Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

11 november 2022 | 17:15

Emily Blunt om höstens starkaste miniserie: "Jag kommer aldrig glömma detta"

MovieZine snackar med Emily Blunt om westerndramat "The English", som inkluderar en av skådespelerskans starkaste och mest imponerande insatser i karriären hittills.
Jag inleder med en varning. "The English" är inte en serie som lämpar sig för den som vill ha något lättsmält, utan den är nästan svår att hänga med i även om du sitter på helspänn och låter allt skölja över dig på bästa möjliga sätt.
 
Tv-skaparen Hugo Blick, som tidigare även släppt miniserierna "The Honourable Woman" och "Black Earth Rising", har både skrivit och regisserat samtliga avsnitt av Prime Videos nya westerndrama... som består av två väldigt olika hämndhistorier, vilka har flätats samman på ett både förvirrande men mästerligt sätt.
 
I huvudrollen får vi följa Emily Blunt, som spelar den brittiska aristokraten Cornelia Locke. Hon har nyligen korsat Atlanten för att söka hämnd på mannen som är ansvarig för hennes sons död. Det dröjer däremot inte många minuter in i hennes berättelse innan hennes eget liv börjar sväva i livsfara - och under säsongens gång blir hon allt bättre på att hantera just det faktumet.
 
 
Large aaa9a376df554243f5e51c2513478d7c te 180521 e01 dlc 87rc4
Emily Blunt i "The Engish" hos Prime Video. 
 
Handlingen är däremot långt mer komplicerad än så och hon backas även upp av en nästan lika fantastisk Chaske Spencer i seriens andra huvudroll. Jag känner däremot inte att du som funderar på att ge den här miniserien en chans behöver veta så mycket mer än detta. Blunt har imponerat i mängder av (väldigt) olika roller genom åren. En personlig favorit är exempelvis "Edge of Tomorrow", men du kan lika gärna ha fallit för henne i "Djävulen bär Prada", "Mary Poppins kommer tillbaka", "A Quiet Place"-filmerna, "Sicario", "Jungle Cruise" eller gamla "My Summer of Love".
 
När hon nu kliver in i sin första miniserie, så markerar rollen dessutom den första gången hon officiellt axlat ansvaret som producent i ett projekt. Något som hon efter detta kommer att göra allt mer. Vilket MovieZine passade på att fråga Blunt mer om, i vår intervju med skådespelerskan (och numera producenten) inför premiären hos Prime Video.
 

"Jag blev helt kidnappad av tanken på att få spela henne"

 
Emily Blunt som Cornelia Locke i "The English". 
 
Jag får börja med att berätta att jag såg hela säsongen av "The English" under helgen och att det verkligen är en sån slags serie där det sista avsnittet, på något sätt förhöjer hela upplevelsen även för allt som kommit innan. Och då var det alltså bra redan innan finalen, haha. 
 
- Wow, tack vad kul att höra!
 
Det har gått snart 20 år sedan du spelade in "My Summer of Love" och det är först nu i "The English" som du valt att kliva in som producent vid sidan om skådespelandet. Vad var det som gjorde det här projektet annorlunda mot alla andra roller du tagit dig an genom åren?
 
- Jo men på många sätt känns det precis som du säger, som att kulmen av alla mina upplevelser och erfarenheter under de senaste nästan 20 åren - har nåtts genom den här rollen nu. Sedan kan jag visserligen knappt förstå att det faktiskt har gått så många år. Jag kände i alla fall att det här var en sådan otroligt stark roll och jag blev helt kidnappad av tanken på att få spela henne. Hon är så överraskande och oförutsägbar... samtidigt som hon är oändligt orädd och hoppfull. Trots att hon ställts inför stora motgångar i livet. 
 
- Rollen i sig var så komplex och jag ville verkligen få följa med henne på den här långa resan, som görs möjligt av tv-formatets längre berättande. Jag känner att den här tv-serien och den här karaktären kommer att lämna ett avtryck på mig, som kommer finnas med mig i resten av mitt liv. Jag kommer aldrig glömma detta. Rollen känns så personlig för mig.
 

"Jag älskar att skapa berättelser"

 
Chaske Spencer och Emily Blunt i "The English".
 
- Och ja, det känns som en helt annan tid, när jag spelade in "My Summer of Love". Jag var helt ny och grön och jag visste ingenting. Jag har lärt mig på vägen sedan dess hur mycket jag älskar att skapa berättelser. Så det har blivit väldigt viktigt för mig att få vara med kreativt i varje aspekt och nyans av projekten jag är med i nu.
 
Och du är med som producent nu med kommande "Kate Warne" också, eller hur?
 
- Ja precis, och några andra projekt också som jag har hoppat på för att hjälpa till att bygga dem och producera allt med ett team från grunden. För det har ändå varit så, tror jag genom åren, att jag har förts längre och längre in i kärnan av projekten jag blir en del av. Och jag är väldigt glad över att ha fått den upplevelsen, jag älskar verkligen att få vara med och påverka.
 

"Han har alltid peppat mig och gjort mig mer modig"

 
Makarna Emily Blunt och John Krasinski i "A Quiet Place".
 
Jag hade faktiskt inte sett "A Quiet Place"-filmerna innan, men såg båda över helgen också... 
 
- Du har spenderat alldeles för mycket tid med att titta på mig under de senaste dagarna Jonatan, haha!
 
Det kan aldrig bli för mycket, haha! Men jag funderade på om faktumet att du fått se, från första parkett så att säga, hur din make verkligen fått skapa den här "A Quiet Place"-världen från grunden. Om det har gjort att du själv vill ta för dig lite extra nu i dina egna projekt framöver? Eller känner du att det här steget över till att producera hade kommit ändå för dig nu?
 
- Ja, det där är lite roligt faktiskt. För om jag ska vara ärlig mot dig, så känner jag innerst inne att jag har haft den här rollen och agerat som en mer kreativ producent med många projekt jag har jobbat med genom åren. Oavsett om man velat ge mig den titeln för det jobbet eller inte. Jag har inte brytt mig riktigt, eftersom jag vetat att jag kommer att göra det ändå på varje projekt jag tar mig an. 
 
- Men John har typ sagt åt mig att "du borde be om kredd för det!", haha. Det har han tjatat om i åratal. Men jag har bara aldrig känt ett behov av att be om det, för jag kommer trots allt att göra det ändå - oavsett om man ger mig en titel eller inte. Bara för att jag älskar att göra det, att få vara en del av produktionen på det sättet. Men ja, han har alltid peppat mig och gjort mig mer modig kring att ta för mig mer helt enkelt. Mycket mer.
 
 
Hela miniserien "The English", som består av totalt sex avsnitt, finns nu tillgänglig hos Prime Video. Det är med andra ord bara att börja njuta av hela härligheten i ett svep. 
 
 
Kommer du att ge "The English" en chans? Vilka av Emily Blunts roller är hennes bästa enligt dig? Kommentera gärna nedan!
| 11 november 2022 17:15 |