Serie

Skribent

Anders Eklöf

6 mars 2023 | 15:00

Kände du igen Troy Baker i "The Last of Us"?

Röstskådespelaren till Joel i "The Last of Us"-spelen har en annorlunda roll i tv-serien på HBO Max.
I det näst sista avsnittet av den första säsongen av "The Last of Us" på HBO Max fick Ellie (Bella Ramsey) kämpa mot en grupp fullkomligt galna kannibaler, medan Joel (Pedro Pascal) vilar upp sig efter att ha skadat sig rejält.
 
VARNING FÖR SPOILERS!
 
Förutom att avsnittet regisseras av svensk-iranska Ali Abbasi ("Holy Spider", "Gräns"), dyker en karaktär med namnet James upp, som är sektledarens högra hand.
 
Har du spelat "The Last of Us" kanske du inte känner igen hans ansikte, men rösten lär vara bekant. Karaktären spelas nämligen av den prisbelönta röstskådespelaren Troy Baker, som är mest känd för att låna ut sin röst till Joel i spelen, som spelas av Pedro Pascal i tv-serien.
 
Röstskådespelaren har även dykt upp i spel som "Uncharted 4: A Thief's End", "Bioshock Infinite", "Tales from the Borderlands" och "Death Stranding".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I en intervju med sajten Polygon berättar Troy Baker att han inte alls förväntade sig en så pass stor roll i tv-serien.
 
- Det var aldrig givet att jag skulle vara med. Jag tänkte att det skulle vara en underbar möjlighet att få uppleva den här historien på ett annat sätt, på läktaren istället för på planen. När Craig Mazin och Neil Druckmann hörde av sig förväntade jag mig en liten roll, som kanske en clicker klädd i en flanellskjorta som Joel skulle kunna haft på sig, säger han.
 
James är ett tydligt exempel på vad som gör tv-serien så pass bra, att den bygger vidare på koncept från spelet istället för att byta ut eller ta bort. Här får vi en fördjupad bild av andra människor än Joel och Ellie, samt får utforska deras likheter och olikheter. Troy Baker tycker därmed inte att det är konstigt att se någon annan spela hans karaktär.
 
- Inget är förlorat för mig. Det enda som skulle ha varit en förlust är om Pedro klev in i den här rollen, eller egentligen vem som helst - och bestämde sig för att härma något som redan har gjorts. Vi har nya verktyg till vårt förfogande för att berätta historien, så låt oss utnyttja dem. Vi har ingen handkontroll eller ett spel, så vi kan berätta en annan historia på det här sättet. Pedro bidrar även med en annan inneboende känslighet.
 
F068870ad5e11596d08cdc93e19edf0f scott shepherd 0
 
Karaktären dör under avsnittet, vilket Troy Baker såg som en möjlighet.
 
- När jag fick reda på att jag skulle spela James sa jag typ "tack så mycket, men vem är James?" Han är ingen stor karaktär, men sen insåg jag att han troligtvis kommer att dö en fruktansvärd död. Jag älskar dödsscener. En av fördelarna med att göra ett spel och du är huvudkaraktären är att du får göra flera dödsscener.
 
Vad tyckte du om veckans avsnitt? Kände du igen rösten hos James?
| 6 mars 2023 15:00 |