Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

27 november 2011 | 11:01

Lasse Hallström nobbar "Paganinikontraktet"

Han är aktuell för Lars Keplers thriller "Hypnotisören", men uppföljaren lockar inte Hallström: "Den var inget för mig".

Vi träffade Lasse Hallström som efter 24 år utomlands återvänder för att spela in thriller med Mikael Persbrandt. Baserat på Lars Keplers kriminalroman "Hypnotisören", eller löst baserat, får man väl ändå säga. För det är inte alls säkert om de hundratusentals svenskar som läst boken kommer att känna igen varje sida.

Vad lockade dig till att återvända till Sverige?

- Jag fick höra talas om att de var intresserade av mig. Jag har aldrig gjort en thriller, men har väldigt ofta fantiserat om att experimentera i den genren. Så nu fick jag möjligheten. Folk tänker inte på mig som thrillerregissör, folk tänker på mig för stillsammare saker, som dramakomedier och skildringar av relationer och äktenskap. Men nu är det här också ett familjedrama i grunden. Det handlar om två människor som inte kan lita på varandra, men tvingas lära sig lita på varandra för att hitta sonen. Det är ett familjedrama som har thrillerelement. Och så fanns det en bra roll för Lena, och en bra roll för Micke Persbrandt som jag alltid har velat jobba med. Och så får jag filma i Sverige, som jag inte gjort på 24 år.

Boken är välkänd och många kan handlingen, kommer du att förändra något för att bibehålla spänningsmomentet?

- Manuset skiljer sig rätt mycket från boken redan. Jag har försökt göra en historia av vad som känns lite grann som två historier i boken. Så det har varit en utmaning. Boken är en separat sak, vi lånar titeln och en del idéer från boken. Det är ingen trofast filmatisering, man kan nästan säga att den är inspirerad av boken. 

Vad har du annars för nytt på gång?

- Jag ska göra en film med Johnny Depp, "American Lover", jag hoppas att få spela in den nästa vår. Den är baserad på den sanna historien om Simone de Beauvoir, och hennes älskare i USA, som heter Nelson. Nelson ska spelas av Johnny Depp, hans fru Vanessa spelar Simone de Beauvoir. Sen är det Sartre, det är ett triangeldrama. Sen tror jag att gör en uppföljare i Nicholas Sparks-serien, den heter "Safe Haven". En romantisk historia. Sen lite lösa planer på far-och-son-historier, jag törs inte säga mer.

Och om du skulle bli tillfrågad att regissera "Paganinikontraktet", vad skulle du säga om det?

- Jag har läst den och tyckte inte att det var exakt något för mig. Det var mer en rakt-på-sak-thriller. Mycket action och helikoptrar i skärgården… Jag ska läsa den här tredje, och se om det finns något intressant där. 

| 27 november 2011 11:01 |