Physical 2021-

Drama
USA
29 MIN
Engelska
Physical poster

Synopsis

Sheila Rubin är en plågad hemmafru i 80-talets San Diego. Allt förändras den dagen hon upptäcker aerobics.
Ditt betyg
2.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Physical
Seriepremiär
18 juni 2021
Digitalpremiär
18 juni 2021
Antal säsonger
3
Antal avsnitt
30
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
Let’s Do This Thing
2021-06-18
02
Let’s Get Political
2021-06-18
03
Let’s Get Down to Business
2021-06-18
04
Let’s Get This Party Started
2021-06-25
05
Let’s Agree to Disagree
2021-07-02
06
Let’s Get It on Tape
2021-07-09
07
Let’s Take This Show on the Road
2021-07-16
08
Let’s Not and Say We Did
2021-07-23
09
Let’s Face the Facts
2021-07-30
10
Let’s Get Together
2021-08-06

Recensent

Josefine Krischausky

17 juni 2021 | 16:00

Stilfullt och relaterbart om att slåss mot sina inre demoner

"Cruella"-regissörens nya serie följer en besvärad hemmafru med flera inre plågor, vars liv förändras när hon upptäcker aerobics. Förutom att vara ordentligt underhållande är "Physical" en njutning på det estetiska planet, samtidigt som igenkänningsfaktorn ibland kan nå smärtsamma nivåer.
I “Physical” transporteras vi till 1980-talets San Diego, där vi möter hemmafrun Sheila Rubin (Rose Byrne). Utåt sett är hon en otroligt vacker kvinna som utstrålar ett rejält självförtroende. Men vad de omkring henne inte vet är att hon bär på många bekymmer, och inte minst tampas med en låg självkänsla och en ätstörning som har plågat henne sedan unga dagar. En inre röst berättar ständigt för henne att hon inte är något annat än ful, äcklig och korkad, och att alla runt om henne kan se henne för vad hon "egentligen" är. 

Hela tiden intalar Sheila även sig själv att morgondagen trots allt kommer att bli bra, men de nedvärderande tankarna och det självdestruktiva beteendet fortsätter att i gå i onda cirklar. Snart kommer dock flera saker att ta hennes tillvaro i nya riktningar. Maken Danny (Rory Scovel) ställer upp i det lokala politiska valet efter att ha förlorat sitt jobb, samtidigt som hon själv finner en ny passion. 

Av en slump upptäcker hon träningsformen aerobics, vilket blir hennes ljus i mörkret. Det blir inte bara ett sätt att fly från sig själv, utan snart inser hon även att det finns ordentliga pengar att tjäna inom denna värld. Hon börjar lära ut egna lektioner, och tillsammans med ett par nya bekanta, utrustade med en stulen filmkamera, spelar de in ett videoband som snabbt blir en succé bland kvinnorna i trakten. 

Skapare av serien och regissör för samtliga avsnitt är Craig Gillespie, dels högaktuell med "Cruella", men som även ligger bakom “I, Tonya”, vars uttryck på flera sätt kan kännas igen här. Handlingen, tillsammans med de nostalgiska stilelementen, gör även att tankarna inte kan låta bli att föras till serien “Glow”. Men där den drevs mycket av sin starka ensemble, så satsar “Physical” allra mest på att låta oss komma nära dess huvudperson, och sättet man gör det på blir seriens främsta styrka. 

Estetiken som ramar in det hela ser ut ungefär så som kan förväntas av en modern serie som utspelar sig på 80-talet – med andra ord är det inget på detta planet som bör betraktas som något banbrytande. Däremot råder det ingen tvekan om att alla stilval som gjorts ser riktigt snyggt ut, samtidigt som det visuella berättandet passar seriens övergripande in-your-face-attityd.

Men snanare kan man nästan säga att det främst är insidan som räknas i detta fall. Sheilas inre röst är med oss hela tiden, och vi hör nästan lika mycket av hennes tankar som det hon faktiskt säger. Det må inte vara den första serien som tar till detta grepp, men sättet “Physical” gör det på känns inte som en upprepning av något jag sett tidigare. Sheilas tankar bidrar dels med vissa mer komiska inflikningar, men ibland blir det istället mycket råare och tyngre. Vissa tittare lär relatera till Sheila mer än andra, och personligen må inte jag heller känna igen mig i exakt allt hon går igenom, men ett antal rader i manuset träffar ändå mitt i prick. 

Inte minst gör Rose Byrne ett underbart bra jobb med huvudrollen, och hon bär serien på sina axlar med sin karisma och det känsloregister hon visar upp. Med det sagt, så är även sidokaraktärerna och deras historier långt ifrån tråkiga att ta del av. Även dessa präglas av olika individuella bekymmer, vilka i sin tur belyser flera viktiga ämnen. 

Både underhållningsmässigt och på ett visuellt plan är “Physical” en njutning hela vägen igenom, samtidigt som den vid upprepade tillfällen blir ett knytnävsslag i magen. I samband med sin tematik sätter serien också saker och ting i intressanta och värdefulla perspektiv, genom att bevisa hur de påståenden som den där inre rösten kommer med ofta är långt ifrån sanna, hur svårt det än kan vara att inse det själv.
 
| 17 juni 2021 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Physical
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu