intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

13 april 2024 | 09:30

Michael Douglas imponerar i nya miniserien: ”En otrolig renässansfigur”

Michael Douglas har inte stått framför kameran sedan 2022. Rollen som Benjamin Franklin i miniserien "Franklin" kan bli karriärens sista stora huvudroll, säger han till MovieZine.
Michael Douglas och hans Oscarsvinnande roll som Gordon Gekko i "Wall Street" har för evigt skrivit in honom som en av våra bästa skådespelare. "Basic Instinct", "Farlig förbindelse", "Mitt liv med Liberace", "Falling Down" och "The Kominsky Method" har givetvis också imponerat, men numera är det kanske flest som känner igen honom som Dr. Hank Pym i Marvels "Ant-Man"-filmer. 

MovieZine har däremot fått chansen att snacka med Douglas om hans senaste roll, som Benjamin Franklin i miniserien "Franklin" på Apple TV+. Miniserien låter oss tittare följa en av Amerikas grundare på den långa resan tillbaka över Atlanten, när han inleder förhandlingarna med Frankrike om att kliva in på Amerikas sida i självständighetskriget mot Storbritannien.

Under vårt samtal berättar Douglas om hur den nya miniserien, från Apple TV+, varit den bästa produktion han någonsin arbetat på. Och att även fast han inte vill kalla sig för pensionär riktigt ännu, han fyller 80 år i höst, så har han inte skådespelat sedan 2022. Det kan med andra ord mycket väl betyda att rollen som Benjamin Franklin blir en av skådespelarens sista:
 
 
Michael Douglas som Benjamin Franklin i miniserien "Franklin". 
 
"Franklin" är en miniserie som utspelar sig i Frankrike, som ni spelade in på plats dessutom, och med mycket av dialogen på franska. Hur var den upplevelsen för dig?
 
– Det här var den bästa produktion jag någonsin gjort med under min karriär. Det var en fantastisk tid. Vi filmade 160 dagar, i åtta timmar om dagen, och vi hade bara två uppbyggda inspelningsplatser i hela serien. Resten var alla inspelade på verkliga platser från 1700-talet - och det var spektakulärt.
 
– Första veckan när vi presenterades för våra franska skådespelare och jag lade märke till en dam som satt en bit bakom kameran. Jag frågade vem hon var och jag fick veta att hon var casting director i Frankrike. Jag gick genast fram och gav henne den största kram jag någonsin kunnat ge, jag fick nästan tårar i ögonen över hur bra alla skådespelarna var.
 
– Sammanfattningsvis var det alltså en jättebra produktion. Olivier Bériots kostymer var spektakulära också. Det var bara underbart. Jag fick också ett gott skratt av det faktum att när de franska skådespelarna arbetade tillsammans och vid ett tillfälle gjorde några scener på engelska... så tittade de förvånat på varandra och sa "Jag visste inte att du pratade engelska, du är väldigt bra! ". Och de hade arbetat tillsammans i tjugo eller trettio år eller något liknande, på olika produktioner. Det var verkligen en underbar, underbar upplevelse.
 

"Han var en överväldigande och otrolig renässansfigur"

 
Michael Douglas och Noah Jupe på galapremiären av "Franklin" i Cannes. Foto: Apple
 
Benjamin Franklin är en så viktig figur i Amerikas historia, var detta lite av en drömroll för dig även innan du accepterade den?
 
– Han var en överväldigande och otrolig renässansfigur. Det är svårt att riktigt förstå omfattningen av vad han gjorde. Och han hade bara två års skolgång, av någon form av skolgång alls alltså. Han slutade skolan som 12-åring och nu känner vi honom som författare, tryckare, förläggare, han startade University of Pennsylvania, han skapade vårt postsystem och våra bibliotek. Vi känner honom också som en uppfinnare. Så det är överväldigande hur stort avtryck han gjorde redan där.
 
- Och sedan, efter alla dessa prestationer, vid 70 års ålder när han höll på att avsluta utkastet till vår självständighetsförklaring. Så ombeds han åka till Frankrike, en två månader lång resa över Atlanten. För att be Frankrike om deras stöd. Här är han, i denna nya demokrati, på väg till en av världens då främsta monarker för att be dem att stödja detta nya land. Det var en nästan omöjlig situation. Dessutom laddat med spioner och folk som ville hugga en i ryggen.
 
- Sedan, vilket jag insåg senare, vid 70 års ålder runt 1776 så var medelåldern för en amerikan att leva 39 år gammal. Och här var han vid 70 och började en åtta år lång resa.
 

"Jag njuter av att inte jobba, det måste jag ändå säga."

 
Michael Douglas och Ludivine Sagnier i "Franklin". 
 
Du har spelat många stora roller genom åren. Har någon specifik roll hjälpt dig att förbereda dig för att spela Benjamin Franklin nu?
 
– Nej, jag tror inte det. Jag letar alltid efter bra material. Det är inte en fråga om rollen i sig. Ibland får du en riktigt bra roll i en serie eller film, men det viktigaste av allt är att vara säker på är att det är ett bra skrivet manus. Och att du är omgiven av fantastiska människor.
 
– Och på det här projektet har vi till exempel haft Timothy Van Patten, som gjorde ett spektakulärt jobb som vår regissör. Noah, som var fantastisk och jag fick liksom uppleva en egen glädje av att se honom ha det så bra i Paris, och av hans insats i serien. I grund och botten kan du bara hoppas på att du lyckas knipa ett projekt med bra manus, en bra regissör och bra skådespelare. Utöver det har jag inga andra ambitioner för någon speciell sak när jag tackar ja till olika projekt.
 
Du fyller 80 år i år och har arbetat som skådespelare, regissör och producent i nästan 60 år. Så hur ser du på dig själv just nu, vad vill du göra härnäst efter "Franklin"?
 
– Jag skulle inte säga att jag är "pensionerad". Men jag njuter av livet. Vi spelade in den här miniserien 2022 och jag gjorde ingenting under förra året 2023. Och än så länge gör jag som tur är inget i år, förutom att marknadsföra "Franklin". Så vi får se hur det går. Jag njuter av att inte jobba, det måste jag ändå säga.
 
 
De tre första avsnitten av "Franklin" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Miniserien kommer att bestå av totalt åtta avsnitt, där ett nytt avsnitt släpps varje fredag.
 
 
Kommer du att ge "Franklin" en chans hos Apple TV+? Kommentera gärna nedan!
| 13 april 2024 09:30 |