Intervju

Skribent

MovieZine

21 oktober 2019 | 18:00

Joachim Rønning: "Jag dras till historier som kräver stor duk"

MovieZines Jonna Vanhatalo träffar den norske regissören bakom Disneys storfilm "Maleficent 2".
Filmskaparen Joachim Rønning har tillsammans med kollegan Espen Sandberg skapat några av norsk films stora äventyrsfilmer, så som "Max Manus" och "Kon-Tiki". Med ett öga för storslagna äventyr fick de åka till Hollywood och spela in "Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge".

Rønning blev kvar hos Disney och är just nu bioaktuell med "Maleficent"-uppföljaren, som gör succé på bio. MovieZines Jonna Vanhatalo träffade honom för att höra hur det känns att ro i hamn ännu en storfilm.

- Såna här filmer tar lång tid att göra. Många människor är inblandade och det är en lång process. Det känns bra att vara här och äntligen kunna visa den. Det är fantastiskt att möta alla fans när jag suttit i ett mörkt rum i ett år. Nu kan jag inte röra vid filmen mer, nu är den ute.

Varför ville du berätta den här historien?

- Vad som fångade mig i den första filmen var den emotionella kärnan - relationen mellan Maleficent och Aurora. Det var den viktigaste delen, som jag ville fortsätta att utforska. Jag är själv förälder så det var det jag relaterade till. Jag tror det är varför den blev så framgångsrik. Visst, det var ett spektakel och en storfilm, men det spelar ingen roll om man inte känner något för karaktärerna.

Hur var det att jobba med alla dessa stora begåvningae?

- Det var otroligt. Jag hade några av mina bästa dagar på inspelningen när Michelle Pfeiffer, Angelina Jolie och Elle Fanning bråkade framför min kamera. De är ikoniska, starka skådespelerskor som spelar otroliga karaktärer. Det kändes redan som att sitta på bio, man känner sig privilegierad som filmskapare.
 
 
Vad är bästa anledningen enligt dig att se film på bio?

- Jag växte upp med film, och jag dras till historier som kräver en stor duk. Det måste såklart finnas fantastiska karaktärer, men också en unik bakgrund. Det här är en saga, ett stort universum, och det fascinerar mig att kliva in i det och se hur vi kan ta det till nästa nivå. Vart ska Maleficent ta vägen härnäst? I den här filmen upptäcker hon att hon inte är den enda mörka fén. Det kändes som en unik historia att utforska på bio.

Finns det andra sagor som du skulle vilja utforska?

- Det finns en del fina skandinaviska folksagor, vi har en del fantastisk mytologi.

Jag hörde något om en film om jultomten...

- Just det, om jultomtens ursprung. Vem vet, det finns alltid otroliga historier där ute. Jag känner alltid att varje film som blir gjord är ett mirakel, det krävs en hel by för att göra något på den här skalan. Vi får se.
 
 
"Maleficent 2: Ondskans härskarinna" går nu på bio.
| 21 oktober 2019 18:00 |