Intervju

Skribent

Mats Karlsson

5 oktober 2010 | 16:58

Kevin Feige om "Iron Man 2"

Kevin Feige har många järn i elden och ett är av dem är givetvis "Iron Man 2" som släpps på DVD och Blu-ray nu i veckan. MovieZine tog ett snack med Marvelchefen.

Allt sedan Marvel tog hand om produktionen av filmatiseringarna av de egna karaktärerna har det inneburit ett späckat schema för Marvelproducenten Kevin Feige. Förutom att koordinera de stora filmproduktionerna har Feige haft fullt upp med att försöka komma överens med alla inblandade skådespelare. Medan han planerar de kommande Marvelfilmerna passar han även på att promota för skivsläppet av "Iron Man 2".

Vad var de största utmaningarna med inspelningen av "Iron Man 2"?

Scenen i Monaco gav oss mycket oro under förarbetet. Begränsningarna att ta med sig ett helt inspelningsteam till andra sidan Atlanten och få tillgång till tävlingsbanorna verkade vara ett hopplöst uppdrag att genomföra. Men det hårda arbetet hos vårt produktionsteam och hur Favreau lyckades charma prinsen gav oss enastående access som resulterade i en av de bästa scenerna i en Marvelfilm till dags dato.

Jon Favreau har berättat att Mickey Rourke spenderade tid i ett ryskt fängelse för research till hans roll. Vad tänkte du när du fick höra det?

Jag var glad att han inte frågade oss om det, för jag är inte säker att vi skulle ha get vår tillåtelse till det. Men han fick till väldigt bra uppslag för hans karaktär, speciellt hans tatueringar och hans klädsel.   

Sam Rockwell är en ovanlig talang. Har du några anekdoter kring inspelningen du kan berätta om honom?

För att citera senator Stern, Sam Rockwell är en nationalskatt. Varje val och beslut han förstärker hans karaktär och gör filmen bättre. Kolla bara in hans orangefärgade händer i hangarscenen, det var hans val. Flera personer försökte färgkorrigera det och Jon fick ständigt försvara Sams val.

Kan du berätta om balansen mellan riktiga effekter och CGI. Hur kritiskt är det för att filmen ska bli lyckad?

Kombinationen av praktiska och visuella effekter är väldigt viktigt. Jon är väldigt försiktig med tagningar som görs med kameran i omöjliga hastigheter och vinklar. Våra CGI-killar blev påhittiga till det som vi kallar "favreauvean"-tagningar som innehåller fel och brister och gör att en fullständig CGI-tagning verkar vara mest praktisk.

Varför valde ni att ta bort scenen där Natasha skjuter med Iron Mans handske?

Vi var hela tiden stora fans av den scenen och den hade stor betydelse i trailern, men till slut beslöt vi oss att det gick emot hennes karaktär att pusha Tony vara så oansvarig med hans utrustning.

Se den omtalade scenen här:

Har det varit något mer snack om att ge Black Widow en egen film?

Vi har redan börjar diskuterat med Scarlett om möjligheterna till en egen film och vi har även börjat sätta ihop konceptet, men "The Avengers" kommer först.

Vad är din personliga inställning till att den kommande generationen nöjer sig med att se de stora filmerna på iPhone och på iPad och då förlora de högupplösta möjligheterna med Blu-ray?

När en konsument köper en film ska de kunna se den på valfri utrustning, men självklart är en bioupplevelse den bästa. Kolla bara in David Lynch svar på det.

Du har några Marvelprojekt på ditt bord. Hur ska du kunna hålla dem fräscha och vid liv?

Vi har den orättvisa fördelen med 70 års material som under åren har blivit förbättrat och uppdaterat i serietidningarna. Vårt jobb är titta på den rika historiken hos karaktärerna och välja ut de bästa historierna att berätta.

Vad kan du avslöja om de kommande Marvelfilmerna, såsom "Thor", "Captain America" och "The Avengers"?

Som vanligt tänker jag inte säga så mycket, men jag kan säga att det är otroligt fascinerande att vara tillbaka till stadiet där man får introducera karaktärerna till biopubliken för första gången som vi gjorde med "Iron Man" 2008. Jag tror att biobesökarna kommer få en rejäl överraskning när "Thor" och "Captain America" avslöjas mer de närmaste månaderna.

| 5 oktober 2010 16:58 |