EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

2 februari 2022 | 20:00

Halle Berry: "Min rollfigur var skriven för en man"

”Jag älskar att bryta ned barriärer och göra något annorlunda”, säger den bioaktuella stjärnan till MovieZine.
Som en av Hollywoods mest kända skådespelerskor har Halle Berry utmanat sig själv och överraskat publiken i över 25 år. Vi har sett henne som Catwoman och Bondbrud, i flera superhjälteroller och i Oscarsvinnande draman. År 2015 fick jag chansen att intervjua Berry för första gången, och på dagen sju år senare, som av en kosmisk slump, möts vi igen över Zoom för ett kort samtal om katastroffilmen ”Moonfall”.

Idag är det exakt sju år sen vi pratade för första gången, då om ”Frankie & Alice”. Och nu får du rädda världen i en Roland Emmerich-film! Vad lockade dig till rollen i ”Moonfall”?

- Jag gillar ju Roland Emmerich och hans storslagna katastroffilmer. Det är alltid något som fansen verkligen älskar att se. Det är ett spektakel. Han har större fantasi än de flesta. Man vet vad man får, och det kommer bli en kul åktur. Han satsar alltid på det senaste inom specialeffekter, för att det ska bli större och bättre. Och det är en chans för mig att göra något annorlunda. Något jag aldrig har gjort förut. Det är något jag alltid strävar efter.

Ja, du har haft en spännande karriär. Vi har sett dig i allt från James Bond och John Wick till starka draman och sci-fi. Vad är det du letar efter när du läser manus?

- Ibland är det som i den här filmen, en möjlighet att prova på något nytt. Min rollfigur var skriven för en man och när Roland sa ”nej, låt oss göra NASA-chefen till en svart kvinna”, det tyckte jag var spännande. Rollen var inte skriven för någon som jag, och jag älskar när jag får bryta ned såna barriärer och göra något nyskapande, speciellt för en svart kvinna.

Är du själv ett fan av katastroffilmer?

- Jag gillar Rolands filmer! De känns aldrig som två bortkastade timmar. Jag har altid kul.

Du har nyligen startat ett eget produktionsbolag och regidebuterade med ”Bruised”. Vad skulle vara ditt drömprojekt - som producent, regissör eller skådespelerska?

- Svårt att säga vad ens dröm är. Jag vill bara fylla tomrummet, för under lång tid har vi färgade kvinnor inte kunnat berätta våra historier ur våra egna perspektiv. Inte ens som kvinnor. Så min dröm med mitt bolag är att berätta våra historier, vad de än må vara. Komedi, drama, action, vad som helst. Helt enkelt att lyfta fram den kvinnliga blicken och presentera oss kvinnor så som vi är, inte genom andras ögon.
 
 
"Moonfall" går upp på bio på fredag.
| 2 februari 2022 20:00 |