Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

24 maj 2021 | 17:00

Joel Kinnaman: "En jättekonstig upplevelse för oss alla"

MovieZine snackar med Hollywood-stjärnan Joel Kinnaman om nya säsongen av terapidramat "In Treatment", grymma "For All Mankind" och nya "The Suicide Squad".
Joel Kinnaman slog för oss svenskar igenom i rollerna som Frank Wagner i "Johan Falk"-filmerna och JW i "Snabba Cash", men sedan dess har han hunnit arbeta med många av både film- och tv-branschens allra största talanger.
 
Det stora internationella genombrottet kom i rebooten av långfilmen "Robocop" och den hyllade tv-serien "The Killing", vilket har följts upp med roller i filmer som "Child 44", "The Informer" och "Suicide Squad". På tv-sidan har han dessutom radat upp stora roller i allt från "House of Cards", "Hanna", "Altered Carbon" till sinnessjukt underskattade "For All Mankind".
 
Matias Varela, Joel Kinnaman och Dragomir Mrsic i "Snabba Cash". 
 
Det råder med andra ord ingen tvekan om att det är roligt att få snacka lite med en av Sveriges hetaste skådespelare, som dessutom inleder vår intervju med att berätta hur han nostalgiskt minns intervjuerna med MovieZine redan på "Johan Falk"-tiden.
 
Vårt samtal handlar till en början om HBO Nordics reboot av "In Treatment", en serie i villen Kinnaman spelar en pojkvänn med mer eller mindre dåligt inflytande på säsongens nya psykolog - spelad av Uzo Aduba. Men därefter hinner vi även bonda över vår kärlek till den oerhört underskattade sci-fi-serien "For All Mankind", innan vi givetvis även dyker ned i lite snack om James Gunns efterlängtade "The Suicide Squad".
 

"Jag var rätt stökig och hade ett hett temperament"

 
Large 9802c1d9b31fae2fb7a06985fe62779f in treatment joel kinnaman
Joel Kinnaman som Adam i nya säsongen av "In Treatment". 
 
Jag har fått förhandstitta på lite drygt hälften av den nya säsongen av "In Treatment" hos HBO Nordic. Adam är ju däremot inte en av karaktärerna som går i terapi, utan han dejtar psykologen - och med tanke på det jag har sett hittills så gissar jag att det framför allt är under säsongens andra halva som vi verkligen kommer att få se även honom på djupet?
 
- Precis, mina längre grejer är framför allt i slutet av säsongen. Så du har fortfarande det bästa framför dig, haha!
 
Det här med att regelbundet gå i terapi känns nästan som att det kan finnas ett stigma kring här i Sverige, medan det i USA är nästan konstigare om du inte går och pratar av dig hos någon. Vad har du själv för relation och uppfattning om terapi?
 
- Jag har nog själv en lite annorlunda relation till det där med terapi faktiskt, eftersom min mamma var psykolog innan hon gick i pension. Jag blev liksom uppväxt med det där som ett naturligt inslag i vardagen... kring hur man borde hantera olika problem och sådant där. Sättet som hon pratade med mig var ju nästan som att jag gick i någon form av terapi hela tiden. Sedan hamnade jag i ganska mycket trubbel när jag växte upp... jag var rätt stökig och hade ett hett temperament. Så fanns mycket att prata om, haha!
 
- Hon fick mig liksom alltid att försöka gå till djupet med varför jag hade gjort något dumt i en viss situation, vad var det för bakomliggande orsak till att jag hade agerat som jag gjorde. Inte bara det på ytan. Jag har nog därför alltid haft med mig det sättet att tänka kring mitt inre liv sedan dess, att man försöker gå till botten och inte bara skapar lätta ursäkter för sig själv och sitt beteende. Det är däremot inte helt enkelt att göra själv, vilket jag tror är varför det är så bra och viktigt för folk att faktiskt gå i terapi och få hjälp med det.
 

"Första säsongen kändes nästan som att den pågick i ett vakum"

 
Joel Kinnaman som Edward Baldwin i "For All Mankind".
 
Nu har du visserligen varit med i väldigt många produktioner, men jag har åtminstone sett samtliga av dina internationella tv-serier. Så jag måste verkligen passa på att berömma dig för dina oerhört grymma skådespelarinsatser i "For All Mankind" - en helt fantastisk serie, som alldeles för få verkar ha hunnit ge en chans här i Sverige.
 
- Oh, vad kul att du säger det! Jag är faktiskt jättestolt över den serien. Eftersom den släpptes på Apple TV+ i deras första "batch" precis vid lanseringen, så marknadsfördes serien tyvärr inte riktigt så mycket. Konstigt nog. Apple tänkte väl att det skulle lösa sig lite av sig själv - som med deras nya teknikprylar, när de släpps så vet alla genast om det. 
 
- Men den första säsongen kändes nästan som att den pågick i ett vakuum, vilket var en jättekonstig upplevelse för oss alla som var en del av den... särskilt med tanke på hur otroligt stolta vi var över säsongen. "For All Mankind" är en serie som både är otroligt välskriven, men även av högsta kvalitet på alla andra delar också. Så, vi blev förvånade över att det inte kändes som att den lyckades bli en del av samtalet alls där efter lanseringen.
 

"Det känns faktiskt lite som en revansch"

 
Large 9802c1d9b31fae2fb7a06985fe62779f for all mankind photo 020904
Joel Kinnaman som Edward Baldwin i "For All Mankind".
 
Har det blivit bättre nu i samband med den nya säsongen som har släppts under våren? Det känns ju nästan omöjligt, men den blev ju till och med bättre än den första!
 
- Ja! Den andra säsongen har verkligen klickat här borta. Den har varit en av de mest streamade serierna här i USA under våren och vi har hamnat på en massa topplistor - och blivit väldigt positivt omskrivna. Så det är skitkul, det känns faktiskt lite som en revansch. Samtidigt är vi mitt uppe i inspelningarna av den tredje säsongen nu... och den kommer utan tvekan att bli den bästa hittills. 
 
Kul att höra, jag ser verkligen fram emot fortsättningen! Mars, here we come! Det är dessutom roligt att få se dig fortsätta med en tv-serie även efter den första säsongen, till skillnad från "Altered Carbon" och "Hanna", men jag kan verkligen förstå varför just den här rollen har känts värd att återvända till.
 
- Haha, ja! Det här är faktiskt första gången som jag bestämde mig för att skriva på ett kontrakt som direkt sträcker sig över flera år på det här sättet. Jag gillar ju att kunna göra många olika saker, så normalt sett så drar jag mig för att binda upp mig till serier över flera säsonger. Man blir så låst till seriens inspelningsschema och riskerar att behöva tacka nej till andra grejer, som hade varit roliga att göra också. Det måste med andra ord vara något väldigt speciellt för att jag ska känna att jag verkligen vill binda upp mig på det sättet - och här kände jag helt klart att "For all Mankind" var ett projekt som var värt det.
 

"En helt ny version av Rick Flag den här gången"

 
Joel Kinnaman är tillbaka som en ny version av Rick Flag i "The Suicide Squad". 
 
Det är knappast en överdrift att påstå att James Gunns "The Suicide Squad" har växt fram som en av årets mest efterlängtade storfilmer, i vilken du återvänder till rollen som Rick Flag. Kommer din karaktär kliva fram och ta en ännu större roll nu i fortsättningen?
 
- Det blir nog ungefär lika mycket av honom i "The Suicide Squad" som i den första filmen, men det blir som att vi får en helt ny version av Rick Flag den här gången. En mycket mer komisk version av honom. Eftersom Gunn själv skrev manuset så har hans unika känsla för den här genren liksom genomsyrat hela produktionen. Han vet exakt hur långt man kan vrida på allt. Både hur komiskt man kan dra det och hur allvarlig man får bli, utan att det känns fel för genren.
 
- När jag läste manuset så skrattade jag verkligen efter varje sida. Men så tänkte jag ju att såhär roligt kan det ju omöjligt bli när vi väl spelar in det sedan... fast det blev det. För när vi väl var på plats på inspelningarna så drog han det liksom ett varv till, haha. Det ska verkligen bli kul när folk får ta del av den färdiga versionen sen!
 
Gunn håller ju även på med spinoffserien "Peacemaker", som kommer att följa John Cenas karaktär från "The Suicide Squad". Vågar vi hoppas på lite Rick Flag i det projektet också?
 
- Eh... [efter viss tvekan] ja, det är mycket möjligt!
 

Vem vann egentligen!?

 
Joel Kinnaman som Rick Flag och Will Smith som Deadshot i "Suicide Squad". 
 
Den som väntar får se, helt enkelt! Vi håller i alla fall tummarna för det. På tal om väntan, så körde vi ut en förfrågan till våra läsare om huruvida det fanns något särskilt de ville få svar på ifrån dig. I samband med den förra "Suicide Squad"-filmen så drog du och Will Smith till Gotland för en omskriven golfrunda - och nu vill vi givetvis veta vem det var som lämnade banan som segrare? Läsarna verkar ha väntat sedan 2016 på slutresultatet här!
 
- Haha, jag minns! Det var faktiskt varken Will eller jag, utan en annan som var med och vann den rundan. Anders heter han, inte riktigt det svaret man har gått och väntat på kanske. Men Will är definitivt betydligt bättre än vad jag är på golf, jag är rätt dålig faktiskt - medan han ändå är ganska hyfsad i vanliga fall. Just den där dagen spelade vi båda två rätt uruselt dock, haha.
 
 
Den fjärde säsongen av "In Treatment" får premiär den 24 maj hos HBO Nordic, båda säsongerna av "For All Mankind" finns hos Apple TV+ medan "The Suicide Squad" får biopremiär i augusti. 
 

Läs också: Nya trailern till "The Suicide Squad" är bättre än den första

 
Vilken är din favoritroll med Joel Kinnaman hittills? Kommentera gärna nedan!
| 24 maj 2021 17:00 |