Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

28 mars 2021 | 16:40

Därför skapade "One Tree Hill"-skådespelarna en egen tv-serie

MovieZine har snackat med "One Tree Hill"-skådespelarna James Lafferty och Stephen Colletti, om deras nya underhållande komedi "Everyone is Doing Great".
Om du gick på högstadiet och gymnasiet under 00-talet, så är sannolikheten stor att du även följde den populära tv-serien "One Tree Hill". Serien nådde möjligtvis aldrig riktigt samma stora framgångar som "The O.C." men var för många ett måste om man ville hänga med i snacket.
 
För egen del så var jag en av seriens många fans som följde den mer eller mindre slaviskt, fram tills att karaktärerna Luke och Peyton lämnade den efter sex säsonger. Faktumet att jag nu har fått chansen att snacka med skådespelaren bakom Nathan Scott (James Lafferty), hade enligt den 15-åriga versionen av mig ansetts vara bland det coolaste som någonsin hade kunnat hända... även fast jag tillhörde "team Luke/Peyton" under mestadels av seriens många avsnitt.
 
 
James Lafferty längst till vänster som Nathan Scott och Stephen Colletti längst till höger som Chase Adams, i populära ungdomsserien "One Tree Hill". 
 
Lafferty och Stephen Colletti, som spelade Chase Adams, har fortsatt vara vänner även efter "One Tree Hill" gick i graven 2012. Fem år senare började dem arbeta på ett pilotavsnitt till tv-serien "Everyone is Doing Great". Serien handlar om två skådespelare som slog igenom stort i en ungdomsserie som tog slut fem år tidigare... men Seth (Colletti) och Jeremy (Lafferty) spelade visserligen huvudrollerna i en vampyrserie, så det är en lite mer extrem version av skaparnas egna erfarenheter.
 
Efter att piloten skapades och visades på olika festivaler så lyckade man samla in pengar genom en crowdfunding-kampanj, där mängder av gamla "One Tree Hill"-fans slöt upp och finansierade resten av säsongen.
 
I USA har "Everyone is Doing Great" visats på Hulu, men är nu Sverigeaktuell hos den nya streamingtjänsten Paramount+. Inför premiären fick MovieZine chansen att byta några ord med Lafferty och Colletti, som förklarade vad som fick dem att vilja skapa sin egen tv-serie.
 

"Vi tycker om riktigt torr och pinsam humor"

 
Large eee79c44aa901d777eb9231bde023e13 eidg4
James Lafferty och Stephen Colletti som Seth och Jeremy i "Everyone is Doing Great". 
 
Under säsongens gång så kommer folk fram och tackar era karaktärer för hur mycket ni betydde för dem i deras liv, genom tv-serien som gjorde era karaktärer kända. Det gör att ni hamnar i en hel del roliga och udda situationer. Men nu måste jag själv erkänna att den verkliga tv-serie som ni båda var med i, "One Tree Hill", faktiskt hade en stor påverkan på mitt eget liv också... eftersom jag delvis baserat på den stack iväg som utbytesstudent till USA som 15-åring. Den yngre versionen av mig hade nog kunna ställa till med någon liknande pinsam situation, som dem vi får ta del av nu i er nya serie "Everyone is Doing Great". Men jag får istället gratulera er till en riktigt underhållande första säsong, som känns väldigt verklig på ett sätt där man inte riktigt kan skilja på var ni själva börjar och karaktärerna Seth och Jeremy slutar... vilket jag misstänker var tanken?
 
James: Absolut, det var definitivt en "skriv om det du kan"-grej som blev vår ingång till den här serien. Vi ville berätta en historia som kändes så naturlig och verklig som möjligt, men samtidigt erbjuda en underhållande inblick i hur många skådespelares liv kan se ut. Det hade varit kul om vi faktiskt hade lyckats springa på varandra när du var i staterna, haha! Vi har båda varit i den här branschen under en lång tid nu och har alltid kunnat skratta åt alla konstiga saker som har hänt omkring oss, eller med oss. Det finns så otroligt mycket komedi och många absurda situationer som existerar naturligt i den här världen... vilket vi ville dela med oss av, baserat på våra erfarenheter av den. 
 
- Både jag och Stephen tycker om riktigt torr och pinsam humor. Situationer som får det att krypa i kroppen på en. Det är där som vi tycker att det verkliga guldet finns att hitta. I nöjesbranschen så dyker den typen av situationer upp nästan dagligen, oavsett om det är på en inspelningsplats eller bara när man hänger med folk... så fortsätter man på något sätt att hamna i dem. Vi ville ta några av alla dessa erfarenheter och roliga historier som vi har burit omkring på och låta det vara grunden i vårt fiktiva världsbyggande. För att sedan stoppa in två karaktärer som har upplevt ungefär samma saker som vi själva har, fast ta det till en lite mer extrem nivå.
 

"Det kan vara en brutal upplevelse"

 
Stephen Collettis karaktär blir igenkänd på gatan av ett fan i "Everyone is Doing Great". 
 
Jag gillar hur ni låter oss hänga med in i väntrummen och vi får träffa "så hoppas allt går bra med skilsmässan"-snubben, som är härligt fejksnäll mot alla. Det känns som en typ snubbe ni har sprungit på ett par gånger själva under auditions... eller kanske till och med varit?
 
Stephen: Haha, nej jag hoppas verkligen inte att vi har varit som honom. En stor grej vi ville göra här också, var att få leka med folks uppfattning om oss och hur verkligheten egentligen ser ut. Vi har båda hamnat i så många helgalna situationer under vår tid i den här branschen... men från utsidan så verkar uppfattningen från folk mest vara att allt nog mer eller mindre är som en dans på rosor, när man väl har tagit sig in genom "dörren". Vilket helt enkelt inte är fallet, inte ens i närheten. 
 
- Många har säkert hört skådespelare säga att det kan vara en brutal upplevelse att gå på auditions... man går in i ett rum och försöker underhålla folk som håller i din framtid, vilket är en del av det. Men vi kände att något man inte pratar lika mycket om är det som händer precis innan du går in i auditionrummet, när du sitter i något slags väntrum med dina "motståndare". Nio snubbar som ser ut nästan exakt som du gör och som alla är ute efter samma roll. 
 
- Känslan i alla dessa väntrum är väldigt speciell... en oerhört fejkad känsla av vänlighet. Samtidigt som vissa, mer eller mindre smidigt, försöker psyka dig för att öka sina egna chanser. Genom åren så är det här något som både jag och James har skrattat åt en hel del efteråt, när vi har berättat för varandra om olika saker som hände oss under den senaste auditionen som vi gick på. Det var definitivt något vi ville erbjuda en liten inblick av här under den första säsongen.
 

"En dröm som har gått i uppfyllelse"

 
 
Vi visste redan att ni kunde skådespela, men här har ni även skrivit och regisserat allt och visat upp era kunskaper kring den mer kreativa sidan av tv-skapandet. Är det något ni hoppas kunna arbeta mer med framöver? Skriva eller regissera projekt som ni själva inte står framför kameran i?
 
James: Ja, verkligen! Jag tror det är något som både jag och Stephen är väldigt intresserade av att få fortsätta med. Vi startade hela det här projektet lite som ett slags experiment. Vi visste vilken typ av serier som vi själva gillade att titta på och vad som kunde få oss att skratta. Så vi ville utmana oss själva och se om vi kunde skapa något som vi hade velat sitta och titta på... och något som var bra nog för att få visas på en streamingtjänst. Faktumet att vi faktiskt har lyckats uppfylla och slutföra det experimentet, är verkligen en dröm som har gått i uppfyllelse. 
 
- Nu känner vi nog lite att kopplet är av och att vi är redo att springa fritt och fortsätta skapa. Vi vet att vi kan klara av det, vilket är oerhört befriande. Vi kommer givetvis fortfarande alltid vilja stå framför kameran och håller exempelvis nu på att utveckla en andra säsong av serien, vilket kommer låta oss återvända till alla dessa olika roller både framför och bakom kameran igen... vilket känns otroligt skönt. Men jag kommer garanterat vilja hoppa på fler projekt i framtiden, där man kan fokusera helt och hållet på en specifik roll, som antingen regissör, manusförfattare eller skådespelare - utan att sitta på alla stolar samtidigt. Det finns däremot inget bättre sätt att lära sig och förstå hur viktigt det är att omge sig av ett riktigt bra team.
 

"Våra kvinnliga huvudkaraktärer ska få ta lika mycket plats"

 
Hilarie Burton som Peyton Sawyer i "One Tree Hill". 
 
Eftersom ni redan har satt igång med arbetet på nästa säsong så kan jag ju pitcha att ni borde introducera en ny karaktär spelad av Hilarie Burton. För då kan ju hon få vara med under vårt nästa samtal, inför säsong två... det skulle göra den inre 15-åriga versionen av mig väldigt nöjd, haha. 
 
Stephen: Så det var därför du stack till USA som tonåring Jonatan? Du letade efter Hilarie!
 
Det kan jag varken bekräfta eller förneka, eftersom jag numera är lyckligt gift sedan många år tillbaka. Men något säger mig att de gamla "One Tree Hill"-fansen skulle uppskatta det!
 
James: Haha, vi ska se vad vi kan göra!
 
Tack! Skämt åsido... finns det något särskilt ni hoppas kunna få berätta mer om i nästa säsong, som det inte gick att göra plats för nu under den första säsongen?
 
Stephen: Målet med den första säsongen för våra huvudkaraktärer var att de skulle nå någon slags insikt kring att deras liv helt enkelt inte går som planerat. Det går inte att leva hur länge som helst i förnekelse, vilket båda gör på olika sätt. När den insikten nu börjar kicka in och båda två försöker att styra in sina liv på en mer "rätt" väg, så börjar även en ny resa där man kanske behöver omvärdera vissa saker som tidigare har verkat viktiga. Det finns mer att hämta från livet än det som har existerat i den här bubblan... och där kommer det finnas en hel del nytt att utforska för oss.
 
James: Sedan var det väldigt roligt att få introducera karaktärerna Isabella [Cariba Heine] och Andrea [Alexandra Park] under den här första säsongen. Men vi känner samtidigt också att vi bara hann just introducera dem... vi hann inte gå längre där, eftersom den första säsongen handlar så mycket om just Seth och Jeremy. När vi nu får tid att utveckla och öppna upp den här världen lite extra under kommande säsonger, så är tanken att våra kvinnliga huvudkaraktärer ska få ta lika mycket plats. Vi vill få lära oss mer om vilka Andrea och Isabella är också, inte bara hur dem på ett eller annat sätt är knutna till något som händer med Seth eller Jeremy. 
 
 
Hela den första säsongen av "Everyone is Doing Great" finns nu att ta del av hos Paramount+.
 
Sedan den 25 mars finns Paramount+ tillgänglig via Apple TV-kanaler på Apple TV-appen. Appen finns i Norden på iPhone, iPad, Apple TV, iPod touch, Mac, utvalda Samsung, LG och Sony, Smart TV:s samt PlayStation- och Xbox-konsoler.
 
Paramount+ finns även tillgänglig via svenska partners som Com Hem, Boxer, Telenor och Allente. Tjänsten blir tillgänglig för alla Telias kunder i april. Paramount+ kommer även att släppas direkt till konsumenter via en egen app senare i april.
 

Läs också: Hundratals filmer finns nu att streama på Paramount+

 
Kommer du att ge "Everyone is Doing Great" en chans? Följde du också "One Tree Hill" när det begav sig? Kommentera gärna nedan!
| 28 mars 2021 16:40 |