Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

11 december 2022 | 20:00

"His Dark Materials"-skådespelarna tävlade om vem som kunde sno störst grejer

Hur är det egentligen att ta farväl av en roll man spenderat hela tonåren med? Och hur mycket rekvisita går det egentligen att sno från en inspelningsplats? MovieZine snackar med Dafne Keen och Amir Wilson om "His Dark Materials"-avslutningen.
Dafne Keen slog igenom som den unga mutanten i "Logan", men har under de senaste åren vuxit upp framför kameran i de tre påkostade säsongerna av "His Dark Materials". Och härnäst kommer vi att kunna se henne kliva in i den kommande Star Wars-serien "The Acolyte". 
 
MovieZine fick chansen att snacka med både Keen och hennes motspelare Amir Wilson, om hur det egentligen var att ta farväl av "His Dark Materials" under den tredje säsongen. Men även vad som är den största skillnaden att arbeta som barnskådespelare och "vuxen" skådespelare samt hur mycket rekvisita det egentligen går att sno från en och samma inspelningsplats... 
 
 
 
Det blir allt mer ovanligt att mer ambitiösa och påkostade tv-serier faktiskt får berätta klart sin historia hela vägen in i mål. "Westworld" hos HBO och ett gäng Netflix-serier tyvärr bevisat det på sistone. Det känns därför extra kul att vi verkligen får ta del av hela "His Dark Materials" nu!
 
Amir: Vi har verkligen haft tur att folk har gillat serien, antar jag. Det finns tre böcker och vi har gjort tre säsonger, så vi har haft lyxen att ha kunnat slutföra trilogin. Och berätta hela historien i dess fulla form. För du har helt rätt i att det alltid finns den där risken, att du kanske inte får fortsätta berätta klart allt av någon anledning.
 
Det gjordes ju ett test med en långfilm några år innan också... 
 
Amir: Exakt. Så vi har haft turen på vår sida. Och Dafne har varit med på denna resa från allra första början. Så hur har det varit för dig Dafne?
 
Dafne: Jag tycker bara att det här är en historia som du inte kan berätta om man inte gör det hela vägen fram till slutet, då hänger det liksom inte ihop. För allt leder ju fram till en riktig upplösning, vilket många berättelser inte gör på samma sätt. Det är därför vi hade sån tur att folk gillade det vi gjorde. För om inte, skulle vi kanske inte fått fortsättningen svaret på alla frågor. Vilket faktiskt är vad vi får under den tredje säsongen ändå, tycker jag i alla fall.
 

"Det var en galen upplevelse."

 
 
Hur kändes det den där sista inspelningsdagen för er, när "His Dark Materials"-resan tog slut en gång för alla?
 
Dafne: Det slog oss verkligen inte förrän det var någon som ropade "och det är en wrap på Amir och Dafne"...
 
Amir: Och folk kom ut med blommor och presenter. Och vi tänkte, herregud, vi är verkligen klara med det här nu.
 
Dafne: Ja, jag tror faktiskt att det verkligen var först då polletten ramlade ned. Resten av den dagen var vi alla bara mest trötta och ville bli färdiga med dagen.
 
Amir: Största funderingen var väl mer typ vad det skulle bli till lunch, haha. Men sedan ett par timmar senare var vi bara plötsligt klara... med allt. Det var en galen upplevelse. Du tillbringar drygt sex månader, tolv timmar per dag, jobbar med samma människor hela tiden och plötsligt en dag tar det stopp. Och du hinner bara tänka, "vad hände"?
 
Dafne: Ja, det blev lite känslosamt. Det var massor av människor som grät under wrap-festen. Jag grät inte på själva inspelningsplatsen, men kostymtjejerna gjorde en liten bok med alla kontinuitetsbilder de hade tagit av mig genom åren, sedan den första säsongen.
 
Amir: De tar bilder av oss varje dag för att se till så att våra kostymer är desamma, när vi hoppar framåt eller bakåt i tiden. För att se till att våra kostymer är likadana. Och de satte ihop ett fotoalbum av alla våra kostymer, från allra första början.
 
Dafne: Ja, och det var riktigt fint. Och de som var de närmaste crew-medlemmarna till oss, fick skriva in lite små meddelanden och hälsningar i den också. Och det var det som fick mig på fall när jag var hemma igen sedan. Jag öppnade den på vägen hem och då slog det mig att det verkligen hade gått fem år av mitt liv under "His Dark Materials"-tiden. Då grät jag.
 

""His Dark Materials" har funnits med mig genom hela tonåren."

 
 
Ni har ju verkligen vuxit upp framför kameran i era roller, hur har den upplevelsen varit för er?
 
Amir: Den här får nog nästan Dafne svara på själv, hon har varit med så länge här.
 
Dafne: Det är helt galet! "His Dark Materials" har funnits med mig genom hela tonåren. Jag provspelade för den när jag var elva, fick rollen när jag var tolv och började filma när jag fyllde tretton. Och när den kommer ut nu är det bara ett par veckor innan min 18-årsdag, vilket är helt vansinnigt. Det är också som att när man träffar människor medan man är så unga som vi var, blir de alla som din familj.
 
- Det låter så korkat, och det känns som att alla skådespelare säger så i typ varje intervju någonsin, men de känns verkligen som en del av min familj. Men jag tror att det beror på att vi var så unga när vi började, så alla runt omkring oss blev superbeskyddande över oss. Som att alla tog oss under sina vingar, vilket kändes både skönt och tryggt.
 

"Det var den största skillnaden för oss nu"

 
 
Vad var största skillnaden för er nu när ni spelade in den sista säsongen, jämfört med tidigare?
 
Dafne: Att vi inte längre fick jobba "barn"-tiderna, haha! 
 
Amir: Verkligen, det var en stor grej. Vi hade både hunnit fylla 16 år och då får man enligt lag schemalägga oss för tolv timmars inspelningsarbetsdagar eller något sånt. Istället för fem timmar framför en kamera och sedan måste man få en rast och sedan på nytt igen efter någon timma till. 
 
Dafne: Och över en timmas lunch!
 
Amir: Eller hur! Men ja, det var den största skillnaden för oss nu. När det kommer till själva handlingen så har ju min karaktär vuxit upp en hel del, så det var annorlunda att spela honom med lite mer mognad. En del av det kom givetvis naturligt också eftersom jag hann växa en hel del under uppehållet på arton månader som vi hade mellan inspelningarna av säsong två och tre. 
 
Dafne: På många sätt var det samma sak för mig också. Sedan eftersom våra karaktärer var äldre den här säsongen så introducerades ju även ett lite mer romantiskt "tema" mellan Will och Lyra.
 

"Jag snodde många grejer från inspelningarna!"

 
 
Med tanke på att allt verkligen tar slut nu efter den tredje säsongen. Fick ni behålla några coola rekvisita från inspelningarna?
 
Amir: Jag fick behålla kniven! 
 
Dafne: Ja, du fick kniven och jag fick guldkompassen och så snodde vi ju mängder med grejer under åren också. 
 
Amir: Haha, jag snodde  många grejer från inspelningarna!
 
Dafne: Jag har alla mina kostymer kvar också. Till och med underkläderna.
 
Amir: Jag också, men inte underkläderna! Sedan allt möjligt från inspelningarna. Vi lade upp väskorna vid bordskanten och drog ned alla rekvisita från det när ingen såg. Trodde vi i alla fall. 
 
Dafne: Precis, vi gjorde det nästan till någon slags tävling. Både jag och Amir är väldigt tävlingsinriktade och jag tror det började med att någon av oss snodde något under en inspelningsdag - och den andra sade något i stil med att "jaha, men jag kan knycka något ännu större". Och på den vägen var det. Folk hade däremot visst koll på att vi gjorde det...
 
Amir: Men vi trodde att vi var supersmidiga och att ingen märkte något. Fast våra väskor klinkade väl lite väl mycket kanske, haha! 
 
Dafne: Haha! Nej, vi var nog inte så smidiga som vi trodde. Men vi hade väldigt roligt tillsammans!
 
 
Den sista säsongen av "His Dark Materials" kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt. De första två avsnitten finns tillgängliga redan nu.
 
 
Kommer du att ge den sista säsongen av "His Dark Materials" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 11 december 2022 20:00 |