalen med samma namn, som i sin tur skapades efter att en lesbisk ung kvinna från Mississippi 2010 blev nekad att ta med sin flickvän på skolans bal. När skolan stämdes för diskrimninering så svarade man med att ställa in festen helt och hållet, vilket i sin tur gjorde att nyheten spreds världen över - med många kändisar som visade sitt stöd för den unga kvinnan.
 
I filmen får vi följa ett gäng Broadway-stjärnor som precis fått sin senaste produktion totalsågad, bland annat för att de upplevs vara så narcissistiska... vilket får stjärnorna att leta efter något som kan förbättra deras image. Så när en ung kvinna nekas att ta med sin flickvän till studentbalen, rycker gänget snabbt ut till hennes undsättning. På gott och ont.
 
"The Prom" har av vissa kritiker redan hunnit kritiseras för att James Corden spelar en gay-karaktär, trots att han själv inte är gay. "Varför är det inte Nathan Lane i huvudrollen istället?" tycks vara en av de mest frekventa invändningen från kritikerna. Samtidigt hyllas filmen för budskapet man försöker sprida och till skillnad från de flesta av Ryan Murphys ("American Horror Story", "Pose", "Ratched") andra produktioner, så är det här meningen att vara en genomgod och positiv film. 
 

"Det kändes väldigt tryggt"

 
Large d023be69f39a974c0f2464148e9c78f1 the prom review james corden
Meryl Streep och James Corden som Dee Dee och Barry Glickman i "The Prom".
 
Barry Glickman är en väldigt extravagant gay-karaktär, med extra allt, medan du själv lever med fru och barn. Samtidigt så valde Ryan Murphy ut dig specifikt för den här rollen och skrev dessutom till en mer detaljerad bakgrundshistoria för karaktären, som inte fanns med i musikalen som filmen är baserad på. Hur tog du dig an Barry?
 
James: Jag spenderade en hel del tid åt att prata med Ryan om just det... och jag var väldigt tacksam över att ha honom som en guide genom hela den här processen. Han fanns där vid min sida under varje sekund av inspelningen och det kändes väldigt tryggt - för att filmen skulle bli så trovärdig och ärlig som möjligt. Vilket vi alla såklart ville att den skulle bli.
 

"Hon gav verkligen sitt yttersta under varje tagning"

 
Meryl Streep och James Corden som Dee Dee och Barry Glickman i "The Prom".
 
Även fast det mestadels är båda era karaktärers berättelser i filmen som utgör grunden för handlingen och budskapet som man verkar vilja få fram, så råder det samtidigt ingen tvekan om att Meryl Streep kommer att "stjäla" showen med några av sina imponerande nummer. Hur förbereder man sig för att sjunga tillsammans med Meryl?
 
Jo Ellen: Det var väldigt intressant, haha! Vi spelade visserligen in alla våra delar av musiken separat i ljudbås. Den första gången jag hörde Meryl och James sjunga var först när vi var igång med inspelningarna... och eftersom musiken redan är inspelad då, så kan man verkligen släppa loss ordentligt utan att behöva oroa sig för just den biten.
 
- Men jag kommer aldrig att glömma Meryls showstopper-nummer av "It's Not About Me", som vi spelade in i aulan på en skola. Det är för det första en väldigt svår sång att sjunga, men hon gav verkligen sitt yttersta under varje tagning och golvade mig varje gång. Jag tycker faktiskt att det syns i den färdiga versionen också, att hon inte håller tillbaka ett dugg. Det var en fantastisk upplevelse.
 
 
James: För min del så har jag ju nu haft turen att få spela in två musikalfilmer tillsammans med Meryl - och det är alltid lika fantastiskt att få vara i hennes närhet. Dansa, sjunga och ha roligt. Men det bästa av allt är faktiskt mellan tagningarna, medan man sitter och väntar på att någon lampa eller något ska flyttas lite... och hon sätter igång med att berätta sina historier. Bättre sällskap är nog otroligt svårt att hitta.
 
- Samtidigt var det så extremt fint att få stå där i mitten och ha Meryl på ena sidan, med alla hennes bedrifter och framgångar i en otroligt framgångsrik och lång karriär... och ha Jo Ellen på den andra, på sin allra första inspelning. Jag kunde verkligen inte förstå vad jag hade gjort i mitt liv för att förtjäna att få stå i ett rum med så mycket talang omkring mig. Efter bara 20 minuter av repetitioner med Jo Ellen, inför vår första scen tillsammans, så sade jag till henne att jag var så glad över att jag kommer kunna säga att "jag var med i Jo Ellen Pellmans första film" och veta att folk kommer att bli avundsjuka på mig, haha.
 

 "Hur mycket jag gillade min inre narcissist"

 
Large d023be69f39a974c0f2464148e9c78f1 the prom
James Corden, Meryl Streep och Nicole Kidman i "The Prom".
 
Din och Meryl Streeps roll är inledningsvis inte riktigt några karaktärer man vill hålla på. Narcissismen är uppskruvad till max... och lite till. Du som träffar så många olika typer av superstjärnor till vardags på "The Late Late Show", var det enkelt att hitta inspirationen här eller fick du leta fram din egen inre narcissist?
 
James: Det finns utan tvekan den typen av personligheter i branschen och jag har stött på flera av dem genom åren. Men majoriteten är lyckligtvis inte narcissister av det här slaget. Min karaktär i filmen når ju visserligen aldrig riktigt samma nivå av narcissism som Meryls version av Dee Dee gör, utan Barry känner nog snarare att han aldrig riktigt har fått det där genombrottet som han tycker att han förtjänar. En chans att verkligen visa vad han kan. Det tror jag däremot faktiskt att nästan alla skådspelare känner eller åtminstone har känt någon gång under sin karriär.
 
- Inledningen på filmen, innan de beslutar sig för att åka till Indiana, är däremot onekligen en slags förhöjd verkligenhet där man driver med den här typen av narcissism... och jag måste erkänna att jag verkligen älskade att spela in den delen av filmen. Det var väldigt roligt att få dyka riktigt djupt ned i narcissism-poolen där ett tag, så jag vet inte om det säger något om mig själv ändå... hur mycket jag gillade min inre narcissist, haha!
 

"Om vi bara kan öppna våra hjärtan och lyssna på folk"

 
Jo Ellen Pellman och Ariana DeBose som Emma och Alyssa i "The Prom".
 
Ryan Murphy växte själv upp i Indiana och har sagt att det här är en väldigt personlig film för honom, även fast den inte är baserad på något han själv skrivit. Jo Ellen, du växte också upp som homosexuell i samma område av USA. Hur väl känner du att "The Prom" lyckas porträttera den upplevelsen och vad vill du att man ska ta med sig efter att ha sett filmen?
 
Jo Ellen: Det är en väldigt bra fråga! Jag är från Cincinnati, Ohio och är faktiskt där just nu. Det ligger precis bredvid Indiana och jag har en hel del släkt som bor där, så det var verkligen viktigt för mig att vi gjorde det här på rätt sätt. Att vi inte demoniserade folk från mellanvästern i USA, som kan ha andra värderingar och åsikter, utan istället öppnar upp både samtal och folks hjärtan kring det här. Vilket på sätt och vis är syftet med hela filmen, att om vi bara kan öppna våra hjärtan och lyssna på folk och förstå att vi alla är människor - så finns det en möjlighet till varaktig förändring till det bättre.
 
- Det finns utan tvekan en bakomliggande anledning till att den här filmen skapades, eftersom den på många sätt är baserad på en högst verklig diskriminering. För egen del så hade jag däremot turen att bo i ett samhälle där just det här aldrig var ett problem, jag gick på en väldigt öppen och inkluderande skola där man inte hade några problem om man som kvinna tog med sin flickvän till studentbalen. Samtidigt så vet jag mycket väl att det räcker om man åker bara någon mil i valfri riktning, så kan det se helt annorlunda ut i andra skolor i närliggande samhällen här... vilket är så hemskt egentligen.
 
 
"The Prom" får premiär på Netflix den 11 december. 
 

Läs också: MovieZines glittrande recension av "The Prom"

 
Kommer du att ge "The Prom" en chans på Netflix? Kommentera gärna nedan!
| 7 december 2020 18:00 |