CANNES 2015

Skribent

MovieZine

21 maj 2015 | 17:00

Första bilderna från höstens romantiska komedi

Martina Haag söker kärlek i kylan i ”Glada hälsningar från Missångerträsk”.
Snart är Martina Haag tillbaka på bioduken. Åtta år efter ”Underbar och älskad av alla” spelar författarinnan åter huvudrollen när en av hennes egna böcker filmas. Vi träffade henne under pågående filmfestivalen i Cannes för att höra mer om den romantiska komedin där hon spelar mot Ola Rapace.

- Min karaktär Nadja står i kö för att adoptera en flicka från Kina. Men över en natt så ändras reglerna för vem som får adoptera. Det här har hänt i verkligheten. Myndigheterna i Kina prioriterar de gifta framför ensamstående. Nadja har redan inrett barnkammaren när hon får reda på det här. Men det visar sig att det finns en lucka på 30 dagar, så om hon hittar en man på en månad kan hon få adoptera.

Jakten efter en välartad och vettig man tar henne till Norrland, där systern bor, och hon stöter ihop med Ola Rapace. I Missångerträsk. Förvecklingar uppstår.

- Filmen utspelar sig till 95 procent i norra Sverige, med Jokkmokk som bas. Det är mycket utomhus, och mycket kallt, säger Martina Haag och skämtar:

- När det är jag som skriver manus, var är orden ”sola på en yacht i Söderhavet”?

Berätta om Ola Rapaces roll.

- Ola spelar Jocke som bor där uppe och är renskötare. Han är väldigt inbunden så vi blir världens mest omaka par. Som det ska vara i en romantisk komedi! Det var jättekul att filma mot Ola, han är en fantastisk skådis. Vi provfilmade jättemånga men Ola satte det på första tagningen. Då visste vi: här är han. Det är hans första romantiska komedi men han levererar varje sekund.

Är det alltid klart att du själv ska göra huvudrollen?

- Ja, när det är så roliga roller, ska man bara ge bort dem då? Klart jag vill ha dem själv, haha! - Men när man skriver en bok så måste jag tänka att det är en bok jag skriver. Om det sen blir film eller inte är underordnat. Men jag tänker samtidigt att gud vad kul det här ska bli att filma! När jag skriver så går jag på bio i mitt eget huvud. Scenerna spelas upp i skallen på mig. Det blir filmiska böcker så det är inte svårt att skriva manus på dem.

Hur var det att filma till största delen i Norrland?

- Ett tag under inspelningen var det stenhårt, vi var utomhus, det var mycket snö.  Man frös mycket, men det är så vackert, en sån filmisk miljö. Så exotiskt. Som Stockholmsbrutta vet man inte riktigt hur det ser ut förrän man varit där. Folk åker till Bali för att uppleva något exotiskt, men det här är i Sverige och det är så jäkla snyggt! 

Finns Missångerträsk på riktigt?

- Nej, men jag ville hitta på en egen ort som jag kunde slänga och dänga lite med, utan att de fem personer som bor där blir ledsna. Sen ville jag ha en ort som inte lät så himla härlig. Och jag tycker Missångerträsk är ju som att man har gjort ett misstag, och ångrar sig, och står i ett träsk. Många ställen där heter ju något med Träsk, och sen finns det Njutånger och så vidare. Jag blandade ihop lite, säger Martina Haag med ett skratt.

”Glada hälsningar från Missångerträsk” har biopremiär 25 september.
| 21 maj 2015 17:00 |