Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

17 december 2023 | 12:00

Joel Kinnaman till MovieZine: "Det mest krävande jobbet jag någonsin har gjort"

MovieZine snackar med Joel Kinnaman om hans tuffaste och bästa roll i karriären hittills. För att sedan avsluta med vilka julfilmer du inte får missa!
För några veckor sedan snackade jag med en riktig NASA-astronaut, om hur otroligt detaljerad rymdserien "For All Mankind" är. Och jag har redan skrivit det flera gånger här på MovieZine; Joel Kinnaman gör sitt livs roll under säsong efter säsong i den här serien. Nu är vi framme vid den fjärde säsongen, i en fiktiv verklighet där "det enda" som ändrats är att Sovjet hann före USA till månen. Vilket gjorde att rymdracet mellan USA och ryssarna accelererade istället för att stanna av där efter månlandningen 1969. 
 
 
I den fjärde säsongen har vi tagit oss fram till året 2003 och Joel Kinnamans karaktär har alltså hunnit åldras drygt 30 år sedan vi började följa hans resa som astronaut, först på månen och nu hela vägen borta på Mars. Under vårt samtal med Kinnaman så förklarar han ingående om varför de sex månadernas inspelningar av den nya säsongen var det mest krävande jobbet han någonsin gjort - och varför han hade sett fram emot just den här säsongen under flera års tid. 
 
Såhär inför jul passar vi givetvis även på att stämma av vilka julfilmer som aldrig missas hemma hos Kinnaman - och vilken svensk nyårstradition han aldrig har förstått sig på:
 

"Det har varit en sådan gåva att få göra den här serien."

 
Joel Kinnaman som Edward Baldwin i slutet av den tredje säsongen av "For All Mankind".
 
Läget?
 
- Det är skitbra. Det är kul att få göra några svenska intervjuer faktiskt. Speciellt med MovieZine! För jag kommer ihåg att jag gjorde en av de första intervjuerna med er när sidan startades. 
 
Ja, vi fyller ju faktiskt 20 år nu i år. Så tiden springer verkligen iväg!
 
- Wow! 
 
Jag får väl inleda med att säga att jag såg "Silent Night" igår och att jag har hunnit se hela den fjärde säsongen av "For All Mankind" nu inför vårt snack idag. 
 
- Grymt! Då har du sett mycket mer än mig, för jag har bara sett två avsnitt. Fast jag var ju där, så jag har en liten aning om vad som är på gång om man säger så. 
 
Jag har tidigare sagt att jag tycker att rollen som Edward Baldwin är den bästa rollen som du någonsin har gjort. Den bredd av skådespel du fått ta dig an under säsongerna. Hur ser du själv på "For All Mankind" och hur mycket tid du faktiskt lägger på den här rollen?
 
- Det har varit en sådan gåva att få göra den här serien. Den unika möjligheten med den här serien är ju att få spela någon under mer eller mindre en halv livstid. Eller till och med lite mer än ett halvt liv. 
 

"Det var verkligen som tortyr"

 
Large 4cc05fb5b7c9bd46375a5dc418efe06c for all mankind unit photo 02
Joel Kinnaman som Edward Baldwin i den första säsongen av "For All Mankind".
 
Från ung vuxen till gammal morfar helt enkelt. 
 
- Exakt! Jag tror att min idé alltid har varit att få spendera i alla fall fem säsonger med honom. Under de första två säsongerna så märker man inte så stor skillnad. Även någon som håller sig i god form under sina tidiga 60 år, så behöver man inte se så stor fysisk skillnad. Även fast man blivit en ny person på sätt och vis. Men nu i säsong fyra så tar sig verkligen åldrandet ett helt annat uttryck. Det blir tydligt. 
 
- Och det var ju det som jag hade gått och längtat efter, rent skådespelarmässigt och skådespelartekniskt. Hela den här idén med att få spela gammal. Dels så är det en av svåraste sakerna rent tekniskt att göra. 
 
- Särskilt i det här formatet. För vanligtvis om du spelar någon som är 30 år äldre än dig själv, så är det kanske något du gör i en epilogscen i slutet på en film. Men att göra det som huvudroll under en hel säsong av en serie är verkligen något helt annat. 
 
- Det är extremt utmanande. Sedan ställer det så klart väldigt höga krav på det tekniska utförandet också. Alltså, hur åldrandet med sminket och så vidare fungerar. Sedan var det ju egentligen något jag visste, men jag hade nog inte riktigt hade förstått hur mina dagar skulle se ut och hur jobbigt det skulle vara... för det var verkligen som tortyr. 
 

"Det är det mest krävande jobbet jag någonsin har gjort."

 
Joel Kinnaman som Edward Baldwin i den fjärde säsongen av "For All Mankind".
 
Jag förstår att du givetvis snackar om sminkningen. När vi snackade i samband med att du var med i "In Treatment" så berättade du lite om att din morsa var psykolog, hade hon något knep du kunde använda dig av kanske?
 
- Haha, nej västerländsk psykoanalys hjälpte inte riktigt tyvärr. Jag gick upp vid midnatt ungefär. Sedan satt jag i sminkstolen vid klockan ett på morgonen och vi brukade bli klara runt sju på morgonen. Därefter filmade vi en mellan tolv till fjorton timmar lång dag ovanpå det. 
 
- Eftersom jag inte ville sitta i sminkstolen mer än vad jag verkligen behövde, så sade jag också att vi skulle låta det vara långa dagar så vi får in alla scener på så få dagar som möjligt. Men det gjorde ju då samtidigt att dagarna blev extremt långa. 
 
- Man sitter ju alltså fem eller sex timmar i sminket först. Men sedan är det ju konstant uppehåll av det här sminket också. Det kommer fram folk hela tiden och petar dig i ögonen, rättar till något lim och allt möjligt. Jag blev tvungen till att meditera konstant under sex månaders tid, för att kunna ta mig igenom allt det där. Det är det mest krävande jobbet jag någonsin har gjort. Det var extremt krävande rent mentalt att ta sig igenom det.
 

"Det var extremt givande och lärorikt"

 
Large 4cc05fb5b7c9bd46375a5dc418efe06c for all mankind photo 040301
Joel Kinnaman som Edward Baldwin i den fjärde säsongen av "For All Mankind".
 
Det låter minst sagt kämpigt.
 
- Men samtidigt så var det den här säsongen som jag verkligen hade längtat efter. Det var extremt givande och lärorikt att få kliva in och fokusera hela min tankevärld och min research på alla mentala processer som pågår när man blir äldre. Särskilt när man varit en väldigt stark och fysiskt kapabel person, som är van vid att fatta stora beslut. Någon som alltid haft en positiv känsla kring sig själv, med ett högt självförtroende.
 
- Att då helt plötsligt bli någon som börjar tvivla på sin egen fysiska förmåga och när den existensiella dödsångesten börjar krypa in. Då börjar man ta en del impulsiva beslut, som får negativa konsekvenser. Och jag fick också ta den här amerikanska stereotypiska alfahannen, som Ed Baldwin liksom var på utsidan men aldrig riktigt var på insidan, men som långsamt nu börjar falla sönder. 
 
- Det blev liksom en väldigt fascinerande resa att få vara med på under den här säsongen. Även fast den också var extremt jobbig i sitt utförande. 
 
Jag förstår precis. Men jag får väl passa på att säga att det verkligen har varit värt tiden du lade ned nu när man får titta på det i efterhand. Det finns framför allt en scen jag tänker på där din karaktär pratar med sin dotter och öppnar upp, på ett ovanligt ärligt sätt, om hur han faktiskt mår. En otroligt rörande scen. 
 
- Oh, tack så mycket! Vad skönt att höra. 
 

""Die Hard" är ju den givna klassikern."

 
Large 65ba9b27e6b46c1f75ca4f64d58db6e9 diehard2
Bruce Willis i "Die Hard" (1988). 
 
Från en sak, till en helt annan. "Silent Night" får väl ändå anses vara en julfilm, lite på samma sätt som att man kan kalla "Die Hard" för en julfilm i alla fall?
 
- Absolut! 
 
I tider som dessa, vilka julfilmer skulle du vilja tipsa våra läsare om? Finns det några som du alltid ser själv varje år? Eller finns det kanske någon som du aktivt hatar som alla andra brukar gilla?
 
- Alltså, "Die Hard" är ju den givna klassikern. Låt mig fundera en sekund. Men ja, det är ju helt klart "Die Hard" och "Ensam hemma"! Där har du klassikerna man måste se varje år. Sedan måste jag fråga om man fortfarande visar "Ivanhoe" hemma i Sverige varje år? Nu är det väl på nyår visserligen, eller hur?
 
Ja precis, på nyårsdagen varje år. 
 
- Det är så jävla konstigt alltså, haha! Det finns så märkliga svenska traditioner. 
 
Sam Neill, som är med i filmen, brukar ju skriva något i sociala medier varje år om hur konstiga vi är också.
 
- Ja, det är ju så jävla roligt. Jag fattar det verkligen inte. 
 
Nu vet jag att vår tid lider mot sitt slut för den här gången. Men vi får väl styra upp något inför "The Silent Hour" också sedan, när du nu går från att ha spelat stum till att spela döv istället.
 
- Definitivt! Det är min "Silent"-trilogi jag har börjat på här, haha. Nej, men de måste ju ändra titeln på den där filmen alltså. Det blir alldeles för rörigt det här annars. Men då får vi absolut höras igen!
 
 
"For All Mankind" har hunnit släppa sex avsnitt ur den fjärde säsongen hittills. Säsongsfinalen kommer att släppas den 12 januari nästa år. "Silent Night" rullar just nu på bio i Sverige.
 
 
Vad tycker du om Joel Kinnamans insats i "For All Mankind"? Håller du med mig om att det är hans bästa roll i karriären hittills? Kommentera gärna nedan!
| 17 december 2023 12:00 |