Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

11 mars 2018 | 18:00

Dragomir Mrsic berättar om "Alex", "Bonusfamiljen" och Tom Cruise

MovieZine har tagit ett snack med Dragomir "Gago" Mrsic om hans nya hårdkokta snutserie "Alex", hans folkliga roll som Branco i "Bonusfamiljen" och de där roliga scenerna tillsammans med Tom Cruise i "Edge of Tomorrow".
Dragomir "Gago" Mrsic fick sitt stora genombrott som skådespelare i rollen som Mrado i "Snabba Cash" från 2010. Det är en roll han än idag stoppas på stan för, när fans vill att han ska säga några av ex-soldaten och hitman-karaktärens repliker.
 
Han hyllades då för sitt råa porträtt, och faktumet att han själv spenderat några år i fängelse kittlade publiken lite extra. Jag bestämde mig inför vår intervju att strunta i fängelsevistelsen helt och hållet, eftersom det trots allt snart är 30 år sedan. Jag föreställde mig att anledningen för vårt samtal inte behövde lägga något fokus på en så gammal händelse.
 
Dragomir Mrsic som Mrado i "Snabba Cash".
 
Det visar sig däremot under intervjun att jag hade fel. "Alex" tar nämligen vara på Mrsics många livserfarenheter. Fängelsevistelsen är utan tvekan en av flera större händelser som har format honom till den man han är idag. Redo för en tid i livet när tanter kommer fram på ICA och hurrar över hans insats, i den folkliga tv-giganten "Bonusfamiljen" på SVT. En tid när Tom Cruise ordnar isbad åt honom (mer om detta senare) efter tagningarna i "Edge of Tomorrow". En tid i livet när den högsta vinsten är att vakna upp frisk på morgonen.
 
Vi avslutar därför intervjun genom att ändå ägna lite tid åt livserfarenheten från fängelset, samtidigt som vi lämnar det sonade brottet där det hör hemma - i historien.
 
 
"Alex" bygger på en idé från dig. Kan du berätta lite vad som ligger bakom den?
 
- Det kommer delvis från mina egna livserfarenheter. Men jag gjorde en hel del research också... genom att snacka med några manusförfattare, några kriminella som suttit inne i över 14 år på grund av en "Alex"-liknande snut. Sedan pratade jag även med en poliskommissarie, som hade haft hand om en utredning mot en snut - som också hade betett sig i princip som Alex i "Alex". Jag ville visa upp en annan typ av polis än vad vi är vana av att se på tv här i Sverige - men som ändå finns där ute i allra högsta grad... en korrupt snut. 
 
När du slog igenom med "Snabba Cash" så hyllades du en hel del för hur verklighetstroget ditt porträtt var i filmerna. Det känns fortfarande väldigt "rått", på ett bra sätt, nu med "Alex" måste jag säga. Vissa av scenerna gör nästan lite ont i magen att se på, för att de blir så starka.
 
- När jag gör mina karaktärer så försöker jag alltid visa att det finns en människa och en känsla där bakom allting. Speciellt när en karaktär gör grova saker. Det är därför jag tycker att rollen i "Snabba Cash" är så fantastiskt... Mrado är en ex-soldat och en hitman som avrättar folk - och ändå så tycker folk om honom. Det är viktigt att lyckas få med människan bakom allt det grova, någon som har känslor och inte bara gör saker utan anledning.
 
Jag pratade med Jens Lapidus [författaren bakom "Snabba Cash"-trilogin] nyligen och han berättade en hel del om sin kärlek för antihjältar som karaktärer. Någon som tvingas göra onda saker, men att vi som läsare [eller tittare] ändå kan förstå varför - att det trots allt finns något där bakom pannbenet.
 
- Ja, exakt! Det var precis det jag var ute efter. Det är lite samma sak med "Alex", han har en familj - något att kämpa för. Han vill göra gott, men ibland går det inte och då måste han lösa det genom att spela efter andra regler... för att nå fram till det goda i slutet. 
 
Far och son Mrsic i "Alex". 
 
Din egen son, Maximilian, spelar din son även i tv-serien. Hur känns det nu såhär i efterhand att se sitt eget barn i de här hemska situationerna som han hamnar i under säsongens gång? Jag vet inte om jag hade klarat av att se mina barn utsättas för det här i efterhand - särskilt inte med perfekt ljus, ljud, musik och foto.
 
- Alltså, det är ju inget kul alls. Det är riktigt jobbigt faktiskt. För mig var det jobbigt även under inspelningarna - eftersom jag är en väldigt känslosam person. Särskilt om någon som är svagare råkar illa ut. Jag var tvungen att gå ifrån flera gånger... om jag inte skulle vara med i scenen så ville jag inte vara på plats och se honom utsättas för det där. 
 
- Samtidigt gillar jag att jobba med lite method [acting] du vet, att det är min egen son jag ser utsättas för allt gör ju att det känns på riktigt. Vi fick hålla lite avstånd mellan mig och de som gjorde honom "illa" ibland - annars hade det kunnat smälla till på riktigt där några gånger, haha.
 
Vad tyckte Maximilian själv då?
 
- Han älskar ju film, en riktig filmfantast - det är hans passion du vet. Själv var jag idrottsnörd i hans ålder, men han kan allt om film och sånt. Han har verkligen brunnit för det här projektet. Vi provfilmade ett gäng olika killar för rollen, så han fick verkligen jobba för sin plats. Det slutade med att regissören sade att vi bara måste ha honom - oavsett om jag tyckte att det skulle vara jobbigt eller inte, det fick jag lösa i så fall. 
 
 
Det måste ha känts skönt både för dig och Maximilian att beslutet låg hos en tredje part där.
 
- Haha, ja - klart man blev lite stolt över att de kände lika starkt för honom som jag. Sen kände många i produktionen att det blev väldigt bekvämt att det var min son i rollen. Istället för att ta in någon annan skådis, det finns ju inte några skådisar i den åldern som har erfarenhet av att ha gjort en såhär grov roll tidigare. Jag har i alla fall inte sett någon annan svensk tv-serie som tänder eld på 14-15 åringar. Det är klart att det ändå går att skådespela sig igenom det... men tänk dig själv att ha den killens föräldrar som sitter vid sidan och tittar på medan du som vuxen skådespelare ska utsätta deras unge för de här hemska och hårdhänta sakerna. Det blev mycket mer avslappnat nu tack vare att jag blev den föräldern.
 
Jag förstår hur du tänker. Nu kunde du som "föräldern vid sidan" istället sitta och ropa: "Nej, men ta i lite hårdare vafan"...
 
- Haha, ja exakt - du fattar! 
 
Du är också med i en av mina favoritfilmer, och då är det inte "Snabba Cash" jag tänker på. Utan av någon anledning har jag satt det i tradition att alltid se "Edge of Tomorrow" på nyårsafton. Det känns liksom som rätt sätt att inviga det nya året på - med den rullen i ryggen.
 
- Kul! Ja, det låter helt perfekt ju.
 
Stillbild ur "Edge of Tomorrow".
 
Så jag måste bara passa på att fråga: hur många tagningar gjorde ni av den där kortspelsscenen tillsammans med Tom Cruise egentligen? Det känns som att det måste ligga ett dussintal bortklippta improviserade tagningar och skräpa någonstans...
 
- ... haha, skojar du - det var så roligt! Du vet i en av tagningarna så får alla käka upp sina kort - förutom jag. 
 
Just det, du får stå där i bakgrunden... 
 
... ja, såhär var det; alla soldaterna fick ju sova i sånnadär våningssängar. Alla har våningssängar förutom Kuntz [Mrsics karaktär i filmen] - för den starkaste i gruppen tar alltid den enda sängen som inte är dubbel. Så när det var dags att käka korten så sa alla att "No no no... Kuntz doesn't eat cards, man", haha.
 
 
Du står också lite avsides, i profil, där medan Tom Crusie kör sin grej.
 
- Precis, när dem kommer in där så ställer jag mig som en soldat. I boken säger ju den där snubben ingenting alls, inte ett ord alltså. Men vi ville i alla fall få in något i filmen - så jag får ju avbryta Tom [Cruise] en gång och säga: "Yeah, yeah... the angel of Verdun".
 
- Det var ganska roligt när vi skulle filma det. Jag kommer såväl ihåg den första tagningen, man var allt lite nervös ändå. Sen så börjar Tom köra sin grej och jag avbryter med mitt "yeah yeah" nästan direkt - och han svarar "jättefint, men det vore snällt om jag fick köra hela min del innan vi kör din replik"... så det var bara och säga "sorry sorry, lets take it again" men sen satte jag den.
 
[En kort tids tystnad avbryts av vad som tycks vara en nostalgisk utandning.]
 
- Det var en riktigt rolig inspelning det där...
 
 
Det kan jag verkligen tänka mig. En annan scen mellan dig och Cruise som är väldigt rolig är när han försöker övertyga alla om att han upplevt samma dag massor av gånger - genom att berätta varje persons livshistoria. Men när han kommer fram till Kuntz blir han alldeles tyst och säger bara något i stil med: "Öhm... han säger inte så mycket"!
 
- Hahaha, just det! Det var också svinroligt att spela in!
 
Stämmer det, som ryktena säger, att Tom Cruise är särskilt härlig att jobba med?
 
- Han är grym. Han är faktiskt jävligt fantastisk. Det första han sade när han träffade oss på inspelningen, vilket jag tyckte var väldigt anmärkningsvärt, var: "Do you have everything I have?". För om inte vi hade allt han hade så var det fel enligt honom... "you should have everything I have" fortsatte han. Det visade sig att han alltid körde isbad efter inspelningarna, vilket inte vi hade tillgång till - "no worries", sade han. Dagen efter fanns det ett tält med isbad för oss andra med om vi ville använda oss av det. Han gick fram och snacka med statisterna och gjorde allt sånt du vet - ett proffs på hög nivå verkligen.
 
Tom "isbadaren" Cruise som Cage i "Edge of Tomorrow".
 
Doug Liman ["Edge of Tomorrow"-regissören], Emily Blunt och Tom Cruise ska ju ha sagt att det finns ett grymt manus för en uppföljare. Vet du något om huruvida det finns en plats för Kuntz i uppföljaren också?
 
- Jag vet att de håller på att utveckla det nya manuset, men även om jag visste något kring vad eller vem som fanns i det hade jag inte fått avslöja det nu ändå. Du vet ju hur de är de där amerikanerna. Men jag hoppas såklart att man kan få chansen igen, det hade varit fantastiskt roligt!
 
Vi vänder fokuset mot Sverige igen istället. Du har även knipit en roll i den fantastiska tv-serien "Bonusfamiljen" - tillsammans med Petra Mede. Det känns som att du får spela en roll som är lite närmre den verklige "Gago" [Mrsics smeknamn] för en gång skull - stämmer det?
 
- Haha, den riktige "Gago" glider inte omkring på gymmet i linne som Branco gör. Men att han är sådär trevlig och kan uppfattas som en charmör - ja... några likheter finns det allt. Sen har ju Måns barn gått hos mig på mitt riktiga gym [Mrsic driver sedan 2004 gymmet ”Extreme training”]... Fredriks barn med. Så barnens morsor har ju kommit och lämnat dem där hos mig precis som i serien - fast på riktigt också. 
 
Dragomir Mrsic och Petra Mede i "Bonusfamiljen".
 
Det känns i alla fall som en väldigt annorlunda roll att se dig i - även fast du verkligen är som klippt och skuren för den.
 
- Ja, den är helt annorlunda mot vad jag brukar få göra. Jag skojade med produktionen och sade att ni får nog snart skriva ut mig ur den här serien snart - för jag får fan ingen puls av det här, haha. Nej, men på allvar, det har verkligen varit helt fantastiskt att få vara med! Framförallt har jag fått så mycket fin och positiv feedback - folk på gatan kommer fram och säger "vad kul att se dig i en sån här roll".
 
- Det känns nästan som att Branco redan har börjat närma sig Mrado, han har sprungit förbi Göran [Mrsics karaktär i tv-serien "Torpederna"], som den karaktär flest känner igen mig från. Tanter kommer fram på ICA och säger att jag är grym som Branco... jag vet inte hur många tittare dem har där i veckan hos SVT, men han börjar gå och bli folklig. Samtidigt skulle jag nog tippa att 70 % av dem aldrig har sett mig som Mrado, det är en helt ny typ av tittare som kommer fram och snackar nu. 
 
Torpedgänget i FLX-serien "Torpederna".
 
Det kan jag tänka mig - Branco och Mrado är nästan som natt och dag. Avslutningsvis, så skulle jag vilja ställa den viktigaste frågan av alla [det visar sig däremot att vi här är långt ifrån klara]. Varför tycker du att man ska ge just "Alex" en chans nu på torsdag? När det finns hundratals andra tv-serier att titta på, bara några knapptryck bort...
 
- Verkligheten är alltid hårdare än vad vi får se på film och tv, men i "Alex" kommer vi närmare den än vanligt. Samtidigt får man uppleva några av mina egna livserfarenheter. Det finns flera scener i serien som jag själv har upplevt exakt så som de visas för er. Det ger serien en extra tyngd av att jag själv, på sätt och vis, har levt delar av det livet. Det blir lite mer verklighetsbaserat än vanligt för den här typen av tv-serie.
 
Har du något exempel på en sådan scen som du skulle vilja dela med dig av?
 
- Till exempel den där scenen när BG står och tränar på säck i fängelset. Så kommer det fram två snubbar och säger "vad håller du på med"... jag stod så själv och tränade när två killar kom fram och sade att "nej nej, det där är ingenting - gör såhär" och sen började de hugga säcken om och om igen, precis som de gör i "Alex". Jag svarade bara att jag var där för att hålla mig lite i form och må bra... inget annat du vet, haha.
 
 
Jag har med flit inte tagit upp det här med att du har suttit i fängelse tidigare, med tanke på att det var så länge sedan. Brottet begicks 1990, jag är född 1989 - det är ändå nästan 30 år sedan... men vi kanske kan snacka lite om själva fängelse-erfarenheten. Fängelsevistelsen som sådan måste ändå ha format dig och resten av ditt liv?
 
- Absolut. De största motgångarna du har i livet - det är dem du lär känna dig själv bäst av. Det bästa som kan hända dig är egentligen någon tragisk grej... när du väl har tagit dig igenom den. Det värsta som kan hända är typ om du vinner på lotto och tappar allt med dig själv, för att du inte vet var du står. Ur alla händelser kan du hitta något bra. Genom min fängelsevistelse träffade jag en massa människor, jag pluggade, tränade och kom underfund med vad jag ville göra med mitt liv. Jag tog liksom vara på den destruktiva tiden och omgivningen. 
 
Tror du att du hade haft det bättre eller sämre idag om du aldrig hade åkt fast - och inte hade haft den här fängelsevistelsen i bagaget?
 
- Jag tänker egentligen aldrig på det sättet. För jag vet att det som har hänt, det har hänt, för att det skulle ha hänt... annars hade det inte hänt, haha.
 
- På grund av allt jag har varit med om är jag precis där jag är idag. Det är därför när folk frågar mig om jag ångrar något, som jag brukar svara att jag inte kan göra det. Jag hade kanske inte fått min son och min dotter, som jag älskar mest över allt annat på hela jorden, om inte allt hade hänt precis som det gjorde. Jag är precis där jag ska vara.
 
 
"Alex" har premiär på TV3 och Viafree nu på torsdag, den 15 mars. För den som inte orkar att vänta på detta går det däremot redan nu att se hela säsongen på Viaplay. Den andra säsongen av "Bonusfamiljen" rullar just nu på SVT1 och SVT Play, med nya avsnitt varje måndag. Hela säsong 1 och 2 av "Torpederna" kan du se hos C More. Sen, viktigast av allt, fortsätter jag [och förhoppningsvis även ni andra] att hålla tummarna för en fortsättning för Kuntz i den nya "Edge of Tomorrow"-filmen!
 
Vilken av Dragomir Mrsics roller är din favorit? Kommer du ge "Alex" en chans - eller har du kanske till och med redan gjort det? Kommentera gärna nedan!
| 11 mars 2018 18:00 |