Intervju

Skribent

Fredrik Adolvsson

1 december 2010 | 15:37

Dolph Lundgren om "The Expendables"

Dolph Lundgren har en av rollerna i Sylvester Stallones "The Expendables" och MovieZine tog ett snack med honom inför DVD-släppet.

Vår svenska Hollywood-export Dolph Lundgren har förutom sitt inhopp i Melodifestivalen gjort actionrökaren "The Expendables", där hans kompis Sylvester Stallone stod för manus och regi. Lundgren som ständigt är på resande fot är riktigt svår att få tag på, men MovieZine lyckades till slut få tag på honom på ett hotell i Sverige.  

Jag väckte Dolph Lundgren. Visst, han befinner sig någonstans runt femtio mil från mig och det är via telefon jag försöker nå honom, men objektet för intervjun har trots allt en viss pondus och jag kan lätt visualisera hur han sträcker handen genom kablarna för att straffa mitt ohyfsade tilltag. Om han bara ville.

Nu behövde jag inte oroa mig, efter ett par försök svarar en jetlaggad Dolph.

Jag antar att du lärde känna Stallone under Rocky 4?

Ja.

Har ni hållit kontankten sedan dess?

Ja, så där sporadiskt har det väl varit, ingenting professionellt. Bara träffats någon gång då och då.

Så rollen som Gunner var specialskriven för dig?

Han skriver ju alltid om manus många gånger men jag tror det var två karaktärer, en skulle spelas av Jean-Claude Van Damme som inte göra det och då slog han ihop med en annan karaktär och pratade med mig, och skrev om det för mig.

Jag gillar att se dig spela den typen av karaktärer.

Håller med dig, det funkar bra, jag har lagt det på minnet nu vad gäller mina andra filmroller.

Slagsmålet med Jet Li var jag väldigt nyfiken på...

Ja, han är ju längre än mig, så han har vissa fördelar där, hehe.

När det gäller storleksskillnader och stilar, är det stor skillnad i tänket än när du slåss med t ex Stallone?

Speciellt att det var så många kockar i det här. Det var Stallone först som kom på idén, sedan Jet Lis fight coordinator och hans killar, och stunt coordinator från filmen, och så jag. Men det var ju kul att köra med en annan känd actionstar, det har jag inte gjort förut, förutom Jean-Claude van Damme och Stallone.

Jag tyckte det syntes genom hela filmen att ni hade bra personkemi. Kanske framför allt du och Stallone.

Vi har ju umgåtts, jag gillar verkligen gå med honom. De snackar om att göra en uppföljare så jag tror att nästa kommer det vara ännu mer intressant, då kommer han använda sig mer av det där.

Och det ser ljust ut för uppföljaren?

Jag har inte hört någonting på sista tiden men det är på g.

Karaktärer eller handlingar i dina egna filmer har ofta koppling till Ryssland eller Sovjetunionen. Nu när du regisserar och skriver en hel del själv, har du funderat på att placera en av actionrökarna i Sverige?

Ryssland är ju lite mer farligt än Sverige, lite mer ska vi säga spännande miljö för en actionfilm. Jag gillar svensk historia och hade funderingar på att göra en historisk svensk film men det jävligt svårt att få det finansierat. Det är möjligt att jag kommer hitta på nånting, en originalstory. Jag har någon idé med och omkring Sverige, uppe i Norrland tänkte jag, i så fall.

| 1 december 2010 15:37 |