EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

10 augusti 2015 | 18:00

”Johan Falk - Slutet” lämnar fansen med en stor fråga

Spoilervarning! Regissören Richard Holm pratar om de rafflande slutscenerna i allra sista filmen om Johan Falk.
En epok går i graven. I natt hade den allra sista filmen om Johan Falk premiär online. Säsongens alla trådar knyts ihop, busar ska fångas, familjer skyddas, medan Falk och GSI ställs inför svårare dilemman än någonsin. Vi pratade mred regissören Richard Holm för att räta ut de eventuella frågetecken som kan ha uppstått efter filmen. Är det här verkligen Slutet med stort S? 

Obs! Nu går vi in på minerade spoiler-fält, så läs vidare bara om du sett ”Johan Falk - Slutet”!Richard Holm startade den tredje Falk-säsongen med ”Ur askan i elden”, han är också den som avrundar historien med ”Lockdown” och ”Slutet”. Som titeln antyder är det sista anhalten på den här resan.

- Jag tror på att sluta när det är som bäst. Det känns skönt att runda av när det känns bra och tajt, istället för att det ska hinna bli tröttsamt, säger Holm till MovieZine.

Ni slutar verkligen på topp, den här säsongen känns filmerna populärare än någonsin?

- Folk har sagt att vi får skylla oss själva för piracy, för att vi gör så spännande filmer. Man kan inte vänta, utan måste se dem direkt. Det är både härligt och tråkigt att det ska vara så, men det är naturligtvis jättekul att så många gillar dem.

Vi har en liten Jon Snow-situation här att reda ut. Vad kan du säga om Johan Falks öde - lever han?

- Det får naturligtvis vara lite av en tolkningsfråga. Vi hoppas att folk ska prata och resonera. När man har sett klart filmen så är det ganska självklart för de flesta att Seth kliver in, trots att Johan inte vill att han ska lägga sig i. Samtidigt är Johan väldigt illa tilltygad. Om han kommer överleva detta, det beror på hans fysiska tillstånd och det vet vi ingenting om. Där hoppas jag att folk ska känna olika saker.

Men ni har ett facit någonstans i bakhuvudet?

- Jo, det har vi. Men jag vill inte lägga det så att tittarna får vårt facit i huvudet. Då uppstår ju ingen diskussion.

Vad är det som Seth viskar i Sophies öra i slutet?

- Det är det svåra med det här slutet… Ja, det är klart att han berättar för henne vad han och Johan gjorde. Sen om han säger om Johan lever eller är död, det vet vi inte. Men Seth ser att hon plågas av ovissheten, av att inte veta vad som hände den kvällen. Så han berättar vad som skedde och att han var på plats.Richard Holm berättar en kul detalj, nämligen vad Jens Hultén faktiskt viskade under inspelningen av scenen. Meliz Karlge har efteråt avslöjat att han berättade händelseförloppet i Johan Falks lägenhet, något som hon inte kände till - bara ett fåtal skådespelare hade fått läsa hur filmen skulle sluta. Så Sophies chockade reaktion är alltså så äkta den kan bli.

Vad tror du om möjligheten att fortsätta vidare på berättelsen igen om några år?

- Man kan aldrig säga aldrig. Men det kommer inte att se ut på det här sättet. Precis som vi efter ”Kodnamn Lisa” sa att historien om Frank Wagner är avslutad, så har vi efter den här säsongen känt att historien om Johan Falk är avslutad. Men sen finns det andra karaktärer och figurer som kan dyka upp.

Så det kan bli nya filmer med en annan karaktär i fokus?

- Man har pratat om det, men inget mer. Det är lite som efter säsong 2, när man inte visste var det skulle ta vägen, så kom Anders (Nilsson) med idén att nästa gång kommer hotet inifrån polishuset. Såna embryon och idéer har ju florerat bland oss alla. Vi satt i writer’s room inför den här säsongen och skrev hela storylinen för alla fem filmerna, tillsammans med alla regissörer och manusförfattare. I ett sånt rum kommer ju tusentals idéer hela tiden. Men det finns inget konkret, och det finns ingen deal med någon kanal eller filmbolag. Vi får se hur mottagandet för de här filmerna blir. Än så länge har det varit fantastiskt.

Hur skulle du vilja bygga vidare på storyn?

- Det finns flera karaktärer som man skulle vilja veta mycket mer om. Jag älskar till exempel scenerna hos Seth, när han är helt ensam och man får se andra sidor av honom. Seth är en sån karaktär, till exempel, som det skulle gå att berätta mycket mer om. Sen har vi Niklas och Vidars lilla liv, som man släpper i ”Slutet” här nu. Hur ser deras framtid ut? Det vore också spännande att undersöka. Så det finns många vägar att gå. Även med Sophie som sparkas från GSI men befordras snett uppåt, som det händer ofta. Det finns många vägar att gå men Seth är absolut en favorit.

Vad var den sista scenen ni spelade in?

- Det sista vi gjorde var en scen ur ”Lockdown”, med branden som de släcker inne på polishuset. Av praktiska skäl. Det blev det sista vi spelade in, och när vi väl hade gjort det så var det ingen konstig känsla för mig. För regissörer fortsätter ju arbetet vid klippbordet, där man väljer tagningar och ljudlägger. Det kändes inte så dramatiskt just då. Men när filmerna började släppas då kände jag mer: ”Oj, är det klart nu?” Vi har blivit ett tajt gäng under åren, så man fortsätter träffas och jobba på andra projekt. Jag stack direkt från ”Falk” och gjorde tv-serien ”Gåsmamman” med Alexandra Rapaport i huvudrollen. Scenografen och maskgänget är med. Det blir inte samma konstellation, men familjen jobbar vidare på andra sätt.

Nu är ”Slutet” ute för alla att se, hur känns det?

- Otroligt spännande att höra allas kommentarer och reaktioner! Folk skriver att de är ”mindblown” över att man kan göra sånt här i Sverige. Alla verkar ha gillat att det inte har varit så rakt och enkelt utan att det finns vändningar. Och att det känns osvenskt, det har ju varit vår ambition att kunna leverera något annat i den här genren i Sverige.


"Johan Falk - Slutet" finns nu att köpa digitalt. Filmen släpps som digital hyrfilm och på DVD/Blu-ray den 24 augusti.
| 10 augusti 2015 18:00 |