Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

7 juni 2022 | 21:30

Chris Pratt: ”Jurassic World Dominion” känns mer global

Släpp dinosaurierna lösa, det är sommar! Vi pratar med skådespelarna som jagas av monster för sista gången i ”Jurassic World: Dominion”.
Chris Pratt fostrar både raptors och snorungar och Bryce Dallas Howard har bytt ut sina högklackade skor mot mammatofflor (är det ens en grej?) när ”Jurassic World”-karaktärerna nu har blivit föräldrar. När ”Jurassic World: Dominion” börjar möter vi Owen och Claire som gömmer sig tillsammans med Maisie, den klonade flickan vi mötte i förra filmen.
 
Men de har fler bekymmer än en tonårings trotsiga attityd. Hungriga bestar sprids över världen och det gäller att försöka begränsa katastrofen. Sån tur då att några gamla ”Jurassic Park”-veteraner dyker upp för att hjälpa till. Chris Pratt berättar för MovieZine udner en pressträff att han var riktigt taggad på en fet final med det gamla gardet tillbaka.
 
- Det känns så spännande för mig! Det har varit en galen resa genom nio år och tre toppenfilmer. Det här är den stora finalen, det storslagna slutet på två trilogier. Och ett så bra manus. Med Colin (Trevorrow) tillbaka i registolen var vi i säkra händer, och att få dela scener med legendearr - det kunde inte bli bättre.
 
Sam Neill, Isabella Sermon och Chris Pratt i... en TikTok-dans eller en hotfull situation? Bedöm själv.
 
Den här gången har era rollfigurer blivit en slags adoptivföräldrar. Hur ser ni på det?
 
Chris: Det är ett naturligt steg i deras utveckling. Ska vi upprepa samma roller som Owen och Claire vill man inte bara göra samma sak igen. I första filmen var det lite ”ska de bli ihop eller inte”, vilket utvecklades till något helt annat i den andra filmen. Och nu gör vi något annorlunda igen. Den sexuella kemin, den lämnar vi över till Sam Neill och Laura Dern som lyser upp bioduken med sitt heta samspel. Våra karaktärer är nu föräldrar och vi har en annan anledning till att hålla ihop. Det höjer insatserna i stort.
 
Bryce, hur ser du på relationen mellan Claire och Owen?
 
Bryce: Som Chris säger så vill man inte upprepa sig. Det roliga är att Chris och jag ofta pratar om våra egna barn. Hur vi skulle bli riktigt bra föräldrar ihop. Det är något vi båda är passionerade inför. Det krävs teamwork. Det kom naturligt och organiskt för Owen och Claire men också för mig och Chris under arbetet med de här filmerna. Att se dem utvecklas från två själviska personer till att bli föräldrar var berikande och tillfredsställande för oss båda.
 
"Är det den röda knappen som stänger T-Rex-grinden eller öppnar den?"
 
Hur får publiken se att fyra år har förflutit?
 
Chris: När man ser filmen får man en uppdatering i några minuter som sätter bakgrunden. Fyra år är en lång tid, mycket kan förändras och det har vi ju själva sett. I ”Jurassic World: Dominion” är det också en del som hänt. Det är inte så att dinosaurier finns runt varje hörn, men de är inte bara begränsade till en ö. De finns i olika delar av världen. Så filmen känns mer global.
 
- En helt ny och originell idé är att vi visar hur företag försöker exploatera genetisk makt för att fylla sina bankkonton. Det blir återigen en varnande historia med paralleller till vår värld. Men det är en helt annan färgpalett, en annorlunda film mot de tidigare, säger Chris Pratt.
 
Nostalgin är stark i den här filmen. Hur är era barndomsminnen från den första filmen, och hur känns det nu att vara med i den sista?
 
Bryce: Jag var 11 år när jag såg ”Jurassic Park” på bio. Chris var 13. Vi var i samma stadie i vår utveckling. Jag minns att jag inte fick se filmen för mina föräldrar, men de gick på premiären och min pappa kom hem och sa: ”Den här filmen kommer förändra allt. Du måste se den på bio”. Jag gick på lördagen och blev så emotionell. Jag som varit på många av pappas filminspelningar visste att han hade rätt. Att filmen öppnade upp många möjligheter. Den känslan har stannat kvar med mig. Jag längtar efter den upplevelsen varje gång jag går på bio. ”Jurassic Park” satte ribban otroligt högt.
 
Och originalskådisarna är tillbaka. Hur var det för er att jobba med Sam, Laura och Jeff?
 
Bryce: Helt otroligt på så många nivåer. Precis innan vi började spela in ”Dominion” vann Laura en Oscar. De här skådespelarna alltså… Lägg ”Jurassic Park” och de har gjort så många projekt som satt avtryck på populärkulturen. De är så galet begåvade men också så varma, och öppna… Det var sanslöst att jobba med dem, och dessutom att jobba med karaktärerna vi älskar så mycket. ”Herregud, där är Dr. Ian Malcolm!” Ja, att kolla in bakom kulisserna som fans var riktigt kul.
 
Alan och Ellie får tillfälle att prata gamla minnen.
 
Vilka är era egna favoriter av ”Jurassic”-filmerna?
 
Chris: De bästa någonsin är originalet ”Jurassic Park” samt ”Jurassic World”. Båda är helt otroliga. De berättar två helt olika men helt fascinerande historier. Nummer tre är den här som avrundar alla filmer. De ikoniska karaktärerna, att se dem igen 30 år senare är något vackert och meningsfullt. Det känns speciellt att se dem avsluta sin historia. ”Star Wars” gjorde det och nu gör vi det. Vi ser karaktärer som åldrats som ett fint vin och som verkligen får en riktig story att bita i, inte bara ett gästspel.
 
Bryce: Instämmer helt, det otroliga med den här filmen är kombinationen av 30 år av historier. Två sammankopplade franchiser som är fristående från varann. ”Dominion” var speciellt meningsfull för mig att spela in, eftersom vi jobbade mitt under pandemin. Vi alla bodde ihop och kämpade för att den skulle bli av. Det perfekta slutet på vad som kändes som den perfekta upplevelsen. Det känns helt awesome nu när folk får se den!
 
Tänk om det här inte är slutet på ”Jurassic”-filmerna. Hur hoppas ni att franchisen ska fortsätta?
 
Bryce: En sak fascinerade mig med Claire, när jag läste manus och försökte analysera vad som driver henne. Hon har allt hon velat ha. En partner, en dotter. Men världen är upp och ner. Och hon känner ett ansvar för det. Hon kan inte bara checka ut och stanna i skogen. Det finns en konflikt inom henne. Kommer den att försvinna? Jag tror inte det. Hon kommer alltid att handskas med det, men viktigast är att familjen är trygg. Kanske får vi se familjen växa upp tillsammans?
 
Chris: Det är svårt att spekulera om framtiden. Jag hör folk prata om en ”Jurassic”-crossover med ”Fast & Furious”. Men jag skulle hellre se en crossover med ”Pitch Perfect”, där collegeungarna blir uppkäkade. Det vore kul! Nä, jag vet inte, jag överlämnar det till andra. Jag tror inte att Owen kommer vara med i fler filmer.
 
 
"Jurassic World: Dominion" får biopremiär på torsdag.
| 7 juni 2022 21:30 |