Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

30 september 2020 | 15:00

Cynthia Nixon om "Ratched"-karaktärens likheter med verkligheten

"Sex and the City"-stjärnan, aktivisten och politikern Cynthia Nixon, berättar om hennes ovanligt jordnära och fina roll i prequelserien till "Gökboet".
Den Emmyvinnande och Golden Globe-nominerade skådespelerskan Cynthia Nixon slog igenom i rollen som Miranda Hobbes i "Sex and the City" redan 1998, en roll hon spelade fram till den sista långfilmen "Sex and the City 2" släpptes 2010. Hon har varit med i mängder av tv-serier och filmer sedan dess, men har framför allt använt sig av sin plattform för att kämpa för HBTQ-rörelsens rättigheter i USA.
 
2018 ställde Nixon även upp i guvernörsvalet i New York och utmanade den demokratiska kandidaten Andrew Cuomo om hans plats som demokraternas val i delstaten. Hon förlorade valet men fick avsevärt fler röster än vad de flesta hade väntat sig.
 
"Sex and the City"-gänget (från vänster) Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker och Kristin Davis. 
 
I "Ratched" spelar Nixon den självsäkra men underskattade karaktären Gwendolyn Briggs, kampanjchef och presssekreterare för guvernören George Wilburn (Vincent D’Onofrio). Efter att ha introducerats för Mildred Ratched är hon däremot säker på att det finns en gnista mellan dem, vilket låter oss tittare få upptäcka en vänligare sida av syster Ratched än vi har sett tidigare.
 
Under vårt samtal berättar Nixon om hur det var att få träda in i sin första Ryan Murphy-produktion samt likheterna mellan hennes karaktär och hennes eget liv.
 
Sarah Paulson och Cynthia Nixon i "Ratched".
 
Ryan Murphy är känd för att skriva väldigt starka och utmanande roller för kvinnor - och "Ratched" följer definitivt den mallen. Hur var det för dig att stiga in i hans värld av tv-skapande?
 
- Det var väldigt spännande att bara få bli inbjuden till Ryan Murphys universum av tv-serier, han är som du säger känd för att skriva väldigt utmanande och starka roller för sina alltid lika fantastiska skådespelerskor... och särskilt för kvinnor över 40 år, vilket är ganska ovanligt i vår bransch. 
 
- Inte nog med att "Ratched" kryllar av intressanta och spännande karaktärer, faktumet att just det här gänget av urstarka och underbara skådespelerskor fick chansen att axla dem - var en väldigt speciell och fin upplevelse att få vara med om. Vi är ändå väldigt olika från varandra, måste jag säga, så att vi alla kunde få utrymme i samma berättelse är ett bevis på Murphys briljans. Judy Davis har dessutom länge varit lite av en idol för mig, för att inte tala om vilken ikon Sharon Stone har varit under så många år nu... och jag älskade verkligen att arbeta med Sarah Paulson.
 

"En roll som jag kan känna igen mig själv i väldigt mycket"

 
Cynthia Nixon i "Ratched".
 
Det känns ju onekligen som att det går att dra en hel del paralleller till ditt verkliga liv från din karaktär i "Ratched"... vet du om han skrev rollen specifikt med dig i åtanke?
 
- Jag vet faktiskt inte om han skrev rollen specifikt för mig, men jag håller verkligen med om att det här är en roll som jag kan känna igen mig själv i väldigt mycket. Den känns helt klart väldigt naturlig för mig. Men jag vet inte om Ryan hade mig i åtanke innan han skrev den eller om det snarare var just den här rollen som han ville ha från början - och sedan insåg att jag skulle passa väldigt bra i den.
 
- Det finns ju kanske inte jättemånga skådespelerskor som både är queer och har ställt upp i ett guvernörsval, haha. Likheterna mellan karaktären och mitt eget liv är nog nästan för många för att det bara ska kunna vara en ren slump att det blev just jag som fick spela den.
 
Din karaktär känns dessutom som en av de mest grundade och "vanliga" människorna i "Ratched", en serie som verkligen hyllar det annorlunda och galna.
 
- Ja, verkligen! Jag har ofta spelat mer överdrivna och lite halvgalna roller tidigare i min karriär, men i just den här serien måste jag väl ändå anses vara en av de mer "normala" och lugnare karaktärerna - som kanske är lättast för tittarna att relatera till också. Hon vet vem hon är och har framför allt accepterat vem hon är. Vilket är en av hennes största styrkor. 
 

"Vi är två queerkvinnor även när kameran inte rullar"

 
Sarah Paulson och Cynthia Nixon i "Ratched".
 
Det har på senare tid blivit allt mer viktigt att låta underrepresenterade grupper få spela sina egna roller på både film och tv. I "Ratched" spelar du och Sarah Paulson, som båda sedan länge lever öppet i relationer med kvinnor, två karaktärer som utvecklar djupa känslor för varandra. Kändes det extra viktigt att ni fick axla just de här karaktärerna tillsammans?
 
- Ja, faktiskt. Något som Ryan Murphy är väldigt duktig på är att låta sina serier utspela sig under historiska perioder där människor av olika etnicitet eller som identifierar sig på andra sätt än vad som då ansågs vara "normalt", får ta plats och nästan korrigera historien. Istället för att lämnas utanför den.
 
- Det kändes verkligen som en ynnest att just vi [Sarah och jag] fick spela mot varandra. Särskilt med tanke på att vi är två queerkvinnor även när kameran inte rullar. Det fanns faktiskt några gånger när vi kom med förslag på ändringar i manus, baserat på våra egna erfarenheter - och verkligen möttes av ett sådant enormt stöd och förståelse från manusförfattarna.  
 
 
Hela den första säsongen av "Ratched" finns nu att se hos Netflix. Läs gärna även våra intervjuer med skådespelerskorna Sarah Paulson och Sharon Stone, som båda exklusivt har berättat om sina roller i serien för MovieZine.
 

Läs också: En värsting till syster – så blev Ratched den perfekta filmskurken

 
Har du hunnit ge "Ratched" en chans ännu? Kommentera gärna nedan vad du tyckte!
| 30 september 2020 15:00 |