STHLM Blackout 2024-

Action Thriller
Sverige
Svenska
STHLM Blackout poster

Synopsis

Ett sabotage mot en gasledning, följt av mystiska strömavbrott gör att Sverige står inför en olycksbådande vinter. Änklingen Arthur blir motvilligt inkallad att hjälpa sin kollega, journalisten Cristina, som börjat ifrågasätta mediernas nyhetsflöde. Med polisen och andra mäktiga personer hack i hälarna får han uppleva sin mest galna och farligaste dag någonsin. Dessutom har Arthur en dejt, och för att inte väcka några misstankar måste dejten fortgå som planerat.
Ditt betyg
3.6 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

2 maj 2024 | 22:15

Actionkomedi på svenska som faktiskt är kul

RECENSION: I vissa fall är "STHLM Blackout" bara så dum att den blir rolig. Men tack vare den fina kemin mellan de två huvudrollerna är den svenska actionkomediserien faktiskt rolig "på riktigt" mestadels av tiden!
Det görs en hel del bra tv-serier här i Sverige. I många kommentarsfält ute på nätet så kan man däremot få motsatt uppfattning, där det ofta klagas på att rollfigurerna i svenska tv-serier sällan pratar som vi svenskar gör i verkligheten. Att dialogen känns krystad och framtvingad. En annan kritik brukar vara att alla svenska tv-serier tycks vara stöpta i samma mall - och ofta gjorda av samma personer. 
 
Många av dessa kritiker har däremot bestämt sig för att ovan är fakta och därför inte heller givit serier som "Tunna blå linjen", "Allt och Eva", "Alla utom vi", "Jakten på en mördare", "Thunder in My Heart" eller "Älska mig" en chans. För det görs ju bevisligen helt underbart bra serier här på hemmaplan. Samtidigt kan jag förstå varför vi efter evigt populära "Beck", "Gåsmamman" och mängder av andra svenska kriminalserier ändå kan tycka att just den lite mer actiontunga genren ser och ser väldigt likartad ut.
 
"STHLM Blackout" känns däremot annorlunda. I sina bästa stunder så påminns jag av känslan i de bättre säsongerna av "Only Murders in the Building". Om så bara för faktumet att Hanna Alströms true crime-podd-älskande roll som Mille Norberg är som en mix av Charles-Haden Savage (Steve Martin), Oliver Putnam (Martin Short) och Mabel Mora (Selena Gomez) i en och samma person. Tillsammans med Erik Johansson, som spelar Arthur, bildar de båda skådespelarna ett par som jag gärna följer i fler säsonger framöver.  
 
Själva handlingen i "STHLM Blackout" ursäktas däremot bara för sin dumhet av faktumet att det är en actionkomedi vi tittar på. Här är det tyvärr även ofta mer än befogat att komma med den där nästan slentrianmässiga kritiken kring att nästan ingen snackar på ett naturligt sätt med någon annan. Om någon öppnar munnen så är det för att ge oss tittare precis den information vi behöver just där i stunden. Vilket givetvis är hur de allra flesta filmerna och tv-serierna är uppbyggda, men sällan blir det lika uppenbart som här. 
 
Stora delar av handlingen hänger på att Nina Zanjanis rollfigur Cristina, stjärnreporten på Kanal 2-nyheterna, är superhemlighetsfull kring sitt stora scoop. En hemlighet folk är villiga att döda för. Telefoner krossas, usb-stickor byter hand och udda möten för överlämningar av information bestäms. Samtidigt som allt skulle falla om hon bara sa rakt ut till Arthur vad tusan det är som händer, istället för allt hemlighetsmakeri. 
 
Istället råkar Arthur, en mycket försiktig och bekväm teknisk producent i kontrollrummet hos Kanal 2-nyheterna, kastas rakt in i ett livsfarligt konspirationsmysterium. Och vi tittare får helt enkelt rycka lite på axlarna här och köpa upplägget. För då blir det, mycket tack vare Johansson och Alström, faktiskt en riktigt roliga resa att följa med på.
 
Mitt i galenskaperna har Arthur nämligen planerat in en första dejt med Mille. Han är änkling och hon är frånskild, med en tonårsdotter som precis ska flytta hemifrån. 
 
Till skillnad från den försiktiga Arthur, vars första instinkt är att lämna över allt han vet till polisen, så har IT-professorn Mille lyssnat på så många true crime-poddar att hon förstår att det måste ha funnits en anledning till varför stjärnreporten Cristina ville hålla sitt scoop hemligt för just polisen. Och under säsongens gång så får vi se henne väcka Arthurs inre grävande journalist till liv igen. Samtidigt som de båda hamnar i den ena sjuka situationen efter den andra. 
 
Själva "mysteriet" är väl lite av ett antiklimax, men faktumet att vi får allt från legosoldater, biljakter och hackande av datorer i en svensk actionkomedi känns förvånansvärt uppfriskande. Allt avverkas i ett rasande tempo med en säsong på enbart fyra avsnitt, vilket faktiskt passar alldeles utmärkt. Kanske hade "STHLM Blackout" till och med passat ännu bättre som en långfilm där man kapat något av sidospåren... men jag uppskattar ändå att man försöker göra något nytt med tv-formatet här. 
 
Om man får förnyat förtroende till att göra en ytterligare säsong, så hoppas jag att man kan ta ut svängarna ännu mer. Varför inte ett grävande reportage som gör att Mille och Arthur bryter sig in på någon forskningsanläggning i Norrland, där man råkar skjutas upp på en hemlig ny rymdraket som får svenskar att tro på utomjordingar. Liksom, löp hela galenskapslinan ut om vi ändå ska röra oss inom actionkomedi-genren. Krossa gränserna, men behåll charmen.
 
Det finns något här. "STHLM Blackout" är en kul bingetittning. Men vi bör fortfarande kunna kräva att sidokaraktärer spelade av skådespelare som Alba August, Adam Pålsson och Valter Skarsgård ska få ännu mer att göra än att bara mata oss tittare med för stunden akut-nödvändig fakta.

En missad möjlighet med ett gäng så duktiga skådespelare, som jag sett göra riktigt bra i från sig när de fått tillräckligt med tid i andra produktioner. Nu är det däremot enbart Arthur och Mille som får tillräckligt med tid att utvecklas på ett sätt man som tittare faktiskt bryr sig om.

Streama "STHLM Blackout" på Prime Video
| 2 maj 2024 22:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera STHLM Blackout
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu