CANNES 2015

Skribent

MovieZine

21 maj 2015 | 09:00

Cannes 2015: Dags för Ulrik Munthers biodebut

Artisten blir skådespelare med en ångestfylld roll i ”Efterskalv”.
Ikväll är det världspremiär för svenska filmen ”Efterskalv” på filmfestivalen i Cannes. Det är ett mörkt drama där artisten Ulrik Munther debuterar som skådespelare i huvudrollen som John, en tonårskille med en mörk hemlighet i bagaget.

Vi passade på att fråga Ulrik hur han förberedde sig inför rollen och hur han ser på skådespeleriet i framtiden. 

Hur kom det sig att du blev skådespelare?

- Jag blev kontaktad av producenten Madeleine (Ekman) och regissören Magnus (von Horn). De förklarade lite om filmen och berättade att de hittat mig på nätet i någon musikvideo, men även sett mig i “Big in Japan” som är dokumentärserien om mig. Efter provspelningarna blev jag till slut erbjuden rollen. Då hade jag också hunnit läsa hela manuset och kände att det här kommer bli en riktigt bra film. Det är ett bra tema med en bra vinkel som kändes äkta. De pushade också mig till att köra eftersom det här var något helt nytt för mig. 

Du spelar en väldigt svår karaktär, hur förberedde du dig inför rollen?

- Magnus pratade väldigt mycket med mig om rollen och om John. Jag fick även bo på en bondgård en månad innan inspelningen, för att komma bort från mitt gamla liv och lättare komma in i rollen. Jag fick även bli instängd i ett rum där han spelade upp massa konstiga ljud, bland annat ljudupptagningen från någon som hade ett epileptiskt anfall. Samtidigt så sa han saker som jag skulle tänka på och agera efter. Det var mycket såna förberedelser för att skapa någon form av ångest och kunna komma in i det. Vi repade även väldigt mycket och pratade som sagt hela tiden, innan varje tagning så pratade vi om hur John känner i just den scenen och varför är han som han är. Till slut kom vi fram till något som fick mig att förstå.Vad tror du dina fans kommer säga om den här utvecklingen?

- Det här är inte Ulrik Munther artisten, utan det här är en film och förhoppningsvis hittar den sin egna publik. Men jag hoppas att fansen som gillar mig inte tror att det är ”jag”, utan att jag spelar en roll i en film. Jag hoppas ju såklart att den här filmen ska få så stor publik som möjligt för att jag tycker att det är en väldigt bra film och väldigt tänkvärd. Jag hoppas man tar den för vad det är och inte tänker för mycket på mig. 

Var det roligt? Blir det fler gånger?

- Det hoppas jag verkligen! Vi får väl se om tillfället ges, det var väldigt intressant, lärorikt och spännande att spela in den här filmen. Att få skådespela och sätta sig in i en annan verklighet och persons huvud, det var både väldigt jobbigt, läskigt och befriande. Men jag hoppas verkligen att jag får skådespela igen någon gång. 

Kommer du släppa musikkarriären helt?

- Nej, aldrig, skrattar Ulrik. 

Vad hoppas du att publiken som ser filmen tar med sig efteråt?

- Jag hoppas att man blir berörd av den. Att man kommer känna med de olika karaktärerna och förstå dom. Sen att kanske tänka sig lite för innan man rusar till att döma någon. Att det alltid finns saker som ligger bakom, det är inte alltid svart eller vitt, ont eller gott. 

”Efterskalv” får biopremiär i Sverige den 20 september.

Jonna Vanhatalo
Erik Dalström
| 21 maj 2015 09:00 |