Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

13 november 2022 | 14:00

Demian Bichir: "En far kan gå över alla gränser för att skydda sitt barn"

Vi är halvvägs genom säsongen av "Let the Right One In" på SkyShowtime. MovieZine har träffat Demian Bichir som spelar farsa till en vampyrdotter.
Vampyrflickan har flyttat från Blackeberg till New York. När ”Låt den rätte komma in” får ännu en amerikansk remake har den svenska skräckromanen blivit en ruggig och blodig streamingserie på SkyShowtime. I huvudrollerna syns unga stjärnskottet Madison Madison Taylor Baez (”Selena: The Series”) och Demian Bichir som hennes välmenande far.
 
Jag mötte skådespelaren under en pressträff i Amsterdam i början av november. Det blev ett kul samtal om den minst sagt makabra papparollen, Ikea-möbler, Brad Pitt och såklart den svenska originalfilmen av Tomas Alfredson.
 
Som svensk har jag ju en tidigare koppling till förlagan.
 
- Det här är både en film och en bok som alla i Sverige älskar, eller hur?
 
Jag har faktiskt inte läst boken…
 
- Inte jag heller! Men jag såg filmen när vi började med projektet. Jag ville inte läsa boken för vår adaption går bortom den, och Andrew Hinderaker, seriens skapare, lade till fler lager och karaktärer. Jag ville inte bli distraherad av något annat. Jag kommer läsa den efter säsong 20. Önsketänkande, skrattar Bichir.
 
Men vad tyckte du om filmen?
 
- Jag är ett stort fan av filmen! Den är briljant. Riktigt vacker. Och just att någon måste mörda så att den här flickan ska få äta… Och i filmen är det inte tydligt om det är hans dotter. I vår tolkning är det väldigt tydligt. Men även mobbningen av flickans kompis, den är väldigt närvarande.
 
 
Du spelar alltså pappan till en flicka som är vampyr. Hon behöver blod, hon kan inte vistas i dagsljus… Har du själv barn? Hur förbereder man sig inför en sådan roll?
 
- Jag har en elvaårig dotter. Vi står varann väldigt nära. Och det finns många saker som jag såklart kunde dra nytta av för att hitta relationen med barnet i serien. Och min dotter är också skådespelare. Hon är fenomenal. Så det är intressant hur saker i verkliga livet kan hjälpa en utveckla en karaktär. Så ja, jag fick ofta tänka på min egna dotter.
 
Han gör en del rätt våldsamma saker för henne. Hur hittar du sådana mörka sidor hos en rollfigur?
 
- Det är en bra fråga. Jag tror att vi alla har en mörk sida. Som människor är vi både goda och onda. Vi bär på både underbara och hemska sidor. Vi har våra demoner och även änglar. Det är när det onda inom dig tar över som saker går snett. Och det kan få tragiska konsekvenser. Men i vår historia visar vi att en far är villig att göra vad som helst och gå över alla gränser för att skydda sitt barn.
 
I första avsnittet lade jag märke till Ikea-möbler i er nya lägenhet. Ännu en blinkning till Sverige?
 
- Haha! Det är rätt, det är ännu en liten koppling till originalberättelsen.
 
 
Hur duktig är du själv på att skruva ihop möbler?
 
- Jag är rätt skicklig, vet du. Minns du att karaktären säger ”Ikea är till för galningar och sadister?” Men jag är faktiskt rätt bra. Jag tycker det är rätt kul! Och så enkelt att följa instruktionerna. Ja, jag gillar allt som kommer från Ikea. Det räddar ens liv. Och möblernas kvalitet har blivit bättre och bättre med åren.
 
Vi är fortfarande några veckor ifrån säsongsfinalen - eller är det tänkt som en miniserie? Kommer det mer?
 
- Nej, vi ska göra minst 30 säsonger! Jag skojar bara. Men förhoppningsvis får vi göra mer. Vi har inte berättat hela historien ännu. Den här säsongen har tio avsnitt. Finalen kommer om sex veckor. Och det är allt, just nu iallafall.
 
Vad kan vi vänta oss av resten av säsongen?
 
- Vi har lagt grunden för fenomenalt drama. Fantastiska saker är på väg. Det tyngsta, det mest dynamiska och mest berörande ligger framför oss. Vänta och se. Alla som har följt serien hittills kommer inte bli besvikna. Det bästa har ännu inte kommit. Det kommer bli brutalt, och vackert.
 
 
När man kollar din meritlista har du gjort så många bra filmer! Du har jobbat med fantastiska regissörer som Quentin Tarantino och Ridley Scott. Och du gör även ren underhållning som ”Godzilla vs Kong” eller ”The Nun”. Hur väljer du dina roller?
 
- Det är lustigt, för varje gång jag flyger nånstans blir jag stoppad i tullen. ”Vad ska du göra här?” frågar de. ”Jag spelar in en film, jag är skådespelare” svarar jag. ”Jaså? Vad har du gjort för filmer?” ”Ja, vad gillar du för genre? You name it!” Jag har gjort det allra mesta. Skräck, drama, fantasy, science fiction, komedi… till och med musikal, för jag har fått sjunga i en film med George Clooney.
 
- Men jag söker efter två enkla saker, som samtidigt är svåra att hitta. Ett solitt manus - och jag har inte preferenser vad gäller genre. Men det måste finnas en minnesvärd karaktär, vare sig det är en biroll eller en huvudroll. De måste ha något som representerar en utmaning, en slags risk. Något jag inte har gjort tidigare. Det är så jag väljer mina roller.
 
Och nu blir du även regissör?
 
- Ja, jag har regisserat en film som får premiär i december i Mexiko. Jag skriver, producerar, regisserar och spelar även huvudrollen. Och det är enbart för att Brad Pitt tackade nej. Han är en sån tönt. Jag älskar honom.
 
- Det här är sant! För kort efter Oscarsgalan - vi var båda nominerade samma år - så kom han fram till mig och sa ”håll kontakten! Vet du om något spännande projekt eller en roll åt mig, hör av dig”. Jag bara skrattade åt honom. ”Menar du allvar? Ok, jag kommer ringa!” Och när jag väl ringde gav han mig nobben. Så jag fick göra det själv (skratt).
 
 
Nya avsnitt av ”Let the Right One In” släpps varje söndag på SkyShowtime i Sverige.
| 13 november 2022 14:00 |