LISTA

Skribent

Daniel Berglund

26 maj 2024 | 11:00

10 odödliga klassiker att streama på Max - de här filmerna bör alla ha sett!

Streamingtjänsten Max är släppt i Sverige. Det ger ännu en möjlighet att se några klassiker du skäms över att inte ha sett än. MovieZine tipsar om 10 filmer alla borde se!
MovieZine tipsar om erbjudanden och innehåll hos våra samarbetspartners. Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Vi alla - hur många filmer vi än sett - har väl i alla fall någon klassiker som vi inte har sett.
 
Nu har Max, som tidigare kallades HBO Max och som slagits ihop med Discovery+, släppts i Sverige. Det finns flera märkvärdiga filmklassiker tillgängliga att streama på Max, så därför passar det bra att uppmärksamma er på de viktigaste. Värt att nämna är att denna lista kommer att gälla klassiker släppta före 1980. Låt oss börja!
 
 

Borta med vinden (1939)

 
Visste du att detta med stor marginal är den mest inkomstbringande filmen genom tiderna, om man räknar med inflation? Nu vet du! Tvåan är “Stjärnornas krig” (1977). Vi kanske ofta tänker att "Avatar" har tjänat mycket, men “Borta med vinden” har tjänat mer än dubbelt... Viss kritik är rättfärdigat utifrån en viss idealisering av sydstaternas slaveri, men det kan dessutom vara en lärdom att se filmen.
 
Bli inte avskräckt av den 3h 44 min långa speltiden (vilket kanske till och med är positivt). Detta är en episk film!
 
 

Trollkarlen från Oz (1939)

 
Vi fortsätter vara kvar i 1939, men är inte i Atlanta längre. Istället får vi uppleva den magiska världen Oz, i regi av Victor Fleming - baserat på boken av L. Frank Baum. Efter en tornado transporteras Dorothy (spelad av fantastiska Judy Garland) till detta nya land, där hon måste hitta ett sätt att komma hem igen.
 
Personligen älskar jag musikalen "Wicked" - som tar plats innan filmens händelser - och som är högst aktuellt på grund av den kommande musikalfilmen med Ariana Grande och Cynthia Erivo i huvudrollerna. Har du ännu inte sett trailern kan du göra det här.
 
 

År 2001 – ett rymdäventyr (1968)

 
Vi tar oss ännu lite längre och hamnar i rymden. Stanley Kubricks sci-fi tillräknas ofta bland historiens absolut bästa och mest inflytelserika filmer. Musiken är enastående och narrativets okonventionella prägel gör bara att man uppskattar film som medium desto mer. Filmen handlar om en grupp astronauter som upptäcker en monolit under månens yta - till vilket de använder sig av superdatorn Hal 9000 för att lära sig mer. Jag ska inte avslöja något, du får helt enkelt se filmen själv.
 
 

Alla presidentens män (1976)

 
Är du intresserad av politik så är denna film perfekt, då den handlar om Watergateaffären och baseras på den dokumentära boken “Och alla presidentens män” (1974) av Carl Bernstein och Bob Woodward. Dessa spelas i filmen av Dustin Hoffman respektive Robert Redford, som båda gör enastående insatser. Filmen nominerades till flera Oscar-kategorier av vilka de vann 4 - däribland för bästa ljud och bästa manliga biroll. Klassikern är allmänt väldigt högt ansedd bland filmkritiker och en film alla borde se.
 
 

Singin’ in the Rain (1952)

 
Som den musikalnörd jag är kändes det obligatoriskt att ha med denna klassiker, som ofta rankas som den bästa musikalfilmen genom tiderna.
 
Filmen handlar om övergången från stumfilm till synkroniserat ljud. Gene Kelly spelar en filmstjärna som blir förälskad i en ny skådespelerska med en vacker röst, vilket innebär att hans tidigare filmpartner - som dessvärre har en skrikig röst - fasas ut ur branschen. Berättelsen är fylld med svängiga danssteg och minnesvärda låtar. Om du inte sjungit till titellåten när det ösregnar ute så rekommenderas det starkt. 
 
 
 

8 ½ (1963)

 
Federico Fellini har skapat detta surrealistiska komedi-drama som blivit uppmärksammat världen över. Berättelsen handlar om en italiensk regissör som lider av kreativitetsbrist när han skapar en sci-fi-film. “8 ½” vann en Oscar för bästa utländska film och är väldigt avant-garde. Musiken är dessutom gjord av Nino Rota - som är känd för sin insats i Gudfadern-trilogin. Denna svart-vita klassiker är ett måste för alla som vill utforska experimentell film och vill uppleva något unikt. 
 
 

Stalker (1979)

 
Det är ingen underdrift att kalla filmskaparen Andrei Tarkovsky för en av de mest inflytelserika genom tiderna, med flera filmer som räknas till historiens bästa. “Stalker” är en science-fantasy-film där den titulerade protagonisten arbetar som vägvisare för en författare och en vetenskapsman genom deras resa in i “Zonen”. Den mystiska platsen innebär livsfarliga risker men i mitten sägs det finnas ett rum som kan uppfylla alla ens önskningar.
 
Visst låter det spännande? Det är en film med många djupa filosofiska teman som säkerligen kommer att beröra ditt innersta.
 
 

Hiroshima - min älskade (1959)

 
Som en av de viktigaste filmerna för den “Franska nya vågen” sticker Alain Resnais kärleksdrama ut i mängden. En fransk skådespelerska med en roll i en anti-krigsfilm har en romantisk affär med en japansk arkitekt. Händelserna utspelar sig under lite mer än 24 timmar men filmen använder sig av ett icke-linjärt narrativ. Det kulturarv som “Hiroshima - min älskade” har lämnat efter sig fortsätter att påverka industrin än idag.
 
 

Suspiria (1977)

 
Även en skräckfilm platsar in på listan, nämligen Dario Argentos klassiker. Jessica Harper spelar en amerikansk balett-student som börjar på en exklusiv dansskola i Tyskland där saker börjar att spåra ut totalt. Utan att avslöja något kan du förvänta dig att inte kunna slita blicken från skärmen - även om du kanske egentligen skulle vilja. Med den vackra visuella stilen och en otrolig ljuddesign har filmen etablerat sig som en av de bästa skräckfilmerna någonsin. Filmen fick en remake 2018 men i mitt tycke var den inte ens i närheten av lika bra som denna.
 
 

Willy Wonka och chokladfabriken (1971)

 
Vi avslutar med något mer lättsamt och får därmed beskåda legenden Gene Wilder i en av sina mest klassiska roller. Har du inte sett denna än så är det verkligen hög tid nu. Jag älskar Roald Dahl och även om “Kalle och chokladfabriken” (2005) med Johnny Depp har ett starkt nostalgiskt värde för mig, så har Wilders film en särskild charm. Filmen är underhållande och perfekt för en helgkväll med familjen. Kalle är ett av fem barn som vinner en biljett till den kända chokladfabriken där de utforskar ett magiskt godisland. Förvänta dig skratt och grymma musikallåtar. 
 
 
Avslutningsvis hoppas jag att du redan har sett en stor del av dessa filmer (annars är det dags nu!), men du kanske ändå hittade någon intressant som legat på din att-se-lista alltför länge? Om du i så fall har den nya tjänsten Max, så har du kvällen planerad. 
 
Var det någon av dessa du inte sett ännu? Vilken av de 10 är din favorit? Kommentera gärna och håll filmmagin levande!
| 26 maj 2024 11:00 |