Intervju

Skribent

Mats Karlsson

15 april 2014 | 20:01

Kit Harington: "Jag var så slut att jag orkade inte resa mig"

Skådespelaren berättar om jobba med CGI, den tuffa inspelningen av "Pompeii" och det bästa och det sämsta med "Game of Thrones".

Kit Harington har blivit ett med världen, tack vare sin roll som Jon Snow i TV-serien "Game of Thrones". Nu är han på väg till bioduken med Paul W.S. Andersons actionäventyr "Pompeii", där Harington spelar gladiatorn Milo. Vi har snackat med honom.

Hur mycket kände du till om Pompeii innan du fick rollen som Milo?

- Måttligt skulle jag säga, som gemene man vet om Pompeji. Jag kände till katastrofen, som resulterade i att så många människor fick sätta livet till. Men inte mer än så. När jag fick manuset och fick se Pompeii högst upp på papperet så blev intresserad på en gång, för Pompeii har aldrig filmats förut. När jag gjorde min research fick jag reda på hur de sista dagarna såg ut och hur romarna levde.

Hur skulle du beskriva din karaktär Milo?

- Milo är en man med dödslängtan som är besatt av hat och hämnd. Han talar filosofiskt om det finns inget mer att få ut av livet. Men det förändras allt eftersom döden närmar sig. Till slut hittar han både en vän och meningen med livet, mitt i denna annalkande katastrof.

Det är en väldigt fysisk roll, så hur såg dina förberedelser ut?

- Med sådana här roller är det många som tror att det bara handlar om att hänga i gymmet. Det blir självklart mycket träning, men mest handlar det om diet. Upp till 70% är det om dieten. Under fyra, fem veckor åt jag 4000 kalorier per dag och körde tunga vikter, för att bygga kropp. Närmare inspelningen gick jag ner till 2000 kalorier per dag, för att få en mer slimmad kroppsbyggnad.

Bortsett från de fysiska bitarna, vilka var de största utmaningarna för dig?

- Den största utmaningen var all CGI. De hade byggt upp en stad, men alla effekter, såsom explosioner var CGI. Det var en rejäl utmaning att agera emot. Min karaktär säger inte så mycket, så mesta var att skildra hans strävan och varför han gör som han gör. Jag gillar sådana roller. Det var roligt att göra, men han var inte den pratasamma typen.

Paul WS Anderson är en väldigt visuell regissör. Hur är han på inspelningen?

- Han är fantastisk. Ja, han är en visuell regissör och han förväntar sig att man dyker upp på inspelningen med full koll på sin karaktär. Det betyder inte att det utesluter repetitioner. Jag gillar regissörer som förlitar mycket på sina skådespelare. Paul hade en sådan passion för kärlekshistorien i den här filmen, så det är mer än bara explosioner.

Hur påverkar blir man av att spela in scener med förstörelse, som faktiskt har ägt rum i verkligen? Var det en tryckande stämning på inspelningsplatsen?

- Man känner alltid av det man spelar in, oavsett om det är en katastroffilm eller komedi. Men det man blir mest påverkad av är arbetstempot och de långa inspelningsdagarna. Stekande sol, aska på marken och sådana saker frestar på alla inblandades tålamod, det går inte att komma från. Man får göra vad man kan för att hålla ett professionellt lugn. Jag tror däremot att det påverkar alla skådespelares prestationer, när man är på en inspelning av en katastroffilm. Det här var min första huvudroll, så jag var otroligt mycket på inspelningsplatsen.

Vilka andra filmer påminner "Pompeii" mest om?

- Jag undviker alltid att dra jämförelser med andra filmer. Men den har vissa inslag från "Gladiator" och andra katastroffilmer som "Titanic". Men "Pompeii" är inte alls som dessa filmer, den är väldigt annorlunda. Storymässigt kan man likna "Pompeii" med "Gladiator", men mer än så är det inte. Jag har aldrig sett en film som "Pompeii" förut.

Vilken inspelningsdag kommer du aldrig att glömma?

- Det var en tuff inspelning och Paul ställer höga krav på sina skådespelare. En dag var jag så slut att jag kunde inte ens resa mig. Jag blev tvungen att ta en dag ledigt, för att återhämta krafterna. Den dagen glömmer jag aldrig.

Hur peppad är du inför fjärde säsongen av "Game of Thrones"?

- Jag är peppad, men samtidigt skräckslagen. Känner mig alltid så inför varje ny säsong. Serien har blivit så framgångsrik, men man vet aldrig om det ska fortsätta eller inte. Den här säsongen kommer bli stor för min karaktär Jon Snow och nu håller jag tummarna för att folk kommer gilla det. Det är en väldigt stark säsong, min favorit hittills. De har slängt in allt de hade tiill den här säsongen. Det låter kanske som en klyscha, men är svårt att beskriva utan att nämna specifika detaljer. Jag tror att det är den dyraste säsongen också.

Har du varit avundsjuk på de andra skådespelarna som fick spela in i varma klimat som Marocko, när du själv var fast på Island?

- Du är ju från Skandinavien, så du vet hur fridfullt det är. Jag älskade Island och var aldrig avundsjuk på dem som fick åka till Marocko. Visst, det hade varit kul att åka dit, men Island är ett fantastiskt ställe. Som engelsman kändes det faktiskt lite som hemma.

Du gick från okänd till världskänd över en natt tack vare "Game of Thrones". Vad är det bästa och det sämsta med att vara en del av en sådan succéserie?

- Det bästa är att det är ett fenomen och att man aldrig förväntade sig att det skulle bli det. Det sämsta? Det finns nog inget, haha!

Det finns skådespelare som har råkat ut för otrevliga möten med sina fans på gatan, exempelvis din "Game of Thrones"-kollega John Bradley-West. Har du råkat ut för något liknande?

- Nej, faktiskt inte som tur är. De fans jag möter på gatan är väldigt entusiastiska. Som skådespelare känner man sig alltid orolig att fansens åsikter inte ska vara så smickrande. Men för varje person som inte gillar min prestation finns det någon annan som uppskattar den. Jag skulle själv aldrig gå fram till en annan skådespelare och prata om deras jobb. Jag tycker inte att det är professionellt. Man får vara beredd på att folk kommer fram till en och säger vad de tycker om en. Det får man acceptera.

"Pompeii" får biopremiär 25 april.

| 15 april 2014 20:01 |