Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

25 september 2022 | 12:00

De minsta "Maktens ringar"-karaktärerna förklarar: "Harfoots är väldigt annorlunda"

Vad är egentligen skillnaden på en harfoot och en hobbit? MovieZine snackar med "Maktens ringar"-skådespelarna Markella Kavenagh och Megan Richards om rollerna i den påkostade tv-serien.
Skådespelerskorna Markella Kavenagh och Megan Richards spelar de nya harfoot-vännerna Nori och Poppy under den första säsongen av "Maktens ringar", karaktärerna som på många sätt tycks dela en vänskap som liknar den vi såg mellan hobbitarna Frodo och Sam under "Sagan om ringen"-filmerna.
 
Men även om det verkar finnas många ytliga likheter, så finns det även en hel del skillnader, förklarar de båda skådespelarna för MovieZine under vårt samtal.
 
 
Med tanke på att vi redan fått se hur hobbitarna såg ut i "Sagan om ringen"-filmerna, gjorde det att ni hade en ungefärlig bild av hur ni tänkte er att era harfoot-karaktärer skulle se ut i "Maktens ringar"? För den som inte har stenkoll, vad är egentligen skillnaden mellan en harfoot och en hobbit?
 
Markella: Jag tror att även om harfoots och hobbitar delar många fysiska likheter med varandra... du vet, båda har samma typ av fötter, öron och att man är mindre till storleken. Så är den största skillnaden omständigheterna kring deras miljö och sättet man lever sina liv på. Hobbitarna har Fylke, ett tydligt hem, medan våra karaktärer alltid rör sig från ett ställe till ett annat. Utan att ha hittat ett område man verkligen kunnat slå rot vid ännu. Harfoots lever istället ett liv som nomader och är därför väldigt sammansvetsade som grupp. 
 
- Det var nog först när vi fick våra kostymer som jag verkligen kände att jag kunde kliva in i rollen fullt ut och fokusera mer på karaktären, det hjälpte mig verkligen. Kostymerna har exempelvis luvor som man snabbt kan dra på sig för att kamouflera sig lättare och kunna gömma sig från olika faror. När man adderade alla den typen av grejer, som kostymerna, sminkningen och hur inspelningsplatserna byggdes upp på ett sätt som gjorde att vi skulle se mindre ut i förhållande till olika rekvisita, så gjorde det att det blev väldigt enkelt att sätta sig in i hur det hade kunnat vara att vara en harfoot i den här världen. Hur utsatta de var, på ett sätt som kändes "realistiskt". 
 
Megan: Att ha sett hobbitarna i långfilmerna var givetvis bra för oss också, att ha något praktiskt att kunna förhålla sig till. Men mer kring hur man såg ut i förhållande till annat i den här världen. Harfoots är däremot, precis som Markella sade, väldigt annorlunda på andra sätt på grund av att man lever under helt andra slags omständigheter under den här tiden. Det finns något mörkare här, på grund av att man ständigt är i rörelse, så behöver man vara mer medveten om sin omgivning och alltid vara försiktig med var man trampar samtidigt som man ska ha ögon i nacken. Det gjorde att det fanns en chans att utforska harfoot-karaktärerna på ett annorlunda sätt.
 
De minsta varelserna kan betyda mkt i Tolkiens värld, vilket vi alla vet från långfilmerna och böckerna - men hur var det att spela något litet i en såhär stor och omfattande värld som vi kommer att få följa nu i "Maktens ringar"?
 
Markella: Jag tror verkligen att harfoots kan flyga lite under radarn just på grund av sin ringa storlek och att man kanske därför underskattar deras förmåga lite. Och det är definitivt något jag var väldigt peppad på att få utforska mer och i slutändan förhoppningsvis även få bevisa motsatsen kring. Precis som vi får se senare med hobbitarna och den stora roll de får spela i den här världen i nästa tidsålder.
 

"Enligt Nori är rädslan för fara en större fara än faran i sig."

 
 
Ni har beskrivit vad som skiljer en harfoot från en hobbit i stort, men kan ni berätta lite mer specifikt om harfoot-karaktärerna just ni själva spelar i serien? 
 
Megan: Jag spelar Poppy Proudfellow, som är väldigt vitsig och sarkastisk... men hon är samtidigt väldigt försiktig av sig. 
 
Hon har dessutom verkligen det bästa namnet av alla harfoots också!
 
Markella: Eller hur!?
 
Megan: Haha, tack så mycket! Men ja, jag håller verkligen med dig. Det är det perfekta namnet på en harfoot. Jag tyckte verkligen om att spela henne, hon är en ren och skär glädje att få spela. Det är också lite intressant att hon på ytan verkar vara väldigt vitsig och rolig. Men det kommer verkligen från att hon sårats och bär på ett trauma från tidigare, som vi får veta mer om i serien sedan. Jag gillade i alla fall de olika lager till karaktären som våra showrunners byggde in i den här rollen, det var fantastiskt roligt att få ge liv åt henne. Sedan var det givetvis även kul att få vara Yin till Noris Yang också, haha. 
 
Markella: Haha, snygg övergång där! 
 
Megan: Tack!
 
Markella: Jag spelar Nori Brandyfoot, som är en väldigt bestämd och nyfiken harfoot... och hamnar mer ofta än hon borde i någon form av trubbel. Hon tänjer på gränserna och vill gärna utmana traditionerna som har hållit andra harfoots säkra tidigare. Men inte bara för sin egen nyfikenhet, utan snarare för att förbättra livskvaliteten för både henne och alla andra harfoots. Enligt Nori är rädslan för fara en större fara än faran i sig. En slags inställning som summerar henne väldigt bra.
 
- Hon är bästa vän med Poppy... och ibland när jag läste manuset kunde jag tycka lite synd om Poppy för allt trubbel som spiller över på henne genom min karaktär. Nori kanske inte borde dra in sina vänner i alla fina "idéer" hon får. Hon blir lätt missförstådd av andra, men står ändå upp för sig själv och är inte rädd för nya äventyr. Fast det är samtidigt något hon behöver försöka balansera med hur mycket hon ändå bryr sig om sin familj och ansvaret gentemot den.
 

"Hon har en så fantastisk tajming när det kommer till allt det komiska"

 
 
Precis som för hobbitarna i "Sagan om ringen"-filmerna så får era harfoots-karaktärer stå för några av de mer komiska delarna av den här serien. Hur mycket av det samspelet mellan er fanns med redan i manuset och hur mycket av det kom naturligt av att ni hittade varandra och er kemi under inspelningarna?
 
Megan: Det är nog lite av båda delar där faktiskt...
 
Markella: Absolut, det är båda delarna. Våra repetitioner inkluderade väldigt mycket improvisation, men givetvis med manuset som grund och med vissa delar av det som var tvunget att komma med. Med tiden så blev vi allt mer samspelta och när vi fick nya manus så var våra showrunners duktiga på att skriva våra repliker på sätt som liknande hur vi brukade prata med varandra privat mellan tagningarna. Och det var några gånger när det verkligen kändes som att det var exakt hur jag och Megan skulle ha pratat med varandra, även om vi inte spelade våra karaktärer i serien. 
 
- Sedan har jag sagt det förut, men det är också mycket Megans förtjänst när det kommer till de mer underhållande delarna. För hon har en så fantastisk tajming när det kommer till allt det komiska. Hon är verkligen på tårna där och det finns ju definitivt en anledning till varför hon beskriver sin karaktär som vitsig och rolig. 
 
Megan: Tack, du är så snäll! Men ja, vi hade verkligen så roligt tillsammans och har en väldigt naturlig kemi med varandra. Vi gjorde aldrig någon kemi-provfilmning innan inspelningarna, vilket man ibland får göra inför den här typen av roller. Utan vi träffades för första gången på plats nere på Nya Zeeland. Och lyckligtvis så blev det en toppenmatchning. Jag är verkligen glad över hur nära vi kom varandra och precis som Markella sade, att även våra showrunners märkte det och skrev våra repliker på ett sätt som matchade vårt sätt att prata med varandra annars också. Våra egna röster får lysa igenom där på något sätt, vilket jag tyckte var fint.
 

"Alla fyllde sin funktion"

 
 
Det här är den största tv-produktion som någonsin har gjorts. Kände man sig liten på plats i den här stora maskinen, eller hur var den känslan för er?
 
Markella: Jag minns en särskild scen som vi spelade in väldigt tydligt, när vi skulle springa upp för en stor sten. Och när vi kom upp till toppen så skulle vi titta ut över ett stort fält. När vi repeterade scenen och sprang upp till toppen och jag tittade ut över området, så såg jag minst 200 människor som stod där och tittade upp på mig. Folk som stod och antecknade vilka små ändringar som behövde göras på olika saker, alla hade sina egna uppgifter kring allt från ljussättning, kostymerna, rekvisita och så vidare. Sedan var det någon som ropade "bryt!" och så skingrades horden av människor som alla gick och gjorde sina små justeringar.
 
- Det var ett av de där få ögonblicken när det verkligen gick upp för mig hur otroligt många människor som är involverade i skapandet av den här serien. Utöver det så tänkte jag egentligen inte så mycket på det där, med hur stor eller liten produktionen i sig var. Utan mitt fokus låg bara på att göra ett så bra jobb jag kunde, med min karaktär och min egen prestation... så att den skulle kännas så genuin som möjligt. 
 
Megan: Ja, alltså det var fantastiskt att se hur alla människor verkligen var en viktig liten kugge i det stora maskineriet. Som alla fyllde sin funktion. Jag minns när jag träffade träd-snubben, som var helt otrolig. Han bara stod och byggde träd. Helt fantastiska träd. Och jag frågade honom hur många han hade gjort och han svarade att han "bara" hade gjort hundra stycken. Haha, "bara"... så jag frågade hur många som hjälpte honom och fick veta att det bara var han och en till kille. Och jag bara råkade stå bredvid honom en dag, när han stod och målade en stor bit frigolit i de mest detaljerade trädmönster jag sett.
 

"Jag hade inte Tolkien alls i mitt liv före jag blev en del av den här världen själv"

 
 
Markella, du blev officiellt klar först av alla skådespelare för din roll - för över tre år sedan. Har det påverkat din upplevelse av arbetet med serien, att alltid ha varit den som folk refererat till och försökt luska reda på hemligheter från. Har det varit jobbigt eller bara kul att vara först ut?
 
Markella: Om jag ska vara helt ärlig så brukar jag ofta glömma bort att det var så som det gick till. Eftersom alla som jag har haft att göra med och alla som jag skådespelat med, har hela tiden varit en så stor del av den här upplevelsen för mig... och det är ju verkligen en enorm cast vi har. Jag är bara glad över att ha fått vara en del av hela den här processen och att vi alla berättar den här historien tillsammans. Det enda som känns lite surrealistiskt när du nämner det nu, är faktumet att det har gått så lång tid sedan det bekräftades att jag skulle vara en del av serien. 
 
Var ni själva fans av Tolkiens "Sagan om ringen" och Midgård, innan ni blev en del av den här produktionen? Och vad är era förväntningar kring hur serien kommer att tas emot av andra fans?
 
Megan: Jag hade inte Tolkien alls i mitt liv före jag blev en del av den här världen själv. Så jag har verkligen fått utforska och ge mig ut på den enorma resan, genom mitt arbete i tv-serien. Jag har lärt mig så mycket från Markella och alla andra människor som jag stött på under den här processen. Nu är jag bara väldigt peppad på att folk faktiskt ska få se vad vi har gjort, det finns inga andra förväntningar från min sida än så. Det fina med att få vara med och skapa något är inte förväntningarna utan glädjen av att få dela med sig av det man har gjort. 
 
Markella: Jag håller verkligen med Megan om att det är helt rätt inställning kring förväntningarna. Jag vill givetvis att folk ska tycka om det vi har gjort och att man kan känna igen sig i vissa delar, men framför allt att man blir underhållen av det. 
 
 
De fem första avsnitten av "Sagan om ringen: Maktens ringar" finns nu tillgängliga hos Prime Video. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt, där ett nytt avsnitt släpps varje fredag.
 

Läs också: "Det är rätt skådespelare på rätt plats"

 
Vad tycker du om Markella Kavenaghs och Megan Richards insatser som Nori och Poppy hittills i "Maktens ringar"? Kommentera gärna nedan!
| 25 september 2022 12:00 |