The Diplomat 2023-

Thriller
USA
50 MIN
Engelska
The Diplomat poster

Synopsis

Mitt under en pågående internationell kris får Kate Wyler, en karriärdiplomat, i uppdrag att ta över som den nya amerikanska ambassadören i Storbritannien. Ett arbete som sätter Kate och hennes team mitt i den politiska smeten, precis när Storbritannien och Iran ser ut att vara på väg mot krig.
Ditt betyg
3.9 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Diplomat
Seriepremiär
20 april 2023
Digitalpremiär
20 april 2023
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
8
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
The Cinderella Thing
2023-04-20
02
Don't Call It a Kidnapping
2023-04-20
03
Lambs in the Dark
2023-04-20
04
He Bought a Hat
2023-04-20
05
The Dogcatcher
2023-04-20
06
Some Lusty Tornado
2023-04-20
07
Keep Your Enemies Closer
2023-04-20
08
The James Bond Clause
2023-04-20

Recensent

Jonatan Blomberg

20 april 2023 | 06:00

En perfekt mix av underhållning och allvar

RECENSION. "The Diplomat" är en oväntat lyckad mix av olika politiska thrillers med amerikanska intressen och CIA på ena sidan och brittisk snofsighet, åt "Emily in Paris"-hållet fast i Storbritannien, på den andra. Keri Russell kommer dessutom äntligen få all beröm och uppmärksamhet som hon förtjänar.
Faktumet att Debora Cahn, skaparen bakom "The Diplomat", tidigare har skrivit mängder av avsnitt till både "Homeland" och "Vita huset" märks väldigt snabbt i hennes nya Netflixserie. Hon målar nämligen både effektivt och kunnigt upp den politiska världen och samtiden vår huvudkaraktär Kate Wyler kastas in i. Men att "The Diplomat" skulle kännas minst lika mycket som "Emily in Paris", med en släng av "The Crown", är desto mer förvånande... men ett riktigt lyckokast. 
 
Mixen av politisk thriller och underhållande situationer, i form av olika kulturkrockar och ett minst sagt udda äktenskap, funkar perfekt. De som nyligen gillade "The Night Agent" eller "The Recruit" kommer känna igen sig i thrillermomenten. Där vårt fokus till stor del ligger på det politiska spelet bakom kulisserna efter att ett brittiskt krigsfartyg träffats av någon slags missil, precis utanför kusten till Iran. Men vem är det egentligen som ligger bakom attacken? Och vad kommer svaret på den frågan att få för konsekvenser?
 
Det är med andra ord en väldigt seriös och allvarlig inledning på serien. Men händelsen gör även att Kate Wyler, som spelas av en helt fantastisk Keri Russell, som förberett sig under hela sin karriär för sin nya tjänst som ambassadör i Mellanöstern, istället skickas till London. Och det är här liknelserna med "Emily in Paris" kommer in. Eller "Kate in London"... när hon som USA:s ambassadör i Storbritannien får flytta in i vad som praktiskt taget kan kallas för ett palats. Fullproppat med tjänare och folk som väljer ut och viker hennes kläder. 
 
Ett annat intressant inslag i "The Diplomat" är äktenskapet mellan Kate och Hal Wyler (Rufus Sewell). Hal är sedan länge en respekterad och karismatisk ambassadör åt USA. Men som efter att ha bränt en och annan bro för mycket, inte längre tillåts plocka på sig officiella uppdrag längre. Istället agerar han nu effektivt rådgivare åt sin fru bakom kulisserna. Båda två kan däremot fortfarande kallas "ambassadör Wyler" (vilket givetvis leder till roliga missförstånd) och maken, som är något av ett taktiskt geni, har dessutom allt annat än sin frus förtroende. Eftersom hon vet att han alltid gör det som i slutändan gynnar honom mest. 
 
Lägg dessutom till faktumet att skådespelare som Rory Kinnear (en personlig favorit från "Penny Dreadful") och Michael McKean (ännu en favorit, men från "Better Call Saul") spelar den brittiska premiärministern och amerikanska presidenten. Med Russells huvudkaraktär fast där i mitten, när det börjar skära sig allt mer mellan ländernas olika intressen. Russell har genom sin roll i "The Americans" redan bevisat gång på gång att hon är en av våra bästa skådespelerskor på tv, men något säger mig att det är först nu i "The Diplomat" som folk verkligen kommer att få upp ögonen för henne.
 
Avslutningsvis, så har jag känt mig både underhållen och genuint intresserad av de delar av handlingen som avses vara mer spännande och "allvarliga" under hela den första säsongen. Väl framme vid slutet så känns det däremot inte som att jag sett "hela" säsongen, vilket förtar en del av helhetsintrycket för mig. Missförstå mig inte nu. Alltså, jag förstår givetvis varför säsonger avslutas med cliffhangers. Det är ju snarare en regel än ett undantag när det kommer till tv-serier idag.
 
Men det crescendo som hela "The Diplomat"-säsongen bygger upp förväntningarna i grundberättelsen mot. Får vi nu dessvärre invänta förlösningen kring, tills någon gång under nästa säsong (som förhoppningvis blir av). När det med enkelhet hade gått att lägga till ett eller två ytterligare avsnitt till denna säsong, för att ge den ett bättre och tydligare slut. Det uppstår helt enkelt en onödig frustration på en i övrigt bra säsong.
 
För er som har sett Peter Jacksons "Hobbit"-trilogi, så är det nog många som kan hålla med om att de första femton minuterna ur den andra av hans filmer där, hade passat in avsevärt bättre som ett avslut på den första filmen. "The Diplomat" ger mig exakt samma känsla av att ha avslutat säsongen på aningen fel ställe, även fast resan fram dit faktiskt varit både underhållande och spännande (och avsevärt bättre än den första Hobbit-filmen).  
 
Hela den första säsongen av "The Diplomat" släpps hos Netflix den 20 april.
| 20 april 2023 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Diplomat
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu