Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

12 april 2014 | 22:01

Mark Wahlberg: "Kul att se robotar puckla på varandra"

Nya skådisar tar plats i Michael Bays "Transformers: Age of Extinction". MovieZine har träffat Mark Wahlberg.

- Jag hoppas den blir bättre än dom andra tre.

Mark Wahlberg sitter på ett lyxhotell i Beverly Hills och talar om "Transformers: Age of Extinction". Det är svårt att säga om han med detta menar att han tycker att de tre tidigare filmerna var dåliga, eller om han menar att de var bra men att den nya filmen ska bli ännu bättre.

- Specialeffekterna är bättre och det finns ett mänskligt element i filmen. Den handlar om en far-dotter-relation, som jag som pappa kan ta till mig, fortsätter han.

"Transformers"-filmerna är som bekant baserade på en serie leksaker om utomjordiska robotar som kan "förklä" sig till bilar, lastbilar, flygplan och andra fordon. Den första filmen, regisserad av Michael Bay, kom 2007. Nummer två, "Transformers: De besegrades hämnd" kom 2009 och "Transformers 3" kom 2011. Michael Bay regisserade även uppföljarna och Shia LaBeouf spelade huvudrollen i alla tre. Megan Fox hade den kvinnliga huvudrollen i de två första, men efter att ha kommit på kollisionskurs med Bay fick hon sparken när trean skulle spelas in och ersattes med Rosie Huntington-Whiteley.

Nu har det gått tre år sedan den senaste filmen kom, och när den nu är dags att återknyta bekantskapen med Optimus Prime, Bumblebee och de andra robotarna har Michael Bay stuvat om ordentligt i rollistan. Borta är Shia LaBeouf (han ägnar sig numera åt att gå omkring med pappåse över huvudet på filmfestivaler), och Huntington-Whiteleys inhopp i serien blev en enda film långt. Nu heter huvudrollsinnehavarna Jack Reynor och Nicola Peltz - och så givetvis Mark Wahlberg.

- Det är intressant att det är en hel radda nya karaktärer. Men det är mycket som jag inte får tala om än, säger Wahlberg med ett skratt.

- Men jag kan berätta att killen jag spelar är en arbetare som har stora drömmar och som tjäna pengar för att kunna skicka sin dotter på college. Jag kan verkligen identifiera mig med honom, jag kommer från verklig arbetarklassbakgrund, jag är van att arbeta med mina egna händer. Det gör jag fortfarande hemma, om jag känner att jag klarar av det.

Av de klipp på ungefär tio minuter som vi får se innan intervjuerna på The Four Seasons Hotel framgår det att Wahlberg spelar Cade, en farmare på ruinens brant. Han bor ute på landet med sin dotter Tessa. Han har köpt vad han tror är en gammal lastbil, men upptäcker att det är en Transformer. FBI upptäcker också detta och dundrar in på gården. Cade och Tessa flyr med hjälp av hennes pojkvän, irländaren Shane. Och följer gör ett par timmars högljudd action med snälla och elaka robotar involverade i kamp både med varandra och med de jordiska myndigheterna.

- Jag kunde inte ha gjort den här filmen för femton år sedan, säger Wahlberg.

- Då kände jag mig väldigt obekväm vid tanken på att göra en massa specialeffektsscener och agera mot sådant som inte finns där. Sen gjorde jag ju "Ted" härom året och nu känner jag mig helt bekväm med det. Det gäller bara att göra det så realistiskt som möjligt.

Men även om filmen mycket bygger på specialeffekter fick Wahlberg jobba hårt för rollen. Det är mycket springande och mycket fightande. Värst?

- När vi filmade en scen på taken i Hongkong. Det var en lång jakt, och jag är inte längre den våghals jag brukade vara. Jag stod på kanten till taket och ordern var "spring, och spring fortare". Visst fanns det en liten kabel som var fäst runt mig, men om jag skulle ramlat, så visst, jag skulle inte ha ramlat ner på gatan, men jag skulle ha fallit tio våningar och sedan slagit in i väggen.

Han säger att han tränade hårt för rollen, speciellt som han efter inspelningen av hyllade "Lone Survivor" tog fyra månader ledigt för vara med familjen.

- Jag visste att det skulle bli ett fysiskt jobb, och eftersom all ledighet gjorde att jag börjat tappa formen fick jag köra hårt igen. Men det blir tuffare att göra det ju äldre man blir. Jag är ju 42 år gammal nu.

Han har jobbat med Bay tidigare, de gjorde "Pain & Gain" häromåret, och Wahlberg tycker om sin regissör.

- Han vet vad han vill. Han är en bra ledare och jag är en bra soldat. Vi har samma sorts attityd, "kom igen, nu gör vi det". Det är kul att jobba med honom.

- Att göra en film som denna är ett jättejobb. Han kör tåget och han har total koll på allting. Och jag tycker det är kul att se filmerna, att se robotar puckla på varandra och sedan kommer en helt vanlig kille och kastas in i det här. Och som måste slåss och får skjuta och ta tag i situationen.

Vilket är Mark Wahlbergs eget första Transformer-minne? Han ler brett.

- Det är leksakerna på 80-talet.

Och favoriten bland robotarna?

- Optimus Prime. Tveklöst.

| 12 april 2014 22:01 |