Mörkt hjärta 2022-

Drama Thriller
Sverige
Svenska
Mörkt hjärta poster

Synopsis

"Mörkt hjärta" är en psykologisk dramathriller i fem delar om hur en gammal släktfejd och ung himlastormande kärlek leder till en familjetragedi med dödlig utgång. Serien bygger på boken "Hur man löser ett spaningsmord" av journalisten Joakim Palmkvist, som handlar om mordet i Förlösa år 2012 när en Missing People-volontär blev den första privatpersonen i Sverige att lösa ett mord.
Ditt betyg
2.6 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

28 januari 2022 | 10:00

Otäck familjetragedi i uppmärksammat fall

Sundance-aktuella “Mörkt hjärta” är den verkliga berättelsen om när ett spaningsmord för första gången löstes av en helt vanlig privatperson. Filmatiseringen är rejält kuslig, men framförallt är det vårt unga par som stjäl strålkastarljuset.
Sanna (Clara Christiansson Drake) är hemkommen som nyexaminerad från Lantbruksprogrammet och brinner av idéer om vad som kan göras med det gamla skogsbruket hon är uppväxt vid. Det tar dock inte alltför lång tid förrän det skär sig mellan henne och hennes far, som lever efter devisen “vi gör som vi alltid gjort”. Sanna tyr sig då till grannpojken, tillika byns kuf, Markus (Gustav Lindh) som lite oturligt nog tillhör den familj som Sannas far fullkomligt avskyr. Likt en av världens mest kända kärlekshistorier, så verkar alla parter vilja sätta stopp för det unga parets kärlek - och de redan röriga relationerna blir allt mer intrasslade när Sannas far mystiskt försvinner.

I framåtblickar till nutid hittar vi i området även Tanja (Aliette Opheim), operativ chef på frivilligorganisationen Missing People, som fokuserar på att just finna försvunna personer. Hon kämpar i motvind för sin passion, men det kanske kan vända när hon får av Sannas syster reda på pappan har varit försvunnen i hela två år. Kanske lever han, eller kanske har någon helt enkelt sett till att han försvann utan något spår efter sig?

Dramaserien “Mörkt hjärta” släpps i fem delar och bygger på boken “Hur man löser ett spaningsmord: Therese Tangs berättelse”, skriven av Joakim Palmkvist. Händelserna vi får följa bygger på det så kallade “Förlösamordet” och dess efterdyningar mellan 2012-2014. Det är ett knepigt mord, fullt med känslor, interna strider, och inblandade som skyller på varandra. För regin av serien står Gustav Möller, vars nerviga thriller “Den skyldige” fick en fullpoängare av oss här på MovieZine.

Vare sig du vet om vad som kommer att ske, eller går in helt utan förkunskaper, är det otäcka scenarier vi får gräva ner oss i. “Mörkt hjärta” är ingen vanlig krim- eller polisserie, faktum är att polisen är ytterst lite involverad över huvud taget. Serien är en variant av ett psykologiskt thrillerdrama där vi får skrapa på ytan om hur det kan vara att plåga, och att plågas. Släkten är ju alltid värst, som vi vet.

Någonstans i mitten av seriens fem avsnitt dras tempot ner, tyvärr till seriens nackdel. Kanske för att det faktiskt saknas mer information kring vad egentligen hände under den långa, isolerade tiden mellan mordets skeende och upptäckt. I och med nedgången i tempo tappas en del av just de kusliga momenten, som inte återkommer förrän i slutet, men då med rejält stressiga partier.

Den definitivt största behållningen är vårt unga par och de drastiska förändringar de genomgår under årens lopp. Både Sanna och Markus jobbar förgäves i motvind och tävlar sinsemellan stundtals både om vem som det är mest synd om, men också vem av dem som kan vara mest obehaglig. “Mörkt hjärta” är allt som allt en sevärd miniserie där du kommer imponeras av en privatpersons starka driv för rättvisan, men där du å andra sidan kommer att förfasa dig över hur ondsinta människor verkligen kan vara.
 
| 28 januari 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mörkt hjärta
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu