Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

30 juli 2015 | 20:00

Actionfylld utmaning för Rebecca Ferguson

Hennes uppdrag: att skapa en karaktär som kan mäta sig med Tom Cruise i bioaktuella ”Mission: Impossible - Rogue Nation”.
Det är en Hollywoodroll som många bara kan drömma om - mystisk, mångbottnad och allt annat än klyschig. Mot självaste Tom Cruise, dessutom, i en av actionvärldens största filmserier. MovieZine fick en pratstund med svenska skådespelerskan Rebecca Ferguson mitt under hennes pågående pressturné i London.Rebecca Ferguson om… rollen som Ilsa Faust:


- Det jag tyckte var så skönt första gången jag träffade Tom och Chris (McQuarrie, regissören) i London - jag flög in för ett ”chemistry meeting” - det var att när de beskrev henne så nämnde de inte ord som ”sexig” eller ”femme fatale”… De pratade inte om henne som ett objekt. De enda ord de använde var ”mystisk”. Ethan Hunt möter sin jämlike, och det gör hon också. De pratade om sårbarheten i alla dessa roller som ändå är hardcore. Det är den balansen Tom vill hitta mellan de här två människorna, vilket var så fantastiskt spännande. Utifrån det började vi jobba på karaktärerna. 

- Jag tyckte om känslan att inte riktigt veta var hon kommer ifrån. Det förtäljer inte historien riktigt, vem hon är. Utan det är mer vad som händer när hon tar sina beslut. Varför tar hon de besluten? Vad är det som händer när hon hoppar mellan olika sidor? Vad är hennes motiv? Vi vet inte alltid vad våra motiv är, vi tar snabba beslut. Det kan bli katastrof eller så kan det bli något positivt. Om första mötet med Tom Cruise:


- Jag tyckte alltid att han var en väldigt bra skådis. Han var intensiv och hade en stark närvaro. Jag har inte suttit och analyserat vad som gjorde honom intressant, men hans filmer var alltid väldigt actionspäckade, man visste aldrig vad som skulle hända. Det var mycket spänning, mycket humor. En bra balans mellan allt och ofta väldigt bra historier.

- Det roliga med att träffa stora stjärnor är att det finns redan en uppbyggd föreställning om dessa människor. Någonting man skapat själv utifrån de filmer man har sett eller det som skrivs i media. Det är något jag själv försöker att inte tänka på när jag träffar människor. 

- När man träffar honom så är han så jäkla glad! Han är som en ung pojke i en vuxen människas kropp. Han brinner för det han gör, han är så välkomnande. Efter tio minuter glömde jag bort vem jag satt med. Vi satt bara där och pratade om upplevelser och livet. Jag hade precis varit och filmat i Marocko, han hade varit där också. Sen helt plötsligt slår det mig igen att jag sitter mittemot Tom Cruise. Det kom som en våg av chock. Sen ler han och skrattar åt någonting och så glömmer man bort det igen.Om den svenska dialogen med Jens Hultén:


- De pratade om det i början, att hans karaktär inte skulle vara från Sverige. De pratade om att jag skulle lära mig ett nytt språk, och jag hade 1,5 månad på mig att träna för att komma in i rollen. Jag tänkte att det kan jag ju göra, men varför inte lika gärna ta en bra skådespelare från Sverige, och göra dem svenska? Sen hittade de Jens, och när jag fick reda på det blev jag superexalterad, för jag tycker han är skitbra! Jag tror vi satt och repade lite grann, vi började prata svenska, och så tyckte Tom och Chris att det skulle vara en bra idé. De skrev några rader som vi översatte, och lekte fram lite dialog.Om att bli utvald för en actionroll:


- Det är en ovanlig situation att få den tilliten. De tog in någon som inte är jättekänd och inte har en bakgrund i fighting, och som kommer från Sverige. Jag tror att Alicia Vikander och Noomi Rapace har gjort väldigt mycket för mig. Folk tittar på skandinaviska skådespelare just nu. Vilken tur! Jag känner mig bara jätteglad att jag har fått den möjligheten, för jag har verkligen fått göra en fysisk roll.Om att utmana sin största rädsla:

 
- Jag har höjdskräck, och det var en jätteutmaning att jobba med en rädsla som har varit ett stort hinder för mig. Jag åker inte gärna hiss, jag håller mig alltid ganska lågt ner, jag är väldigt rädd för höjder. Har aldrig riktigt känt behovet av att utmana det. Sen fick jag reda på att första scenen vi spelar in kommer vara att hoppa ner från taket på operahuset i Wien. Jag blev så himla nervös! Samtidigt kände jag den här kicken i kroppen, ”nu kör vi” liksom. Nu är det mission! 

- Tom sa: ”Du behöver aldrig känna att du behöver göra något som du inte vill. Vi har stunt doubles, vi har bästa teamen i alla områden. Men vill du prova så hade det varit toppen.” Så här har hela resan varit verkligen. Det har varit skittuft, jätteutmanande och jag har varit jättetrött. Men jag har fått utmana mig själv och göra saker som jag själv tycker är jättekul. Det är otroligt belönande när man väl har gjort det. och märker att det finns så mycket man kan göra när man bara vågar ta det där lilla steget och utmana sig själv. Om skådespelardebuten i "Nya tider":


- ”Nya tider” var början till allt för mig. Jag vet inte om jag ville bli skådespelare, jag har aldrig någonsin haft stora drömmar när jag var liten om att jag skulle jobba på scen, i tv eller i stora filmer. Jag kommer ihåg första inspelningsdagen med Kim Sulocki. Kamerorna rullade igång, och jag kände att det här var ju väldigt kul! Här känner jag mig trygg. Med ett litet team, alla hade sina roller, man lekte tillsammans. Man skapade sagor. Det är det som har banat vägen för mig som skådespelare.

"Mission: Impossible - Rogue Nation" går upp på bio fredag 31 juli.
| 30 juli 2015 20:00 |