The Girl from Plainville 2022-

The Girl from Plainville poster

Synopsis

Inspirerad av den sanna historien om Michelle Carters extraordinära "sms-självmord". Serien utforskar Michelles relation med Conrad Roy III och de händelser som ledde till hans död och hennes fällande dom.
Ditt betyg
2.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

12 juli 2022 | 17:00

Långsam skildring av fruktansvärd SMS-tragedi

Fallet bakom det uppmärksammade begreppet “texting-suicide” har fått en dramatisering i åtta avsnitt. Kusligt välspelade karaktärer glänser i en något för utdragen och smårörig berättelse.
Michelle Carters och Conrad “Coco” Roy II:s vägar korsats något oväntat på en pir år 2014. Ingen av dem vet att deras korta dialog kring livet och hopplöshet ska ha förödande konsekvenser för dem båda och för framtiden. Under de närmaste åren som går bygger de i hemlighet upp en kärleksrelation, mellan den gravt, men ändå funktionerande, deprimerade Conrad och den i alla väder stöttande Michelle. Hon önskar inget hellre än att passa in, han önskar att hans liv ska ta slut.
 
Under de åtta avsnitten får vi genom dramatiserade tillbakablickar följa förloppet som leder upp till Conrads död, men även den efterföljande rättegången som följde efter att den 18-åriga mannen avslutat sitt jordeliv. Fallet gav upphov till begreppet “texting-suicide”, där det i en digital tappning visades att det visst går att vara skyldig till någons död även om det inte är just du som håller i snaran. I rollerna hittar vi den ibland kusligt lika Elle Fanning som Michelle, Colton Ryan som Conrad, och veteranen Chloe Sevigny som Conrads mamma.
 
Även om vi redan i inledningsminuterna får ta del Conrads hjärtekrossande sista minuter i livet, är “The Girl from Plainville” egentligen inte en särskilt dramatisk serie. Avsnitten lunkar därefter på i ett långsamt, melankoliskt tempo där vi får lära känna Michelle, Conrad och deras relationer med respektive familjer och vänner. Främst är det, som titeln antyder, den alldagliga flickan från den lilla orten “Plainville” som vi får krypa innanför skinnet på.
 
Jag kan förstå fascinationen i försöka förstå vad som pågick i Michelle Carters huvud. Likt det uppmärksammade fallet med Amanda Knox, försökte hela världen förstå sig på hur en till synes normal ung tjej utåt kan verka så känslokall. Det nyanseras rejält i den här TV-serien, och vi får trots allt en rätt ingående förklaring till hur Michelle stundtals fastnade i något slags “I can fix him”-mantra blandat med hennes förkärlek till episk tonårsromantik såsom TV-serien “Glee”.
 
Fanning levererar en mångbottnad Michelle, med stor komplexitet och (förtryckt) känsloregister. Att avsnitten i stora portioner som väntat fokuserar på hennes och Conrads relation är dock även det seriens svaghet. De båda karaktärerna drar ut det värsta ur varandra - kanske just det som bidrog till det ödesdigra resultatet - och jag önskar mest att jag hade kunnat snabbspola genom de i mångt och mycket repetitiva, och rätt tidsröriga scenerna. Istället hade jag önskat mer i från Michelles relationer med hennes on/off-vänner, där några till och med i rättegången vittnade emot henne.
 
Väntar du att det hela kommer att kulminera i ett smaskigt rättegångsdrama kommer du att besviken. Det är inte förrän i de allra avslutande avsnitten som vi får se delar av rättegången, och det vi får se sparar i det stora hela på dramatiken. Visserligen får vi se prov på rejält duktiga åklagare, men att det hela är en smärtsam tragedi blir mer och mer påtaglig desto närmare avgörandet vi når. Regissörerna väljer tacksamt nog en avskalad, enkel väg istället för att gotta sig i någon annans olycka.
 
“The Girl from Plainville” är trots allt en fin true crime-skildring där det enkelt påvisas att det ibland inte finns någon vinnare. Att studera karaktärerna närmare istället för att ställa två sidor mot varandra är ett lyckokast som kommer att tilltala den som är intresserad av psykologin bakom destruktiva och rent av kriminella beteenden. För mer information om alla turer kring Michelle Carters inspärrning går det att gräva sig ännu djupare i den ännu mer ingående dokumentären med den olycksbådande titeln “I Love You, Now Die” som går att återfinna på HBO Max.
 
| 12 juli 2022 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Girl from Plainville
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu