LasseMajas Detektivbyrå 2020-

Familj Deckare
Sverige
Svenska
LasseMajas Detektivbyrå poster

Synopsis

Familjeserie som kretsar kring de två vännerna Lasse och Maja som driver en detektivbyrå tillsammans i den lilla staden Valleby. De undersöker alla möjliga mysterium och bidrar med avgörande pusselbitar till polismästaren.
Ditt betyg
3.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
LasseMajas Detektivbyrå
Seriepremiär
6 december 2020
Digitalpremiär
4 december 2020
Antal säsonger
2
Antal avsnitt
12
Språk
Svenska
Land
Sverige
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
The Fire Brigade Mystery
2020-12-06
02
The School Mystery
2020-12-06
03
The Fashion Mystery
2020-12-11
04
The Church Mystery
2020-12-11
05
The Hospital Mystery
2020-12-18
06
The Love Mystery
2020-12-18

Recensent

Jonna Vanhatalo

4 december 2020 | 12:00

Småspännande och mysig deckarserie för familjen

”LasseMajas detektivbyrå” har gått och blivit serie! Karaktärerna är välbekanta, mysterierna småspännande och de sex avsnitten har ett bra tempo och ett tydligt driv framåt. Det blir lite tradigt i längden, något som jag dock inte tror kommer bekymra den yngre publiken.
Serien bygger på de populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå, skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Helena Willis. De sex avsnitten i säsong ett består av mysterier och berättelser som baseras på aldrig tidigare filmatiserade böcker. Vi får se Brandkårsmysteriet, Skolmysteriet, Modemysteriet, Kyrkomysteriet, Sjukhusmysteriet och Kärleksmysteriet.
 
De fristående avsnitten är drygt 40 minuter långa och berättade efter samma premiss; vi presenteras mysteriet och får sedan vara med och se det lösas. Historierna är lättsamma och barnvänliga och handlar om bortsprungna katter, stulna juveler och kyrkosabotage. Även om själva mysterierna är nya för varje avsnitt, så finns en lättare röd tråd genom samtliga, som knyter ihop dem till en fin och fungerande helhet.  
 
Det mesta vad gäller miljöer och karaktärer är sig likt i lilla Valleby. Det händer inte så mycket, tills det gör det. Polismästaren står som vanligt rätt handfallen när det blir stökigt, men får, som tur är, hjälp av de smarta kidsen Lasse och Maja.
 
Vår eminenta deckarduo spelas av talangfulla Elis Nyström (”Panik i tomteverkstan”) och Ellen Sarri Littorin (”Den inre cirkeln”). De har god energi ihop, samtidigt som båda dessutom agerar mycket bra med den övriga ensemblen. Som polismästaren ser vi Anders Jansson (”Hipp hipp”) och i övriga vuxna roller får vi bland annat träffa Clara Henry, Philip Oros, Sussie Eriksson och Shebly Niavarani, samt se gästspel av Alexander Karim och Sissela Benn. Det är överlag välspelat och jag tycker om att alla verkligen anstränger sig för att berätta historierna på målgruppens villkor. För det här är en serie för barnen, den kretsar kring dem och sätter deras funderingar i fokus. Jag skulle nog inte uppmuntra vuxna att se detta själva, för det är få som skulle göra kullerbyttor av extas efteråt. Desto mer underhållande och trivsam är den att se och klura på, tillsammans med familjens yngsta, något jag varmt rekommenderar.
 
Serien är välproducerad och jag gillar att man låter verkligheten vara kuliss, och inte krånglar till det. Fotot är riktigt fint och skildrar med omsorg den gemytliga stämningen i det lilla färgglada samhället, liksom karaktärerna i den.
 
Även om varje avsnitt som sagt tar sig an ett nytt mysterium, börjar det en bit in i serien bli lätt uttjatat. Det är samma sak om och om igen, och jag stör mig ett tag på upprepandet, vilket dock inte verkar bekymra mitt unga sällskap, som säger sig gilla upplägget. Deras entusiasm smittar av sig och jag kommer snabbt över min initiala irritation.
 
Medan Lasse och Maja löser mysterier så pågår diverse andra intriger bland stadens vuxna, som drabbas av både kärleksbekymmer, avundsjuka och girighet. Även om det inte levereras några direkta budskap, får vi åskådare ändå ta del av små vardagliga tänkvärdheter, som hör livet till.
 
”LasseMajas detektivbyrå” i serieformat är en trevlig, och anspråkslöst fin liten upplevelse för hela familjen. Den är välgjord, sevärd och sådär lagom spännande. Mina barn ger den tummen upp för spänningen och mysterierna, men tycker att det generellt kunde varit roligare. Dock ser båda redan nu fram emot en eventuell andra säsong.
| 4 december 2020 12:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera LasseMajas Detektivbyrå
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu