Intervju

Skribent

MovieZine

2 december 2019 | 20:00

Lin-Manuel Miranda älskar att leka cowboy i "His Dark Materials"

"Lee Scoresby är gruppens Han Solo", berättar skådespelaren i vår exklusiva intervju.
Han flög in i en luftballong och blev snabbt en av Lyras vänner och medhjälpare. Lee Scoresby är en viktig karaktär i fantasyserien "His Dark Materials", och i Lin-Manuel Mirandas tolkning kan vi vänta oss en del fartfyllda äventyr och säkert en och annan sång.

Skådespelaren och musikalstjärnan berättar för MovieZine om hur han ser på Lee som seriens Han Solo. Under vårt besök på inspelningen i Cardiff har vi också fått träffa Dafne Keen (Lyra) och Ruth Wilson (Mrs. Coulter).
 
Ge oss en snabb bild av Lee Scoresby, för de som inte har läst böckerna.

- Det är nästan klichéartat. Han är från Texas, flyger luftballong, och har en daemon som är en polarhare vid namn Hester. Hon spelas av den otroliga komikern Cristela Alonzo. Han är liksom gruppens Han Solo. Han är självisk när vi först möter honom, länsar fickor och spelar kortspel. När han möter Lyra träffar han en själsfrände. Att hjälpa henne gör att han får vara en del av något större än sig själv.

Han spelades av en mycket äldre Sam Elliott i filmen "Guldkompassen". Hur gjorde du Lee till din egna karaktär?

- Först och främst var kostymören till stor hjälp. Med kläderna på plats är man till 80 procent där. Det är otroligt, den där steampunk/cowboy-stilen han har. Själv har jag aldrig varit med i en western, men min farfar var besatt av dem. Vi såg första säsongen av "Deadwood" ihop innan han gick bort. Han såg varenda avsnitt av "Gunsmoke" och varenda Clintan-film. Så jag tänkte mycket på honom och de westerns han såg och läste.

Hur gick det till när du fick rollen?

- Jag var i London för att spela in "Mary Poppins kommer tillbaka" när Jane Tranter (producent) och Jack Thorne (manusförfattare) bjöd ut mig på middag. Jag var redan förälskad i hans verk, för det han gjorde med "Harry Potter and the Cursed Child"-pjäsen är så genialt. Det var spännande att han skulle jobba på denna, för det är en svår adaption! De är rika världar, som J.K. Rowlings.

- Jag minns när jag berättade för min fru samma kväll att jag skulle spela Lee. ”COOOLT!” Och hon reagerar inte så särskilt ofta, haha. Det var enkelt att tacka ja till detta dream team.
 
 
Känner du dig trygg med alla stunts och actionscener?

- Barnet inom mig är väldigt glatt! Ärligt, de första tre dagarna på inspelningen var jag och min daemon som sjöng en duett i en luftballong, och ett barslagsmål där jag fick slå sönder flaskor i huvudet på folk... Alla de där roliga western-scenerna! Mina barndomsfantasier blev sanna. Jag fick leka cowboy i två månader.

Var det något prat om att du skulle skriva musiken till serien?

- Nej. Och det var trevligt för mig. När jag inte är här och pratar med er, så skriver jag konstant på något. Vi har spelfilmen "Den lilla sjöjungfrun" som jag skriver låtar till, jag jobbar också på en animerad musikal som heter "Vivo" och släpps nästa höst.

Din film- och tv-karriär har exploderat på sistone, men saknar du teatern?

- Jag återvänder till Broadway så fort jag kommer hem igen. Det finns en sak jag har gjort längre än någon musikal, och det är att jag är med i en hiphop-improvisationsgrupp. Vi hittar på showen på plats, vi får ord från publiken och rappar fritt i 80 minuter. Det har jag gjort med mina vänner sedan 2003, och vi kommer snart att spela igen - bara något kvarter ifrån "Hamilton". Det är riktigt spännande! Så jag är aldrig långt borta från teaterscenen.

Vilket jobb gillar du mest?

- De är helt skilda muskelgrupper. På sistone ser jag mina olika jobb som att vara tillbaka i skolan. Det här är min cowboy-utbildning. Jag går också en Alan Menken-kurs när jag skriver låtarna till "Den lilla sjöjungfrun". Och jag ska regissera filmen "Tick, tick, boom" som vi förbereder oss för just nu.
 
 
Vad tilltalade dig med Philip Pullmans böcker?

- Det var historien som fångade mig. Lyras resa. Och att de misstag som vi gör när vi växer upp, är en del av vilka vi är. Man kan inte växa upp utan att göra misstag, och hon gör enorma misstag. Hon förråder vänner och förändrar universum. Och hon tar sig vidare. Hon överlever. Jag hejade konstant på henne när jag läste böckerna första gången. Sen läser man dem igen och upptäcker större teman, om auktoritet vs frihet. Det finns många lager att upptäcka.

Kommer Lees resa att skilja sig något från boken?

- Det blir några avvägar. Vi håller oss annars nära boken. Men med tanke på att vi har åtta timmar per bok, till skillnad från en långfilm, så kan vi ha mer kul och ge tittarna mer bakgrund.

Tror du att "His Dark Materials" kan bli nästa "Game of Thrones"?

- Jag vet inte! Det där kan man aldrig kontrollera. Jag har sett fantastiska verk försvinna, bara för att upptäckas flera år senare. Jag har haft turen att få fantastiska framgångar i min karriär, som "Hamilton" gjorde. Men jag har också skrivit saker som bara flög under radarn. Jag är glad att HBO satsar så mycket pengar och skapar den här levande världen. Inte bara det, de filmar två säsonger på ett bräde eftersom Dafne växer upp så fort! Det blir logiskt för berättelsen, och det är spännande.
 
"His Dark Materials" visas just nu på HBO Nordic, där nya avsnitt släpps varje måndag.
| 2 december 2019 20:00 |