Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

29 juli 2013 | 17:01

Matt Damon: "Jag ville vara med i Avatar"

Vi pratar om sci-fi-drömmar och Michael Douglas-sex med trefaldigt bioaktuelle Matt Damon.

Från actionhjälte till miljöförstörare och sedan till action igen? Den här sommaren är Matt Damon trippelaktuell på biograferna. I actionfilmen "Elysium", dramat "Promised Land" och i biografin "Mitt liv med Liberace". MovieZine mötte honom tre gånger under några månader. Här är resultatet.

Hur kändes det när du såg "The Bourne Legacy" - kändes det trist att inte vara med längre?

- Nej, jag ångrade inget. Det fanns ett kontrakt som sa att en ny Bournefilm måste ha premiär inom en viss tid. Vi försökte komma på ett nytt manus, men vi lyckades inte komma med nån bra idé. Så vi bestämde oss för att helt enkelt hoppa av. Det är inget jag är sur över. De var tvungna att hålla serien igång, och det som hände var enda sättet att göra det på.

Nu har du gjort science fiktion, i "District 9"-regissören Neill Blomkamps "Elysium". En film om hur de rika bor på planeten Elysium och de fattiga bor på en förstörd jord. Berätta.

- Vi filmade under ett par veckor på en gigantisk soptipp i Sydafrika. Det är den näst största soptippen i världen, och vi var beredda på att det skulle vara tufft. Men det blev ändå de två jobbigaste och tuffaste veckorna under min karriär. Det flög en massa damm i luften, och vi ville inte ens tänka på vad det innehöll. Filmteamet bar masker, det kunde inte vi skådespelare göra.

Påminner filmen om "District 9"?

- På många sätt. Neil har teman han vill ta upp i sina filmer och de kommer fram även här. Jag har alltid velat göra en stor science fictionfilm. Jag skulle gärna ha velat vara med i "Avatar", jag talade med James Cameron, men det fungerade inte på grund av våra olika scheman. Så när Neill Blomkamp ringde, blev jag jätteglad. Jag gillade verkligen "District 9", och det fanns inte på kartan att jag skulle tacka nej till en roll i en ny film av honom. Jag har sett en råklippt kopia och jag tror det kommer att bli riktigt bra. Specialeffekterna är fantastiska.

Du opererades efter inspelningen. Vad hände?

- Jag fick bråck och var tvungen att omedelbart operera mig. Ett bråck är som en tidsinställd bomb, plötsligt bara händer det.

Du gick direkt från "Elysium" till "Mitt liv med Liberace"?

- Ja, direkt från tredje världen till den första, till glitter i Las Vegas.

Du spelar älskare till Michael Douglas, som spelar Liberace. Hur kändes det?

- Nu har jag någonting gemensamt med Sharon Stone, Glenn Close och Demi Moore. Vi kan utbyta erfarenheter.

En naken sängscen med Michael, kändes det obekvämt?

- Nej. Steven Soderbergh, som regisserade, ville att det skulle vara intimt och realistiskt. Och om två som lever ihop ligger i samma säng så är det naturligt att de är nakna. Det är inte som i en såpopera, där de alltid har lakanet uppdraget till halsen. Och att kyssa Michael... vi visste att det skulle komma. Och det handlar ju i sådana scener bara om koreografi och om att få belysningen rätt och så.

I "Promised Land" spelar du en man som är utsänd av ett stort gasbolag för att köpa upp lantbrukares mark. Är det en viktig film för dig?

- Ja, det är en film som handlar om den amerikanska identiteten, om vilka vi var och vilka vi vill vara i framtiden. Hur kommer besluten vi fattar idag att påverka vår framtid? Naturgas är ett ämne som polariserar människorna, det var perfekt för vår film.

Du har inte bara huvudrollen, du är också en av producenterna och du har skrivit manuset. Kunde du låta bli att lägga dig i regissören Gus van Sants jobb?

- Absolut. Vi har ju jobbat ihop tidigare, det var han som regisserade "Will Hunting", som Ben Affleck och jag skrev. Redan där blev det som en ceremoni, vi lämnade över manuset och sen var det hans jobb. Film är regissörens medium, medan teater är författaren. På en film är det regissören som bestämmer, och mitt jobb är att komma till jobbet och för all del ha egna idéer.

Ni filmade i småstäder ute på landet. Hur var det?

- Ofta hjärtskärande. Det handlar om ett sätt att leva som är på väg att försvinna, och vi mötte de människor som befinner sig mitt uppe i det.

Men filmen fick ingen publik i USA?

- Nej, det var en stor besvikelse. Jättetrist, jag är verkligen stolt över filmen. Det finns ingenting jag skulle vilja ändra i den. Steven Soderbergh såg en ofärdig version och sa "fantastisk, jag kunde inte gjort den bättre själv". Och det finns inte en kritiker på denna jord som vet mer om film än Steven Soderbergh.

Vilket är tuffast, att göra film eller vara hemma med familjen?

- Att vara familjefar är tuffast - och känns mest värdefullt. Jag har småbarn, vilket gör att jag har lättare att handskas med jetlag numera. Jag kan somna var som helst. När jag gjorde "The Talented Mr Ripley" var jag och Jude Law på samma hotell och han hade med sig två små barn som var i farten och sprang omkring överallt och han jagade dem medan jag solade. Han sa "när jag kommer till inspelningen så kan jag vila mig". Då tänkte jag att det var en omöjlighet, nu vet jag bättre.

Du hör till de Hollywoodskådisar som alltid är trevliga. Hur lyckas du med det?

- Tack för det. Det finns ingen i min bekantskapskrets som tar det där med att vara kändis på allvar. Jag har aldrig försökt kontrollera någon eventuell image som jag kan ha. Jag är den jag är och ändrar inte på det.

Matt Damon är närmast bioaktuell i "Promised Land", den 2 augusti. "Elysium" har premiär den 9 augusti och därefter kommer "Mitt liv med Liberace" den 30 augusti.

| 29 juli 2013 17:01 |