Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

14 mars 2023 | 12:00

MovieZine snackar med Ellie från spelet om "The Last of Us"-finalen

Vad tycker egentligen röstskådespelerskan Ashley Johnson, som ligger bakom "The Last of Us"-spelets Ellie, om Bella Ramseys prestation i samma roll?
Varning för spoilers kring finalavsnittet av "The Last of Us".
 
Ashley Johnson ("Blindspot", "The Legend of Vox Machina") är en stor del av anledningen till varför "The Last of Us"-spelen blivit så framgångsrika, det har ju trots allt varit hennes röst spelarna har fått lyssna till varje gång Ellie sagt något under alla timmars spelande. Efter att ha varit en del av "The Last of Us"-världen i över ett årtionde, så var Ashely däremot helt enkelt för gammal för att kunna återvända till rollen när det blev dags för HBO:s påkostade adaption.
 
Men lyckligtvis hade "The Last of Us"-skaparna Craig Mazin och Neil Druckmann ett nästan poetiskt vackert sätt att skriva in Ashley i den första säsongens finalavsnitt, som Ellies mamma. I samma veva passar man även på att avslöja vad det är som har gjort Ellie immun, något Ashley själv gått och undrat över i alla dessa år... och nu visar det sig alltså att det var hon själv som satt på svaret. 
 
MovieZine fick chansen att snacka lite med Ashley några dagar innan finalavsnittet skulle släppas. Då hade hon själv precis fått se den färdiga versionen av avsnittet - och hon verkade genuint rörd över att ens ha fått chansen att återvända till "The Last of Us" en sista gång.
 
Under vårt samtal berättar hon dels om hur det var att spela in de krävande scenerna i den för berättelsen så viktiga tillbakablicken, men även vad hon tyckte om själva avslöjandet kring Ellies immunitet och vad hon tycker om Bella Ramseys version av karaktären hon själv varit en del av under så många år.
 
Ashley Johnson som Anna Williams i finalavsnittet av den första "The Last of Us"-säsongen.
 
Jag får börja med att säga att inte nog med att jag spelade "The Last of Us"-spelen när de kom ut, jag gillar dessutom verkligen "The Legend of Vox Machina" och hoppas att allt fler ska hitta till den serien också! 
 
- Oh, wow! Tack så mycket för att du nämner den, det hoppas jag också!
 
Hur var det att komma tillbaka till den här världen som du spenderade så många år med?
 
- Att komma tillbaka till det här, efter att ha varit en del av den här historien i över tio års tid av mitt liv, var väldigt surrealistiskt. Vilket är det enda ordet som verkligen stämmer överens med känslan jag har. Jag älskar den här berättelsen, jag älskar karaktärerna och den här världen. Att få möjligheten att komma tillbaka till den och få vara en del av tv-serien också, var verkligen helt fantastiskt. 
 
- Oftast när ett tv-spel adapteras till film eller tv så brukar röstskådespelarna väldigt sällan få vara en del av adaptionen. Men det här var en helt annan grej. Jag tror varken Troy [Baker, som gjorde rösten till spelets Joel] eller jag förväntade oss att vi skulle bli inbjudna till tv-serien. Men när vi sedan tillfrågades så blev vi så glada. Och faktumet att man ville att jag skulle spela Ellies mamma, det kändes väldigt speciellt på något sätt. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt än att jag är så fruktansvärt tacksam för att jag fick den möjligheten. 
 
- Och att den här berättelsen nu har visats upp för en helt ny publik som aldrig spelade tv-spelet. De allra flesta i min egen familj, som min mamma, har aldrig spelat tv-spelet. De hade ingen aning om vad som hände i spelet, så det är först nu som de har hängt med och förstått. "Var det det här du höll på med under alla år? Alltså, wow, spelade du den lilla tjejen?", haha. Så det känns fint att den här berättelsen når ut till ännu fler människor nu.
 

"Det var verkligen superläskigt"

 
Ashley Johnson under inspelningarna av den första säsongens sista "The Last of Us"-avsnitt. 
 
Det var inte den lättaste scenen du kom tillbaka för att spela in dock. Hur var inspelningen för dig?
 
- Det var väldigt intensivt. Gravidmagen vägde typ femton kilo, vilket helt klart hjälpte till att komma in i karaktären. Men det var minst sagt en "intressant" upplevelse att springa med den. Fast det kändes ändå symboliskt på något sätt. 
 
- Faktumet att det är på det här sättet som Ellie kom till världen, säger en hel del om henne. Och stuntkvinnan som spelade clickern var helt otrolig, det var verkligen superläskigt att vara på plats där med henne. Alla gånger som jag spelade in scener med clickers till tv-spelet så var det ju med folk i motion capture-dräkter, då fick vi liksom föreställa oss själva hur det skulle se ut sedan. Vilket aldrig kändes så verkligt och läskigt som nu, när hon var i den här dräkten som fick allt att komma till liv på ett helt annat sätt. 
 
- För att inte tala om hur speciellt det kändes att spela in scenen med Merle Dandridge, som spelar samma roll i både spelet och i tv-serien. Vi började spela in grejer tillsammans i den här världen för över ett årtionde sedan. Och hon är fortfarande Marlene. Så för mig att kunna säga, som karaktären Anna, "vi har känt varandra hela våra liv"... samtidigt som vi ger hennes karaktär en tillbakablick där vi även visar hur Ellie kom till världen. Det var en underbar känsla, även fast scenen i sig var emotionellt tung i övrigt. Men jag hade verkligen så roligt.
 

"När vi gjorde spelet så var det här något jag gick och undrade över"

 
Merle Dandridge som Marlene i "The Last of Us". 
 
I tv-spelet fick man aldrig uttryckligen veta hur Ellie blev immun mot svampinfektionen. Vad tycker du om valet att förklara det nu i tv-serien?
 
- Det är lite roligt faktiskt, för hela tiden när vi gjorde spelet så var det här något jag gick och undrade över. Men det var samtidigt inte viktigt för handlingen på det sättet heller, eftersom man skulle spela som henne och det inte var meningen att hon skulle veta om det. Här i tv-serien däremot, där vi kunnat utforska resten av världen utanför Ellie på ett annat sätt, så känns det ändå mer rimligt att besvara den frågan. 
 
- Under all tid som vi arbetade på spelet, så hade jag ju aldrig någon aning om att det var såhär som Ellie kom till världen. Eller hur hon fick sin immunitet heller, för den delen. Och jag älskar verkligen att jag nu fick chansen att vara en del av det svaret. För mig var det ju även cool känsla av att "wow, det här förklarar ju faktiskt allt jag undrat om Ellie under alla dessa år".
 
- Det känns också extra fint att från stunden Ellie föddes, så har det funnits folk som kämpat för att hålla henne vid liv. Så med det sagt, jag tycker verkligen om att man valde att "avslöja" hur det faktiskt gick till när hon blev immun nu i tv-serien.
 

"Bella har givit nytt liv åt Ellie på ett sätt som ingen annan hade kunnat göra"

 
Pedro Pascal och Bella Ramsey som Joel och Ellie i den sista "The Last of Us"-avsnittet för säsongen.
 
Och avslutningsvis, hur har det varit att se Bella Ramsey ta sig an rollen som Ellie? Pratade ni ihop er något innan inspelningarna?
 
- Det har gjorts så många olika försök genom åren att få till en adaption av spelet, med olika skådespelerskor i åtanke för rollen. Men jag känner verkligen att historien inte var redo att adapteras då, av den enkla anledningen att Bella inte var gammal nog än. Jag känner verkligen att Bella har givit nytt liv åt Ellie på ett sätt som ingen annan hade kunnat göra. 
 
- Jag träffade henne faktiskt för första gången den dagen som jag skulle börja spela in mina scener till det sista avsnittet. Jag vet att både Neil [Druckmann] och Craig [Mazin], som adapterat serien tillsammans, bad Pedro [Pascal] och Bella att inte titta på spelet. Utan att det här skulle bli deras version av berättelsen. Nu har jag visserligen fått höra på omvägar att de inte kunde hålla sig och satte sig in i det ändå.
 
- Men faktumet att hon verkligen har fångat det som jag själv tycker är "kärnan" i Ellie, på ett så bra sätt. Det är helt otroligt. Och när vi slutligen träffades så kände jag direkt en slags koppling mellan oss. Vi har en del likheter i sättet vi är som människor, vi är båda lite tafatta och jag kunde känna igen mig en hel del i henne bara på sättet vi pratade med varandra. 
 
- Och efter att ha sett henne ta sig an rollen under hela säsongen nu... så är jag ett av hennes största fans. Det finns knappt ord för att beskriva hur mycket hon har imponerat på mig. Hon är en helt fantastisk skådespelerska. Det hon har gjort med Ellie och tagit henne till en helt annan nivå nu, jag kan knappt vänta på att få se vad hon kommer att göra under nästa säsong. 
 
 

Läs också: Kände du igen Troy Baker i "The Last of Us"?

 
Vad tyckte du om det sista avsnittet av den första "The Last of Us"-säsongen? Och vad tyckte du om att man lät Ashley Johnson komma in och spela Ellies mamma? Kommentera gärna nedan!
| 14 mars 2023 12:00 |