Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

8 juli 2022 | 16:30

Taron Egerton berättar om "Black Bird" och sista tiden med Ray Liotta

MovieZine har snackat med Taron Egerton om huvudrollen i "Black Bird" - en av sommarens bästa nya miniserier - samt hur det var att jobba med Ray Liotta.
Det råder ingen brist på varken tv-serier eller miniserier som försöker sig på att adaptera spännande berättelser om hemska mordfall. Det finns däremot avsevärt färre som faktiskt lyckas göra något riktigt bra, som både står ut ur mängden kvalitetsmässigt och levererar något utöver det vanliga rent handlingsmässigt. "Black Bird" är utan tvekan en av dessa berättelser som nästan verkar för hemsk för att vara sann, men som tyvärr visar sig vara baserad på verkliga händelser... och genom författaren Dennis Lehanes ("Mystic River", "Shutter Island", "Gone Baby Gone") manus så kommer alla hemskheterna till liv på ett sätt som gör det svårt att slita sig från skärmen. 
 
Handlingen följer Jimmy Keene, en ung kille som hamnat snett och låtit sin egen arrogans och självgodhet sätta honom bakom galler med en dom på 10 år. Men efter att ha visat sig vara både charmig och lyhörd lyckas han snabbt bygga upp ett okej liv i fängelset, där alla verkar gilla honom. Vilket troligtvis är varför han får ett udda förslag; om han kan tänka sig att i hemlighet flytta till ett mentalsjukhus och försöka bli vän med en påstådd seriemördare så att denne kan avslöja var han grävt ned ett 20-tal unga kvinnor genom åren... innan han kan släppas fri på grund av en teknikalitet i den utredning som bara halvt lyckats knyta honom till ett av morden.
 
Taron Egerton hyllades för sitt skådespel när han spelade Elton John i långfilmen "Rocketman". 
 
Serien är baserad på den bok ("In with the Devil") som Jimmy själv skrev efter händelserna, men har alltså sedan adapterats av Lehane. I huvudrollen som Jimmy får vi följa Taron Egerton, som de flesta troligvis känner igen från sina roller i "Rocketman" och "Kingsman"-filmerna... men som här utan tvekan bjuder på en av karriärens mest ambitiösa insatser som skådespelare hittills.
 
Vi får även möta Ray Liotta i en mindre men viktig roll som Big Jim, Jimmys pappa, vilket blev en av Liottas sista roller i livet. Efter att själv ha fått förhandstitta på hela miniserien så är det just Liottas sköra skådespel, i rollen som en stroke-överlevare, som berör kusligt mycket utöver hemskheterna som Taron stöter på i fängelset med den påstådda mördaren (spelad av Paul Walter Hauser, som lätt hade passat in i David Finchers "Mindhunter").
 
Under mitt samtal med Taron så hinner han berätta om allt från hur han fick rollen, hur det var att höra beskrivningarna om morden och varför Jimmy i serien skiljer sig åt från den verkliga personen hans karaktär är baserad på... men vi hinner givetvis också spendera en hel del tid åt att prata om Liotta och hans skådespel i en roll som är en av hans bästa hittills. 
 
Taron Egerton som Jimmy Keene i "Black Bird". 
 
Jag hörde att Dennis Lehane, seriens skapare, hade sett dig i "Rocketman" och tänkt att du kunde spela vad som helst. Hur gick det till när du fick rollen?
 
- Jag hade det där året under 2019, när jag spenderade ett år som Elton Johns sidekick, haha. Och när det tog slut, vilket nog var omkring Bafta-galan 2020 så förändrades plötsligt världen. Du vet, jag fick en "förkylning" någon vecka efter Bafta-galan och sen hände saker ganska snabbt, vilket gjorde att jag satt fast i karantän i Wales under ett halvår. 
 
- Mitt under den tiden, i juli 2020, så fick jag alla manus till "Black Bird" skickade till mig... och jag läste igenom hela serien i en enda lång sittning. Jag blev helt uppslukad av berättelsen och kunde knappt tro på att den var baserad på verkliga händelser. Men jag kunde inte heller förstå hur mångbottnade och välskrivna alla karaktärer var... samtidigt som det är helt sjuka grejer som händer. Så jag kastade mig över möjligheten att få vara med här. Och i april året efter så var vi igång med inspelningarna. 
 
Om jag inte hade börjat titta på serien alldeles för sent på kvällen så hade jag nog sett allt i en sittning också. Men jag fick avbryta någon gång mitt i natten och se klart resten dagen efter. 
 
- Haha, men jag ser det som ett gott tecken i alla fall! Om man vill bingetitta på något så känns det ju som något positivt... det hade varit värre om du inte kände dig sugen på att titta vidare. Jag hoppas verkligen att andra som tittar kommer att känna samma sak som dig. 
 

"Det är nog min favoritdel av hela "Black Bird", hans scener. Och jag hann berätta det för honom redan innan han dog..."

 
Ray Liotta som Big Jim i "Black Bird". 
 
Absolut, även fast serien nu visserligen kommer att släppas veckovis för alla andra. Men jag tror helt klart att det är något som tittarna kommer att längta efter nya avsnitt till. En annan sak som slog mig hårt medan jag tittade var hur fantastisk Ray Liotta är i sin roll. Jag beklagar verkligen förlusten för er alla som kände honom personligen. I hans roll så spelar han någon som är väldigt skör, vilket slår extra hårt nu efteråt, men hur var det för dig på plats att arbeta med honom?
 
- Precis som du säger, Rays insats i serien var verkligen... du nämnde skörheten till hans karaktär och jag tror visserligen inte att Ray själv skulle beskriva sig som en method actor, men han behöll verkligen en slags lågmäld energi genom hela inspelningen där han faktiskt verkade vara sådär skör på riktigt. Men han höll bara på att skapa och forma den här underbara skådespelarinsatsen. Och det finns nog nästan en slags märklig kvalitet när man tittar på det nu, såhär snart efter hans bortgång. För det känns bara så otroligt verkligt.
 
- Det är nog min favoritdel av hela "Black Bird", hans scener. Och jag hann berätta det för honom redan innan han dog, att jag tyckte att hans insats var så vackert utförd och att det var min favoritdel när jag såg serien första gången. Han verkade tacksam för att jag sade det, men han var en väldigt ödmjuk man... och brydde sig verkligen om arbetet. Han var inte någon som var förändrad eller ett dugg pretentiös. 
 
Inte någon som kom in och gjorde något halvhjärtat jobb bara för att lyfta en lön direkt...
 
- Gud nej, verkligen inte! Det rakt motsatta. Han var passionerat och dedikerat fokuserad på arbetet, nästan på ett intensivt och neurotiskt sätt. Vilket var väldigt spännande för mig att se, eftersom jag själv är någon som sett honom skådespela i mer eller mindre hela mitt liv. Det var fantastiskt att få chansen att arbeta med honom och att han visade sig vara så hängiven till sitt skådespelande. Jag är väldigt stolt över att ha fått chansen att arbeta med honom och över det förhållandet vi får se i serien mellan våra karaktärer Jimmy Keene och Big Jim.
 

"Han är otroligt charmig och självsäker..."

 
Paul Walter Hauser som Larry och Taron Egerton som Jimmy i "Black Bird".
 
Din karaktär i serien är ju baserad på en verklig person, som även skrivit boken som serien i sin tur är baserad på. Jag vet att den verklige Jimmy Keene har en liten cameo i ett av avsnitten också. Hur tog du dig an den rollen, träffade du Jimmy något innan inspelningarna eller ville du hålla din karaktär frånskild från den verkliga personen?
 
- Det är lite intressant det där. För de mest intressanta delarna av Jimmy Keenes berättelse finns givetvis med i vårt manus, men det finns samtidigt flera kreativa beslut som har fattats som har formats fram till en karaktär. Och jag är anställd att spela den karaktären som finns i manuset, vilket inte nödvändigtvis är den samma som den högst verkliga personen som karaktären i sig är baserad på. Det är hans berättelse, men han är en helt annan person än den jag spelar i serien. 
 
- Jag var från början väldigt fokuserad på att spela just den personen som finns i manuset, genom att försöka efterlikna honom så mycket som möjligt. Men jag ville inte tyngas ned av att försöka göra någon exakt kopia av den verkliga Jimmy. För det är inte vad som hade varit det bästa för serien. Med det sagt så har jag träffat honom, han kom och besökte inspelningen under några av dagarna. Vi hade det riktigt trevligt tillsammans, han är otroligt charmig och självsäker - vilket jag också tror var egenskaperna som gjorde honom till en möjlig kandidat, för vad han sedan blev tillfrågad att göra. För han har en slags öppenhet och en människokännande personlighet, där han verkar kunna vara väldigt naturlig och bekväm i vilken slags social situation som helst. Och han verkade vara väldigt peppad och glad över att vi ville berätta hans historia, sedan precis som du nämnde så har han en liten cameo-roll i det sista avsnittet. Vilket var en fin sak att få se. Hans bok, som serien är baserad på, är ju helt fantastisk också. 
 

"Det är givetvis fruktansvärt att höra. Det är fruktansvärt."

 
Paul Walter Hauser som Larry i "Black Bird". 
 
Det finns några hemska scener som din karaktär tvingas gå igenom, vilket du som person vet att de har hänt på riktigt. Var det särskilt svårt att spela in, eller hur var det att ta sig an de tyngre delarna av den här berättelsen?
 
- Vi vet ju att hemska saker händer, det är en del av världen vi lever i tyvärr. Dennis Lehane har däremot gjort ett oroväckande bra jobb med att få den hemskheten att komma till liv i vår serie, genom sitt sätt att använda ord på. Det är givetvis fruktansvärt att höra. Det är fruktansvärt.
 
- Men det var vad jag behövde höra för att kunna leverera min prestation i den här rollen, på det här sättet. Jimmy är förskräckt och det biter sig fast i hans själ. All hans arrogans, självgodhet och det där karismatiska leendet... det bara smälter bort. Allt jag behövde göra var att se till att jag lyssnade tillräckligt noga på den hemska beskrivningen av vad som hände, så kom resten av mitt skådespel helt naturligt. 
 
 
De två första avsnitten finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Miniserien kommer att bestå av totalt sex avsnitt, där nya avsnitt släpps varje fredag fram till den 5 augusti.
 

ANNONS: Prova på Apple TV+ gratis i 7 dagar

 
Kommer du att ge "Black Bird" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 8 juli 2022 16:30 |