Humans 2015-2018

Drama Sci-Fi
Storbritannien
45 MIN
Engelska
Humans poster

Synopsis

Brittisk-amerikansk remake på den svenska serien "Äkta människor". Utspelar sig i en parallell framtid, där den senaste trenden är att äga en "synth", en humanoid tjänsterobot.
Ditt betyg
3.6 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
Episode 1
2015-06-14
02
Episode 2
2015-06-21
03
Episode 3
2015-06-28
04
Episode 4
2015-07-05
05
Episode 5
2015-07-12
06
Episode 6
2015-07-19
07
Episode 7
2015-07-26
08
Episode 8
2015-08-02

Recensent

Daniel S Ogalde

20 december 2016 | 10:00

Stillsam kvalité

SVT:s seriesuccé “Äkta människor” plockades snabbt upp av den amerikanska TV-jätten AMC och för att Hollywood-anpassas till en bredare publik och visst blev det bra. Med en solid och underhållande första säsong så visar den uppföljande prov på fortsatt gott hantverk som till och övertrumfar originalet på många sätt.
Varken ”Äkta människor” eller ”Humans” kan enbart klassificeras som TV-serier, här finns mycket mer djup än så. Det handlar om popkulturella kreationer som inte bara har ett starkt underhållningsvärde utan också banar väg för en mer intressant samhällsanalys med frågor om liv och mänsklighet i spetsen. Något som absolut verkar vara på tapeten i dagarna med HBO:s geniala uppdatering och homage till 70-talsklassikern ”Westworld”. 

Till skillnad från vårt svenska original så har AMC lyckats skapa och behålla en mer lågmäld stil. Det är snyggt, det är otroligt välspelat och det är mer intrikat dramatiserat än vad SVT kanske lyckades få till vilket lika gärna kan bero på resurser som talang.

I en snar alternativ framtid är årets pryl varken en Iphone, en TV eller en dator utan en android. En människoliknande robot som inte bara kan tjäna utan också interagera med människor. De kallas ”Synths”, en teknologisk revolution som finns i så gott som varje hus och hem. När familjen Hawkins packar upp hussynthen Anita får de mycket mer än de tänkt sig för i henne döljer sig ett oberoende medvetande som vill ut och som onekligen ställer världen som vi känner till den på ända.  

”Humans” är en TV-adaption av det vi sett många gånger förr i robotföregångare som ”Blade Runner”, ”A.I. Artifical Intelligence” och till och med ”Ghost in the Shell”. Det är en David vs Goliat-historia där den lilla ”människan” tar en central roll i ifrågasättandet av sin egen existens. Där vår tillika delar nyfikenhet och arrogans för oss fram på vägar vi har föga aning om var de slutar. Och det är en verklighet som redan nu inte är så främmande då den teknologiska utvecklingen går fort framåt med allt från verklighetstrogna barbaradockor till livräddande proteser. 

Med en relativt okänd skådisensemble där Merlin-skådisen Colin Morgan är största namnet, blir ”Humans” inte bara väldigt snygg utan också en engagerande serie. Det är svårt att inte dras med i Anitas, Niska och Max uppvaknande och nyfödda utforskning av världen när de tampas med nyfunna känslor och inte minst att undkomma sina mordiska förföljare.

Det här är långt från de stålkäkande terminators eller actionspäckade scener som många kanske förknippar med sci-fi-robotar men i stil med ”Westworld” är det här stillsam klass om än något mer familjeanpassat. Ett givet val i TV-tablån.  
| 20 december 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Humans
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu