Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

8 april 2014 | 21:01

Peter Magnussons favoritkomedier

Dubbelt bioaktuelle skådespelaren och komikern delar med sig av favoritfilmerna.

- "Den där Mary", såg jag för första gången när jag bodde i USA år 1998. Den var så fruktansvärt rolig.

Bröderna Farrellys komedi med Cameron Diaz är den första som kommer på tal, när vi ber Peter Magnusson berätta om några av de roligaste filmerna han sett. Med en bakgrund i "Hey Baberiba" och flera svenska komedier borde han veta en hel del om humor. Magnussons andra svar blir ett äldre, och mer otippat val:

- Ett politiskt korrekt svar, men "Dr. Strangelove". Kubrick är en gammal favorit. Han är inte direkt känd som en komediregissör, men därför är jag så fascinerad av den. Det är fantastiskt att se hur en sådan person kan göra en så galen film.

Andra favoriter som gjort många bra bidrag i genren är Ben Stiller och Jim Carrey, berättar Magnusson för MovieZine:

- Ben Stiller är ju en härlig skådespelare och filmskapare som gjort många fantastiska komedier. "Meet the Parents" är stor komik. Och en sån som Jim Carrey kan lyfta upp en väldigt enkel film bara genom att vara så bisarr.

- Men en riktigt bra komedi kan ju vara fantastiskt rolig även utan komiker. Det kan vara välskrivet. Jag är fascinerad av helhetsbygget av en bra film, att den är välgjord rakt igenom.

Vem är då den roligaste kvinnan på film?

- Kristen Wiig från "Bridesmaids". Hon är fullständigt briljant! Sarah Silverman också. Men det är alltid svårt med kvinnliga komiker för de är inte lika många.

Och den roligaste svenska filmen som gjorts?

- En renodlad komedi som är så rolig att man garvar ihjäl sig? De är inte så många. Det handlar oftast mer om en feelgoodkänsla. Det får bli "Sällskapsresan" då, eftersom jag är finkulturell. "Sällskapsresan 2: Snowroller" har mer skratt, men den första tycker jag är en bättre film.

Här kan du se fler av Peter Magnussons filmtips »

| 8 april 2014 21:01 |