EXKLUSIVT

Skribent

Patrik Linderholm

19 juli 2016 | 17:30

Justin Lin: ”Mitt mål var att omfamna det essentiella med Star Trek”

Vi har träffat den nya kaptenen för Star Trek-världen och pratade om hur det är att ta över en filmfranchise efter J.J. Abrams och vad som är det viktigaste att få med i en Star Trek-film.
Han är mest känd för att fått ”The Fast & the Furious”-franchisen på hjul igen, trots att han själv var nära att sänka den i botten med några av seriens minst omtyckta inkarnationer. Men med sin långa bakgrund av att göra uppföljare vet Justin Lin det inte är något som kommer gratis, vilket gjorde honom extra lycklig att få ta del av nästa del i Star Trek-sagan – även om det betydde att ta över efter omhuldade regissören J.J. Abrams.

- Jag är väldigt glad över att få ha varit en del av denna film och jag har gjort tillräckligt många uppföljare för att veta att det är något man verkligen förtjänar – ett privilegium. För mig som nykomling i denna franchise var den svåraste utmaningen själva logistiken – att gå från ingenting till inspelning på sex månader och sen arton månader senare sitta här och prata om ett färdigt verk. 

- Men jag hade ett väldigt bra team att arbeta med. Både Simon Pegg och Doug Jung som skrev manuset var väldigt härliga att jobba med och jag tror vi snarare omfamnade arbetsbördan än att låta den tynga ner oss. Vi jobbade hårt varje dag och utvecklade storyn, vilket lät oss att verkligen gå på magkänsla i många stunder och det tror jag är viktigt för berättelsen.

Large 4966252a481ee67b2f41eef1fbacaf02 justinlin

I ”Star Trek Beyond” har Lin och manusförfattarna valt att ta sig an ett ganska traditionellt rymdäventyr som känns mycket mer omslutet än de tidigare Star Trek-filmerna, och det var just den klassiska känslan han ville få till.

- Mitt mål var att omfamna det essentiella med Star Trek – varför vi älskar den här världen. Det finns en anledning till att passionen funnits där i femtio år och genom att ta till vara på det hoppades jag få till en film som värderar det arvet.

Att ta över rodret på en så pass välstyrd maskin som filmserien är vid det här laget är inte en lätt uppgift, och ännu svårare är det att sätta sin personliga prägel på det. Men Justin Lin menar att han ändå fick tillfälle att fokusera på det som han tycker är allra viktigast.

- Jag tycker alltid att det är viktigt att få in de små, personliga bitarna hos karaktärerna i en film. När jag såg på den gamla tv-serien när jag växte upp så tänkte jag alltid på vad som hände med karaktärerna när veckans äventyr var slut. Vad var det som skedde utöver det vi fick se på skärmen? Så för mig personligen var delarna med till exempel Bones och Spocks relation, samt scenerna med Sulu och hans familj viktiga detaljer att få med.Just de personliga delarna med Hikaru Sulu (spelad av John Cho) är något som väckt en del reaktioner redan innan filmen haft premiär då man i denna film valt att porträttera honom som homosexuell, något som inte stämmer överens med originalserien från 60-talet. 

- Jag hade många diskussioner med olika personer om detta, men jag och manusförfattarna kände att det verkligen var på tiden för en franchise som i övrigt alltid varit väldigt inkluderande. Det viktigaste var att få till sättet det introduceras och behandlas i filmen – att det inte får göras till en allt för stor grej – och det tycker jag verkligen vi fick till i den här filmen.

På frågan om han skulle vilja fortsätta vidare i Star Trek-världen och utforska nya äventyr låter Justin Lin förväntansfull men lite tveksam.

- Om diskussionen om ytterligare en film kommer på tal är jag såklart öppen för förslaget, men det måste kännas rätt. Det som J.J. Abrams gjorde så bra med den första filmen var att skapa den alternativa tidslinjen vilket gjorde att vi har dessa älskvärda, klassiska karaktärer men kan använda dem och världen på ett helt nytt sätt. Så möjligheterna är bokstavligen oändliga och jag vill bara se dessa karaktärer vara med på alla möjliga äventyr – oavsett om det är jag som regisserar eller inte.

Hör hela intervjun med Justin Lin nedan.”Star Trek Beyond” har biopremiär imorgon onsdag.
| 19 juli 2016 17:30 |